ÇOCUĞUMU OKUL ÖNÜNDE BEKLEMEM DOĞRUMUDUR?

Okula yeni başlayan çocukların birkaç gün ya da daha uzun süreyle okul önlerinde beklemesi, çocuğun okula alışmasını daha da zorlaştırır.
Okula yeni başlayan çocukların aileleri, çocuklarını çeşitli sebepler yüzünden okul önlerinde bekliyor ya da teneffüslerde sürekli görüşüyorlar.
Bazı aileler bu konuda daha duyarlı olup, hemen hemen her gün okula geliyor bu durum da bazen bir-iki hafta sürebiliyor. Oysaki iyi niyetle, koruma içgüdüsüyle yapılan bu davranış, çocuğun okula başlama ve alışma sürecini olumsuz etkiler. Bu durum, daha çok okul öncesi eğitim almamış çocukların ebeveynlerinde görülür.
Anne babaların en fazla 3 gün beklemeleri yeterlidir. Bekleme süresi arttıkça çocuğun okula alışma süresi de artar. Ayrı bir sosyal çevreye giren çocuk bocalasa da bu normaldir. Çocuğun ailesinin uzun süre okulda beklemesi, teneffüslerde sürekli onunla ilgilenmesi, çocuğa 'istediği an okuldan çıkabileceği, istediği an ailesinin onu okuldan alabileceği' hissini kazandırır.''
Okula yeni başlayan çocuk okulda geçirdiği süre içinde sık sık “Acaba evde neler oluyor, arkadaşlarım ne yapıyor, kardeşim ne yapıyor, annem babam beni özler mi, oyuncaklarıma bir şey olur mu?” “Annem beni okula bıraktı gitti” diye düşünür. Aileler bu durumda çocuğa sürekli (çocuğum sen şimdi okula gideceksin, ben evde yemek yapacağım, baban gelecek, oyuncaklarını da merak etme) şeklinde telkinler yapması ve bilgilendirmesi gerekir.
Okul ortamının disiplinli ve kurallı ortamı böyle bir ortama alışkın olmayan çocukları sıkabilir. Evde rahat yetişen ve kural tanımayan çocukların okula uyum sağlamaları zorlaşır. Evde her isteği yerine getirilen çocuk, okulda bu isteklerinin yapılmadığını fark edince, okuldan soğuyabilir ve ev ortamını özleyebilir. Bu yüzden çocuğu 3 yaşından itibaren çok küçük de olsa bazı kurallarla disipline sokmak gerekir.''
Öneriler:
Okula yeni başlayacak çocukların aileleri mümkünse çocuğun okuluna gitmeli ve ona göstermeli, hatta öğretmeniyle tanıştırmalıdır. Bu davranışlar çocuğun okula uyum sağlaması adına çok yararlı olur. Çocuğa alınan okul malzemelerini birlikte seçmek, onlarla birlikte bir şeyler yapmak, malzemelerin ne işe yaradığını anlatmak uyum için önemli. Aynı zamanda çocuğunun, arkadaşları gibi okula gitmesi gerektiğinin de söylemesi gerekir.

ALINTI:::::::