ÇOCUĞUM TIRNAKLARINI YİYOR, ONA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

Tırnak yeme ismiyle bile bütün ailelere olumsuz şeyler çağrıştırmaktadır. Tırnak yeme erişkinlerde ve çocuklarda sıkça gördüğümüz bir alışkanlıktır. Bu alışkanlık bazı erişkinlerde yıllarca devam edebilirken çocuklarda bazen artıp bazen azalabilir. Genel olarak birçok tırnak yeme alışkanlığı belli bir şekilde görülse bile daha sonra kaybolmaktadır. (Aydınlı,2003)

Nedenleri

Uzmanlar tırnak yemeyi bir saldırganlık belirtisi kişinin kendine yönelik bir saldırganlığı olarak değerlendirir
Tırnak yeme bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilebilir. Aile içinde aşırı baskıcı ve otoriter bir tutum sergilenmesi, çocuğun sürekli olarak azarlanması, yetersiz ilgi ve sevgi tırnak yemeye neden olan başlıca etkenler arasında sayılabilir.
Bir modelin çocuk tarafından taklit edilmesi etken olabilir.
Tırnak yeme yüksek bir ihtimalle parmak emmede olduğu gibi psikolojik kaynaklıdır. Evdeki mevcut gerilimleri azaltmaya yöneliktir.
Bazen de sıkıntı, stres, yorgunluk problemsiz çocuklarda da bu davranışa yola açabilir ancak bunlar bir süre sonra o durumun düzelmesiyle kaybolur.
Yeni doğan kardeşi kıskanma sevilen birinin kaybı gibi stres öğeleri tırnak yemeye neden olabilir. (Kahramanmaraş RAM,2004)
Tırnak yeme davranışı karşısında anne-babaların verdiği olumsuz tepkiler şunlardır;

Görmezlikten Gelme: Davranışı yok saymak ve kendi haline bırakmak, bu davranışın ortadan kaldırılması için yeterli değildir. Bu davranışa neden olan durumların saptanmasında yarar vardır.

Uyarma: Uyarma tıpkı görmezlikten gelme gibi işe yarar bir yöntem değildir. Faydalı olan tek yönü yapılan davranışın anne baba tarafından bilindiğidir ancak bu durumda da çocuk sadece ebeveynin bulunduğu ortamlarda bu davranışı yapmamaya özen gösterir. Asıl neden ortadan kaldırılmadığı sürece yeterli bir yaklaşım değildir.

Tehdit Etme: Çocuk tırnaklarını yeme davranışı gösterirken bunu fark edip “Ellerine biber sürerim” “Ellerini bağlarım okula öyle gidersin” gibi tehditlerde bulunmak çocuğun tırnak yemesini ortadan kaldırabilecek bir davranış şekli değildir. Bu davranış şeklinde yalnızca korkutma sindirme vardır. Daha önce belirtildiği gibi asıl sorun yok edilmediği sürece problem yok edilemez.

Ad Takmak Alay Etmek: Tırnak yeme davranışı nedeniyle psikolojik sıkıntı yaşayan çocuk alay edilme ve ad takılma nedeniyle ikinci bir baskı daha yaşayacaktır. Büyük olasılıkla tırnak yeme davranışı daha da artacaktır.

Fiziksel Cezalar Verme: Fiziksel ceza verme her durumda olduğu gibi tırnak yeme davranışının ortadan kaldırılmasında işe yarar bir yaklaşım değildir. Aksine davranışın artmasına neden olabilir. (Tuzcuoğlu,2005)

Anne- Babanın Yapması Gerekenler

Çocuğunuzun o an için stresli olup olmadığını değerlendiriniz. Çocuğun stresi var ise bu stresin azalması için çaba gösteriniz.
Çocuğunuza bu alışkanlığın tıbbi ve psikolojik zararlarını anlatarak onun bu davranışı yanlış olduğunu iyice kavramasına yardımcı olunuz.
Çocuk ile aranızdaki ilişkinin iyi olup olmadığını değerlendirerek çocuk ile iyi bir ilişki zeminini oluşturmaya çalışınız.
Çocuğunuza bu konuda belli aralıklarla uygun bir ses tonu ve hitap şekli ile uyarılarda bulununuz.
Çocuğunuzun tırnaklarını sık sık keserek tırnak uzatmasına izin vermeyiniz.
Çocuğunuzun enerjisini başka yerlerde atmasını sağlayacak sosyal sportif faaliyetlere ve ağırlık vererek onun gerginliğini azaltmaya çalışınız.
Gerginlik ve kaygı durumu bulanan durumlardan çocukları uzak tutmaya çalışınız.
Tırnak yeme durumu devem ederse bir uzmana başvurunuz. (Aydınlı,2003)

Aileler bu davranışın kendiliğinden kaybolmasını beklerler ancak kendiliğinden geçmez. Yalnızca buna neden olan sebepler ortadan kaldırıldığında geçer.

ALINTI