ÇOCUĞUM GECE (UYKU) TERÖRÜ YAŞIYOR NE YAPABİLİRİM?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

ÇOCUĞUM GECE (UYKU) TERÖRÜ YAŞIYOR NE YAPABİLİRİM?

Like Tree1Likes
  • 1 Post By Meryem DURMUŞ (ermer)

Konu: ÇOCUĞUM GECE (UYKU) TERÖRÜ YAŞIYOR NE YAPABİLİRİM?

  • #1
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)



    ÇOCUĞUM GECE (UYKU) TERÖRÜ YAŞIYOR NE YAPABİLİRİM?





    ÇOCUĞUM GECE (UYKU) TERÖRÜ YAŞIYOR NE YAPABİLİRİM?

    Gece terörü, genellikle uykuya daldıktan bir süre sonra oluşan ve 4-5 dakika kadar süren şiddetli panik nöbetidir. Çocuk çığlıklar atarak uykusundan uyanır, yatağında oturur veya ayağa kalkar. Korku içindedir, şaşkındır, üstündekileri çıkarmak, yastıkları fırlatıp atmak gibi amaçsız hareketler yapar.
    Bağırır, ağlar, anlamsız sesler çıkarır veya konuşur. Kaçma gibi korkulu davranışlar gözlenir. Çocuk uyandırılamaz. Söylenenleri anlamaz, sorulara yanıt vermez, anneyi babayı tanımaz, sakinleştirilemez. Etrafındaki kişileri tanımıyor, duymuyordur. Uyandırılmaya, sakinleştirilmeye çalışılsa da başarılı olunmaz. Çarpıntı, hızlı soluk alıp verme, terleme görülür.
    Uyku terörü tıbbi olarak tehlikeli değildir. Anne baba nöbet sırasında çocuğun yaralanmasını önlemek dışında çocukla fazla temas etmemeye çalışmalıdır. Çocuğu yatıştırmaya çalışmak atakların daha da kötüleşmesine sebep olur. Sakin bir şekilde gözlemlemek yeterli olur. (Şenol,2004)
    Genellikle 4 ila 12 yaşları arasındaki çocuklarda görülür. Uyku terörünün bilinen bir sebebi yoktur. Kız ve erkek çocuklarda eşit sıklıkta görülür. Ailesinde uyku terörü olanlarda daha sık görülür. Yatak ıslatma ve uykuda yürüme gibi diğer bozukluklar da görülebilir. Genellikle bir gecede bir kez olmakla birlikte bir gece boyunca aralıklı olarak da ortaya çıkabilir.
    Uyku terörü olan çocuklarda diğer çocuklara göre daha fazla psikiyatrik bozukluk yoktur. Çocuklarda görüldüğünde ergenlik döneminde kendiliğinden kaybolur. Bu rahatsızlık çocuğun evden başka yerlerde kalmak istememesine yol açabilir. Genellikle anne babanın yapabileceği yardım desteklemektir.
    Çocuğunuzun gece yaşadığı nöbetlerin zamanının kaydetmeniz, nöbet zamanı gelmeden önce uyandırmanız yaşadığınız korkuları uzun bir süre erteleyebilir. (Saygılı,2006)
    Yanına gittiğinizde sarılın ve ona sakinleştirici sözler söyleyin. Çocuğu fiziksel olarak zorlamayın, bağırmayın. Sabah kısmen hatırlayarak size akşam ne olduğunu soracak olursa hiç bir şey olmadı demeyin, açıkça olup biteni söyleyin ve korkulacak bir durum olmadığını söyleyin.
    Yatağının yanında çarparak kendisine zarar verebileceği eşyalar olmamasına dikkat edin. Ateş, fiziksel ya da duygusal stres, uykusuz kalma ve uyku düzeninin bozulması riski arttırır. Sakinleştirici ilaçların kullanılması riski arttıran nedenler içindedir. Çoğu durumda tedavi gerekli olmaz.
    Bu ataklar sık olarak ortaya çıkıyorsa, çocuğun gece korku ve rüyalarına neden olabilecek gündüz olayları dikkatle gözden geçirilmelidir. Gün içersinde yaşanılan endişe, korku, kaygı gibi olaylar bunların zemininde yer alabilir. Bunun yanında dikkat çekmeyen başka olaylar da ruhsal olarak çocuğu etkilemiş olabilir. Gece terörü yanında başka sorunlar (alt ıslatma gibi) varsa uzmanla görüşülmesinde fayda vardır. (Ersoy, 2007)

    ALINTI

  • #2
    karamel_arzu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.Eylül.2009
    Nereden
    Konya
    Mesajlar
    679
    @karamel_arzu







    Bende de uyku terörü var yani en son bu teşhis konuldu.Öyle ki ergenlik döneminde oldukça fazlaydı daha sonra tamamen geçeceğini söylediler ama ben hala yoğun ve stresli olduğum günlerin gecelerinde yukarıda bahsi geçen davranışları gösteriyorum.Genellikle ben sabah bunlardan habersiz bir şekilde uyanıyorum yani çoğunlukla hatırlamıyorum.Sadece eğer gece çığlık atıyorsam bazen kendi çığlığımın sesine uyanıyorum ki o bile beni kötü etklilyor yani oyle ki insan kendine yabancı oluyor.
    Bu rahatsızlık olan ebeveynler mutlakaa eeg çektirmelidir.eeg de bu davranışın epileptik bir kaynağının olup olmadığına bakılır.Ben de öyle bir şey çıkmadı onun için kısa süreli bir tedavi gördüm.
    Ama mutlaka üzerine düşülmelidir çünkü ben hala başkasında kalacağımda o korkuyu içimde yaşarım acaba gece ortalığı birbirine katarmıyım düşüncesi hep aklımda olur.Hatırlamadığın ama yaşadığın bir olayı başkalarından dinlemek gerçekten çok ilginçtir.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. NE YAPABİLİRİM
      Konu Sahibi ddeerryyaa Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 23.Ekim.2011, 18:48
    2. ÇOCUĞUM KARDEŞİNİ KISKANIYOR NE YAPABİLİRİM?
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 00:06
    3. "çocuğum çocuğum ben bir çocuğum" şarkısı..
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum ÇOCUK ŞARKILARI (MP3)
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 21.Ocak.2010, 11:22
    4. Uyku Terörü (Uykuda Korku)
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 06.Aralık.2009, 18:58
    5. ÇOCUĞUM ALTINI ISLATIYOR NE YAPABİLİRİM?
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 24.Kasım.2009, 22:32

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş