Çalısan Anne Çocuk Sorunları

Modern hayat bize pek çok nimetle beraber çok fazla da külfet getirdi. Ihtiyaçlarimiz arttikça evdeki masraflar da artiyor ve artik ailede tek kisinin çalismasi bütün masraflari karsilamada yetersiz kaliyor

Modern hayat bize pek çok nimetle beraber çok fazla da külfet getirdi. Ihtiyaçlarimiz arttikça evdeki masraflar da artiyor ve artik ailede tek kisinin çalismasi bütün masraflari karsilamada yetersiz kaliyor. Psikolog Serap Duygulu: “Gelisen teknolojiyle beraber iletisim imkanlarinin da sinir tanimadigi çagimizda yeni olan her seyden haberdar oluyoruz. Ihtiyacimizin da ötesinde özeniyoruz. Her seyin en iyisine sahip olmak istiyoruz. Sahip olmak istediklerimiz artiyor, hayat sartlari giderek zorlasiyor. Üstelik kadinlarimiz aldiklari egitimi çalisma hayatinda kullanmak istiyorlar. Bu da artik annelerin de is hayatinda yer almalarini getiriyor.” diyor.

Çalışan kadın olmak

Çalismaya basladiginiz andan itibaren pek çok yükün altina girersiniz ve daha önceden var olan sorumluluklariniz ve görevleriniz de iki katina çikar.

• Ev içi düzenden sorumlu olmak,

• Bir es olarak yapilmasi gerekenler,

• Bir çalisan olarak yükümlülükler,

• Bir anne olarak sorumluluklar,

• Çalisan bir anne olmanin getirdigi suçluluk duygusu gibi, birçok sorunla ve duyguyla bas etmek zorunda kalip, her seyin ötesinde anne olmanizin verdigi hassasiyetle karmasik duygular yasiyor olabilirsiniz.

Çalisma hayatinin içinde yer almaniz, elbette ki olumlu bir tutumdur. Aldiginiz egitimlerin karsiliginda, bu egitimlerin geregini yapmaniz ve hayatin, üretimin içinde olmaniz, ruh halinizi de olumlu etkiler. Çalisma hayatinizda eger dogru programlama yapmazsaniz, çok agir sorunluluklarin altina girmeniz, size yarardan çok zarar getirebilir. Özellikle bazi durumlarda, “Süper Anne Sendromu” diye bilinen bir saglik sorunuyla karsi karsiya kalabilirsiniz. Iyi bir es, iyi bir ev kadini, iyi bir is kadini, iyi bir anne olmak, bazen sizi o kadar bunaltir ki, ciddi psikolojik sorunlarla ugrasmak durumunda bile kalabilirsiniz. Bir kadin olarak genelde mükemmeliyetçi davranmaktan vazgeçmezsiniz, ancak bu kadar çok iyi seyi bir arada yapabilmenizin de gerçekten zor oldugunu unutmamalisiniz.

Çalışan anne olmak

Çalismak, hayat sartlarinin giderek zorlasmasindan dolayi zaten yeterince agirdir, üstelik siz ayni zamanda bir anneyseniz, çalisan bir anne olmak daha da zor olur. Bir kadin olarak günlük hayattaki sorumluluklariniz belli bir sinirdayken, anne olunca durum biraz daha sikinti verici olur ve sorumluluklariniz artar. Söz konusu çocuklar oldugunda, her an beklenmedik kötü sürprizlerle karsilasabilirsiniz. Gün içinde gelen telefonla çocugunuzun atesinin çiktigini ya da okulda sorun yasadigini ögrenmeniz, panige kapilmaniz için yeterli olabilir.

• Anne olmak, kötü sürprizlere asla hazirliksiz olmamaktir.

• Anne olmak, hayatinizin tam orta yerinde yer alan yavrunuza, gönüllü olarak yönetimi teslim etmektir.

• Anne olmak, her seyden ve herkesten önce, caninizdan can verdiginiz bir baska varliga hayatinizi adamaktir.

• Anne olmak, çocugunuzun en iyi sekilde yetismesini saglamaktir.

Eger çalisan bir anneyseniz, hem ev hem de isle ilgili olarak ciddi sorumluluklar tasimakla birlikte, asil sorumlulugunuzu çocugunuza karsi hissedersiniz. Hatta bazen bu sorumluluk sizde bir baska olumsuz duyguyu da beraberinde getirebilir ki, o da suçluluktur.

Suçluluk duygusu

Çalisan bir anne olarak, çocugunuzla vakit ayirmakla ilgili genellikle sorunlar yasarsiniz. Bu sorunlarla basa çiksaniz da çikamasaniz da, agirlikli olarak yasadiginiz, panik ve suçluluk duygusudur. Özellikle, çocugunuzun dogumundan kisa bir süre sonra ise dönmek zorunda kaldiysaniz, suçluluk duygusu içerisine girersiniz. Tam tersi bir biçimde çocugunuz dogdugunda çalismayip, sonradan çalismak zorunda kaldiysaniz da bu duyguya kapilabilirsiniz. Elbette zamaninizin çogunu çocugunuzla geçirmek varken ise baslamaniz ve uzun sürelerle ondan ayri kalmaniz çok sevimli bir durum degildir, ancak bu duyguyla basa çikmanin yollarini bulmaniz gerekir.

Eger çalisan bir anneyseniz;

• Isten eve dönüslerinizde trafik ya da yogun çalisma saatleri nedeniyle ortaya çikan gecikmeler ve buna bagli olarak olusan stres,

• Eve dönüslerinizde önceliginizi alisverise ve yemek pisirmeye vermeniz,

• Bu sürelerde çocugunuzla yeteri kadar ilgilenememeniz,

• Eve döndügünüzde aslinda çok yorgun olmaniz ve dinlenme için firsat bulamamaniz,

• Genellikle sizin yükünüzü paylasacak insanlarin, sadece çocuk bakimiyla ilgileniyor olmalari ve ev düzeninde bütün yükün yine sizin sorumlulugunuzda olmasi,

• Çocugunuzun yetistirilmesi sirasinda ve ev içi görevlerde esinizin çok aktif olarak rol almamasi,

• Isiniz konusunda yerine getirmeniz gereken yükümlülüklerin baskalari tarafindan çok ciddiye alinmamasi ve gerekirse isten ayrilmanizin bekleniyor olmasi gibi sorunlar yasayabilmeniz çok normaldir.

Burada size yüklenen bütün görevlerin disinda, size verilen asil mesaj “Iyi bir anne ol, hatta gerekiyorsa çalisma”dir. Eger ki kosullar nedeniyle çalismak zorunda kaldiysaniz, bu sefer siz suçluluk duygulariyla mücadele etmek zorunda kalirsiniz.

.ALINTIDIR.