Beden Dilinde Baş Hareketlerinin Anlamları

Beynimizin de içinde bulunduğu baş, en önemli organlarımızdan bir tanesidir.Baş beden dilinde düşünmeyi temsil etmektedir. Düşünürken insanın eli yavaş yavaş kafasına doğru gider ve kişinin bu hareketinden düşündüğü anlaşılır. Birçok heykeltıraş düşünceli insanı simgeleyen heykel yaparken, yaptığı heykelin elini mutlaka yüzünün veya kafasının üzerine koyar.

Kişiler herhangi bir şeyi düşünemedikleri zaman, başka bir kişinin düşünmesi karşısında kendi alınlarına küçük bir şaplak atarlar. Bu hareket, kendinin düşünemediği konuda başkasının düşünmesi karşısında bir hayıflanma duymasından dolayı yapılmakta ve kendisinin o şeyi düşünemediğini belli etmektedir.

Karşınızda konuştuğunuz kişinin eli özellikle alın bölgesinde dolaşıyorsa, baş düşünmeyi temsil ettiği için kişi söylediklerinizle ilgili düşünüyor ve zihninde bazı yorumlamalar yapıyor demektir.

Başın beş tane farklı hareketi ve her bir hareketinde kendine özgü anlamları vardır.

3292_imagesdc

BAŞIN YAN TARAFA DOĞRU EĞİLMESİ
Bir kişinin başı yan tarafa( sağ ve sol taraf olabilir fark etmez ) doğru eğikse, bu hareket karşısındakini çok dikkatli dinlediğini ve ona güven duyduğunu gösterir. Bu hareket hayvanlar içinde geçerlidir. Bir köpek herhangi bir şeye çok dikkatli bakıyorsa, boynunu hafifçe sağa veya sola doğru eğer, hatta sırayla önce bir tarafa sonra diğer tarafa eğerek bakar. Köpeğin dikkatli bir şekilde baktığı, yapmış olduğu bu baş hareketinden anlaşılmaktadır.

Eğer herhangi bir konuşma esnasında karşınızdaki kişiye, kafanızı sağa ya da sola doğru eğerek bakarsanız, karşınızdakine çok dikkat ettiğinizi, karşınızdakinin söylediklerini çok önemsediğinizi, ona çok güven duyduğunuzu ve onun bu söylediklerinin sizin için çok değerli olduğunu bu hareketinizle anlatmış olursunuz.

Dinlemek başka bir şeydir, bütün vücudunuzla dinlemek başka bir şeydir. Dinlemek sadece kulaklarınızla dinlemektir. Bütün vücudunuzla dinlemek ise konuşan kişiye bütün vücudunuzla dönerek bütün hücrelerinizle onda olduğunu o kişiye hissettirmektir. İşte bunun ilk göstergesi başın sağa veya sola doğru hafif eğik bir pozisyonda olması ve gözlerin biraz açarak karşıdaki kişinin gözlerinin içine dikkatlice bakılmasıdır. Ancak bu dikkatli bakış ve gözlerin açılması karşınızdaki kişiyi korkutacak şekilde olmamalı, ayarın iyi yapılması gerekmektedir. Aksi takdir de gözlerinizi çok fazla açarak bakarsanız hayalet görmüş gibi karşınızdaki kişiyi korkutabilirsiniz.
Eğer siz bir şeyler anlatırken karşınızdaki kişi size bakmıyorsa, yüzü size doğru dönük değilse veya başka bir şeylerle alakadar olup ilgileniyorsa, siz o kişinin sizi dinlemediğini, anlattıklarınıza ilgi duymadığını ve sizi önemsemediğini kişinin beden dilinden rahatlıkla anlarsınız.

3292_imagesrtyujBAŞ ARKADA
Başın hafifçe arkaya doğru eğilmesi kibrin bir göstergesidir. Çünkü başın arkaya doğru eğilmesi burnun havaya kalkmasına sebep olur. Burnu havada ve tepeden bakmak tabirleri başın bu hareketinden ortaya çıkıştır. Kafanın arka tarafa doğru eğilmesiyle kişi, karşısındaki kişiye yukarıdan aşağıya doğru bakar ki bu hareket büyüklenmek anlamına gelir. Japonlar birisinin kibirlendiğini, büyüklendiğini anlatmak için bana gıdığını gösterdi derler. Çünkü bir insanın gıdığı kafası arkaya doğru eğildiğinde görülmektedir ki bu durumda yine burun havaya kalkacak ve karşıdaki kişiye yukarıdan bakılacaktır. Başın geriye doğru yaslanılması ve bu esnada bir kaşın havaya kaldırılarak bakılması karşıdaki kişiyi tamamıyla hiçe saymak anlamına gelmektedir.

Eğer birisine kibir göstermek istiyorsanız, karşınızdaki kişiye küçümsediğinizi hissettirmek istiyorsanız, başınızı geriye doğru yaslayarak bakmanız yeterli olacaktır. Küçümsemenin de ötesinde, o kişiyi hiçe saydığınızı belli etmek istiyorsanız başınızı geriye doğru yaslayıp bir kaşınızı havaya kaldırarak bakmanız kâfi olacaktır. Muhtemelen bu şekilde bakılan kişi bulunduğu ortamdan rahatsız olacak ve mümkün olan en kısa zamanda yanınızdan ayrılacaktır.

3292_imagessoiuBAŞ ÖNDE
Başın ön tarafa doğru eğilmesi bir tehdit işaretidir. Genellikle baş öne doğru eğildiğinde bedende başa eşlik ederek tehdit ya da kızgınlık pozisyonu almaktadır. Yani baş öne eğik, bir kol bele konulmuş diğer elin işaret parmağı aşağı yukarı sallanmaktadır, hııı benim canımı sıkma her an sana zarar verebilirim dercesine… Başı öne doğru eğmek karşı tarafa, senden hiç hoşlanmıyorum, senin çevremde ve yakınımda olmanı istemiyorum, sana her an zarar verebilirim, benim moralimi bozuyor ve canımı sıkıyorsun anlamlarına gelmektedir.

Başı öne doğru eğmek aynı zamanda sinirin, öfkenin de bir göstergesidir. Küçük çocuklara hadi bir sinirli bak denildiğinde, hemen kafalarını öne doğru eğip, kaşlarını çatarak bakarlar. Yaşlı insanlarda herhangi birisine öfkelendiklerini başlarını öne eğip, gözlüklerini hafifçe burunlarının ucuna düşürüp, gözlerini dikerek ve gözlüklerinin üzerinden bakarak belli ederler. Çoğu genç insanda karşısındaki kişiye öfkesini belli etmek için herhangi bir şey söylemek yerine, başlarını öne eğerek bakmakla yetinirler.

BAŞI SAĞA SOLA DOĞRU SALLAMAK
Bu hareket Türk toplumunda hayır anlamına gelir. Biri bize herhangi bir şey sorduğunda, çoğu zaman sözel olarak hayır demek yerine başımızı sağa sola doğru sallamakla yetiniriz. Beden dili sözcüklerin bedende anlamlandırılması, ifade bulması olduğundan dolayı konuşmadan dahi karşımızdaki kişiye cevap verebilir, duygu ve düşüncelerimizi anlatabiliriz.

Başı sağa sola sallamak her ne kadar Türk toplumunda hayır anlamına gelse de bazı toplumlarda bu hareket evet anlamına gelebilmektedir. İşte bundan dolayıdır ki beden dili toplumdan topluma, kültürden kültüre, zamandan zaman, mekândan mekâna, kadından erkeğe farklılıklar gösterebilmektedir.

3292_erikgdf

BAŞI ÖNE ARKAYA SALLAMAK
Bu hareket bir şey sorulduğunda evet anlamına gelirken, iki veya daha çok kişinin konuşması esnasında, dinleyici olan kişilerin başlarını öne arkaya sallaması, konuşan kişilerin söylediklerine katıldıklarının, söylenilen şeyleri tasdik ettiklerinin ve anlatılanları anladıklarının bir göstergesidir. Yani başı öne arkaya sallamak bir şey sorulduğunda evet, sohbet esnasında yapıldığında onaylamak, tasdik etmek anlamlarına gelmektedir.

Birisiyle konuşurken kafanızı hafif sağa veya sola doğru eğik bir şekilde dinleyip hemen akabinde de başınızı öne arkaya doğru sallarsanız karşınızdaki kişiye, sana güven duyuyorum, söylediklerin benim için çok değerli, anlattıklarını çok iyi anlıyorum, söylediklerini tasdik ediyorum, söylediklerinin tamamına katılıyorum, seni çok önemsiyor ve dikkatle dinliyorum imajını verirsiniz. Bu şekilde dinleyici olmak karşınızdaki kişilerle çok daha kolay iletişim kurmanızı sağlar. Aynı zamanda karşınızdaki kişileri bu şekilde dinlemeniz, karşınızdaki kişiye kendisinin değerli olduğunu hissettirir ki birileri için değerli olabilmek her insanı mutlu edip hayata bağlar.

Kaynakça:
beden dili kursu

Yazar: Derya Talas