Bebekler İçin Oyuncak Seçimi: Hangi Ay Çocuğuna Hangi Oyuncak?

Oyuncaklar, bebek ve çocuk gelişiminin en önemli parçalarından biridir. Çocuklarda dikkat gelişiminden el becerilerinin arttırılmasına, yaratıcılığın gelişmesinden hayal gücünün arttırılmasına kadar pek çok eğitsel meziyet seçilen oyuncaklar ve oynanan oyunlarla edinilir.

Çocuğun gelişiminde bu denli önemli rolü olan oyuncak seçimi nasıl yapılmalıdır? Bu makalede aylara göre bebek ve çocuk oyuncakları seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri bulacaksınız…

0-3 Aylık Bebekler İçin Oyuncak Seçimi

0-3 ay bebekler hareketli ve renkli nesnelere ilgi duyarlar. Sese tepki verme eğilimindedirler. Bu dönem çocukları için oyuncak seçerken bu özelliklerden yola çıkmak doğru olacaktır. Müzikli, renkli ve hareket eden oyuncaklar 0-3 aylık bebekler için uygundur.

Bu dönem bebeklerin odaklanma ve tanıma evrelerinden ilkidir. Bu nedenle bebeğin dikkatini toplamasını sağlayacak şekilleri tanımasına imkan verecek oyuncaklar seçmek doğru olacaktır. 0-3 ay bebeklerinin el denetimini eşgüdümlü hareket becerisini geliştirebilmesi için plastik halka oyuncaklar ve çıngırak almak uygundur.

4-6 Aylık Bebekler İçin Oyuncak Seçimi

4-6 aylık olan bebekler için oyuncak seçerken hedef tıpkı bir önceki dönemde olduğu gibi çocuğun el ve göz uyumunu geliştirmek, renk ve şekil kavramını oturtmaya yönelik olmalıdır. Ayrıca bu dönem bebeğin dişlerinin çıkış evresi olduğu için düş kaşımaya yönelik oyuncaklar da rahatlatıcı olacaktır.

Bu dönem bebekleri buldukları pek çok nesneyi ağızlarına götürme eğilimindedir. Bu nedenle seçilecek oyuncakların yumuşak ve tüysüz olması da önemlidir. Bez bebekler, yumuşak toplar, yumuşak ama tüysüz oyuncaklar idealdir. Ayrıca kumaş kitaplar da bu dönem çocukları için iyi birer seçenektir. Kumaş kitaplar, hem okuma sevgisinin gelişmesini sağlar hem de dokunma deneyimi kazandırırlar.

Oyun minderi, oyun alanı ya da oyun merkezi de yine 4-6 aylık bebekler için iyi bir deneyimdir. Etki ve tepkinin algılanmasını sağlayan oyun parkı bebeğin etki ile tepkiyi geliştirmesine yardımcı olur.



6-9 Aylık Bebekler İçin Oyuncak Seçimi

6-9 aylık olan bebekler yavaş yavaş benliklerinin ve varlıklarının farkına varmaya başlarlar. Bu dönemde parlak ve yansıtıcı özelliği olan oyuncaklar, plastik ayna gibi, benlik özelliğinin gelişmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca bu dönem boyut algısının güçlendiği, renk ve şekil bilincinin oturmaya başladığı dönemdir. Bu nedenle bu ay dönemindeki bebeklere renkli ve farklı boyutlu bloklar almak, şekil eşleştirmesi yapacağı oyuncaklar seçmek doğru olacaktır. Müzikli kitaplar da 6-9 aylık bebekler için seçilebilir. Kelime ya da müzik ile destekli bu kitaplar bebeğin alt belleğindeki kelime dağarcığının gelişmesini sağlayacaktır.

9-12 Aylık Bebekler İçin Oyuncak Seçimi

Bebeğin 9-12 aylık olması ile birlikte oyuncaktan beklentiler de değişmeye başlar. Bu dönemdeki amaç bebeğin nesne kalıcılığını öğrenmesini sağlamak boyut algısını güçlendirmek olmalıdır. Bebek bu dönemde çok daha araştırmacı ve keşfe açıktır. Oyuncak seçiminde bu özelliği geliştirmeye yönelik seçenekleri değerlendirmek doğru olacaktır. Ayrıca bebeğin ölçme ve tartma yapmasını sağlayacak banyo oyuncakları da bu dönemde düşünülmelidir.

0-12 aylık bebekler için kaplar, delikli oyuncaklar, kova, kepçe, yığma oyuncaklar tercih edilebilir.

13-15 Aylık Çocuklar İçin Oyuncak Seçimi

Yavaş yavaş ayaklanmaya başlayan bebeğiniz için bu dönemde denge kurmasına yardımcı oyuncaklar seçilmelidir. Büyük kamyonlar, tekerlekler bu amaç için uygundur. Bebeğiniz bu dönemde şekiller arasındaki ilişkiyi öğrenmeye başlar, bu öğretiye yardımcı destekleyici oyuncaklar, sıralama becerisini geliştirmeye yönelik halkalar 13-15 aylık bebek gelişimi için uygun oyuncaklardır.

Eşini bul, yapboz gibi oyunların 13-15 aylık bebekler için hazırlanan basit versiyonları da satılmaktadır. Bu tarz oyuncaklar çocuğun matematik ve kas becerisi kazanmasını sağlar.

16-18 Aylık Çocuklar İçin Oyuncak Seçimi

Bu döneme gelen çocuklarda hayal gücü gelişimi vardır. Bu dönemde hayal gücünü destekleyen oyuncaklar seçmek önemlidir. Hayvanlar, meyveler, bebekler hayal gücünü geliştirmeye yardımcıdır. Fiziksel becerilerin gelişimi için sallanan büyük oyuncaklar örneğin at ideal bir seçim olacaktır.

Bu dönem, çocukları kağıt ve kalemle tanıştırmak için uygun bir dönemdir. Bu dönem çocukları için uygun kalın pastel boyalar seçebilirsiniz böylece çocuğun çizim ve el becerisi gelişir.


.alıntıdır.