Çocuklar Hakkında Stratejik Bilgiler


- Çocuğumuza sevgiyle her dokunduğumuzda, beyninde binlerce nöron uyarılır. Böylece çocuğumuz, daha zeki ve daha akıllı olmak için bir zemin yakalamış olur.

- parmak uçlarında bulunan yaklaşık 17.000 sinir hücresi, her dokunduğu ve algıladığını beyne iletir. Her iletimde sinir uçlarında adeta pencereler açılır. Çocuklarımızın merak ettiği ve zararlı, tehlikeli olmayan şeylerle oynamasına ve tanımasına izin verelim.

- sorular hem beynin gelişmesi hem de kelime hazinesinin artması için çok önemli bir fırsattır. Yeteri kadar açıklanmış sorular, çocukların size ve kendisine bakışını etkiler. Çocukları sabırla dinleyip sorularına cevap verelim. Eğer çok bunaltırlarsa “ birazını da yarın konuşabiliriz.” Diyebiliriz.

- babaların çocuklarıyla oynaması ve onlara asık suratlı değil de sevecen ve gülümseyerek yaklaşması, çocukların aileye bağlılığını arttırır ve kendine güvenini etkiler. Babanın boşluğunu kolay kolay hiç kimse dolduramaz. İyi kurulmuş baba-evlat diyalogunda, çocuğun duygu dünyası zenginleşir, dışarıda kendisini daha iyi ifade eder, sıkıntılara dayanma ve mücadele etme gücü kazanır ve sırtını dayadığı dağ gibi bir desteği olduğunu düşünür.

- Çocuklarımızın duygu ve akıl yönünden daha gelişmiş olmalarını istiyorsanız, onların önünde engel olmayın yeter. Mutsuz ve huzursuz çocuklar, eğitim ve öğretimde gerekli başarıyı gösteremez. Aldığı tepkiler dolayısı ile aile fertleriyle duygusal bağları zayıflar.

- Çocuğu sevmek, onun için neyin gerekli ve önemli olduğunu bilmekle başlar.

- Çocuklarınıza küçükken ev işlerini yapmak istediklerinde mutlaka izin veriniz ve bir süre yapmalarını sağlayınız. Çünkü; elleri iş yapmaya böyle böyle alışır ve işe ısınırlar. Eğer ellerini işe sürdürmezseniz işten öyle bir soğurlar ki, daha onları ekvator iklimi bile ısıtamaz. Ayrıca ilk zamanlarda yeteri kadar beceremeyeceklerini de bilin. Yalnızca olumlu telkinde bulunun ve nasıl yapabileceklerini gösterin, daha iyisini yapmayı zamanla öğreneceklerdir. Bilelim ki, mükemmeliyetçi anne babalar, çocuğun normal gelişimini aksatırlar.

Hatırımızda tutalım ki;

asık surat soğutur,
gülümseyen yüz ısındırır.

Asık surat iticidir,
gülümseyen yüz sempatiktir.

Asık surat uzaklaştırır,
gülümseyen yüz yaklaştırır.

Asık suratlı insan “sen de kimsin” der gibiyken,
gülümseyen insan, “sen değerlisin.”Der.

.ALINTIDIR.