Teknolojiyle yakından ilgili olanların bileceği üzere, bilgisayarlaşmaya geçişte başlayan 'F mi, Q mu?' tartışması sürer gider. F klavye taraftarları azınlığa düştü, bu davayı kaybetti derken, yeni bir haber umutları yeşertti

MELİH BAYRAM DEDE

Geçtiğimiz günlerde HaberTürk'te yayınlanan, "AK Parti'den F klavye hamlesi" başlıklı haberde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem'in Vestel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın ve Vestel Genel Müdürü Timur Tuncer ile bir araya gelerek, F klavyeli bilgisayar üretimi ve yaygınlaşması için çalışma başlattığı ifade ediliyordu. Bu haberin yayınlanmasından sonra "F klavye mi Q klavye mi?" tartışması yeniden alevlendi. HaberTurk.com'dan Hakan Hastaoğlu, tepkileri yansıtmak üzere hazırlayacağı bir haber için, F klavye konusunda 2003-2004 yıllarında yoğun olarak yazılar yazmış biri olarak bu konuda benim de görüşlerime başvurdu.

ARKASINDA DURULAMADI

HaberTurk.com'a verdiğim görüşü kayda geçsin diye buradan da paylaşıyorum: "F klavyeye geçiş için önceki Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde önemi bir adım atılmıştı, ancak siyasi irade bunun arkasında duramadı/durmadı. Bakan Çelik'in yayınladığı bir genelgeyle, bakanlığa bağlı tüm birimlerde, Standart Türk Klavyesi (F klavye) kullanılacağı ifade edilmişti. Bu uygula-nabilseydi, tüm eğitim kurumlarında F klavyeli eğitime geçilecekti. Bunun uygulanmadığı yetmezmiş gibi, öğretmenler için düzenlenen bilgisayar kampanyasında da F klavye tercihinin arkasında durulamadı. Aradan yıllar geçti ve bu konu çözümsüzlüğe doğru gitti.

FAZLA UMUTLU DEĞİLİM

Şu andan sonra, HaberTürk.com'un duyurduğu bu F klavye hamlesi de bir süre konuşulur ve yine unutulur diye düşünüyorum. Q klavyeli bilgisayar ithal eden ve F klavyeli bilgisayar talebin için emek harcamaktan yana olmayan ve sadece çok kar etmeye odaklanmış bir bilgisayar sektörümüz varken, bunun hayata geçmesini, uygulanabilir görmüyorum. En iyi ihtimalle sadece okullarda kullanılan ve okul dışında geçerliliği olmayan bir klavye çeşidi olarak kalabilir F klavye. Umalım ben yanılayım."

Lenovo hemen havaya girdi F klavyeyi Türkiye'ye getirdi

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Lenovo, orijinal F klavyeli dizüstü bilgisayarlar, ThinkPad R500, T400, T410, T410s, T500, T510, W500, W510, W700, W700ds, W701 ve W701ds modelleri satışa sundu. Dünyanın en hızlı yazılan klavyesi olduğu uluslararası şampiyonalarda tescillenmiş F klavye, Lenovo'nun yüksek performansıyla üst düzey bir görsel deneyim yaşatan birçok ürünü için özel olarak tasarlanıyor. Özellikle kamu kuruluşları, KOBİ'ler, basın, hukuk, tıp ve daha birçok sektörde öncelikle tercih edilen ve büyük ihtiyaç duyulan F klavyeli ürünler, Lenovo'nun tüketicilerine kulak verdiğinin bir göstergesi. F klavye Lenovo'nun ThinkPad dizüstü ailesinin performans modelleri T ve W serileri olmak üzere geniş bir ürün gamında kullanılabiliyor. Lenovo'nun uzun zamandır üzerinde titizlikle çalıştığı F klavyeli modeller; ThinkPad R500, T400, T410, T410s, T500, T510, W500, W510, W700, W700ds, W701 ve W701ds modeller olarak pazarda yerini alıyor.



-memurlarnet-