İnternet sosyal ilişkileri güçlendiriyor

ABD'de yapılan bir araştırmada, düşünülenin aksine internet ve yeni iletişim teknolojilerinin sosyal ilişkileri yok etmediği belirtiliyor.



ANKARA - Pew internet araştırma merkezinin ABD'nin doğusundaki Pennsylvanya eyaleti üniversitesine yaptırdığı araştırma, internet kullanan Amerikalıların, 25 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında daha fazla yalnızlık çekmediğini ortaya koyuyor.

2512 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmada, yalnızlaştırdığı ve insanlar arası ilişkileri bozduğuna dair ithamların aksine, internet ve yeni iletişim teknolojilerinin kişileri daha da sosyalleştirdiği vurgulanıyor.

Araştırmaya göre, cep telefonu ve internetteki Facebook gibi sosyalleşme ağlarını kullananlar, internet ve yeni iletişim teknolojilerinden haberdar olmayanlara nazaran insanlarla daha fazla ve çeşitli ilişki kuruyor.
Haberin devamı ↓reklam

Araştırmayı kaleme alan Keith Hampton ve Lauren Sessions, "Yaptığımız araştırma, bugünkü yalnızlık oranının, halkın daha internet ve cep telefonu kullanmadığı 1985 yılındakinden farklı olmadığını gösteriyor" dedi.

Profesör Hampton, araştırmanın, sosyal yalnızlık ve yeni teknoloji arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk araştırma olduğunu söyledi.

Hampton, "İddia edilenin tam aksine, araştırma, internet ve cep telefonu kullananların önemli sosyal yararlar elde ettiğini, Amerikan toplumunun sadece yüzde 6'sının konuşmak için muhatap bulamadığını ve yüzde 12'sinin de sırdaşı olmadığını ortaya koyuyor" diye konuştu.

Hampton, araştırmanın, cep telefonu kullananların veya internet üzerinden fotoğraf değiş tokuş edenlerin, elektronik mesaj yoluyla görüşenlerin daha fazla sosyal ilişkilere sahip olduklarını gösterdiğini açıkladı.

İnternetin sağladığı yararları sıralayan araştırmaya göre, internet üzerinden fotoğraf gönderenler farklı siyasi görüşten kişilerle tanışma imkanı buluyor, blog açanlar ise farklı ırktan insanlarla tanışma fırsatı buluyor.

İnternet kullanıcılarının, kullanmayanlardan daha fazla park ve kafelere gittiğini ortaya koyan araştırmaya göre, insanlar yılın 210 gününü yüz yüze görüşerek geçiriyor.

Araştırmada, Facebook veya MySpace kullananların komşularıyla daha az görüştüğü de belirlendi.

ntvmsnbc