Türkiye'de çeşitli markaların satışa sunduğu tablet bilgisayarlar, çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilirken, bu yıl ilk kez öğrenciler tarafından da kullanılacak.

Taşınabilir ve mobil halde bulunan 600 gram ile 1 kilogram arasında değişen ağırlıktaki tablet bilgisayarlar, 600 ila 2 bin lira arasında değişen fiyatlarla kullanıcıların hizmetine sunuluyor.

Geçen yıl nisan ayında ilk kez piyasaya süren tablet bilgisayarlar, dokunmatik ekrana sahip. İçerisinde Windows 7 ve Android işletim sistemine sahip modeller, kendi özel kitlelerine sahipler. Flash video oynatabilme, farklı uygulama ekosistemleri ve en önemlisi dışarıya açık USB portları, bu modellerin temel farklarını oluşturuyor.

3G ve WiFi ile internete bağlanabilme özelliğine sahip, 7 ve 10 inç boyutlarındaki tablet bilgisayarlar, 16, 32 ve 64 megabayt hafızaya sahip. Tablet bilgisayarlar, televizyon ve projeksiyon cihazlarına da bağlanabiliyor.

Çift çekirdek işlemci ile mükemmel çoklu uygulamalar ve video oynatma özelliğine sahip tablet bilgisayarlar, 7 ila 16 saate varan pil ömrü ve 178 derece geniş görüş açılı parlak IPS paneli bulunuyor.

Kolay dosya paylaşımı ve depolama olanağı sağlayan depolama, kart okuyucu, ses sistemi ve maksimum bas tepkisi ile bazılarında 3D ses deneyimi de bulunan tablet bilgisayarlar, ultra ince ve hafif tasarım özellikleri tercih nedenleri arasında yer alıyor.

13 milimetre olan süper ince profili ve 600 gram ila 1 kilogram ağırlığıyla rahatlıkla her yere taşınabilen tabletler, çoklu uygulamalarda dahi daha hızlı tepki süresi bulunurken, hızlı bir şekilde internette gezinme olanağı sağlıyor.

-ÖĞRENCİLER İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK-

Milli Eğitim Bakanlığınca bu yıl ilk kez ilköğretim 5. sınıf ve lise 1. sınıf öğrencileri tarafından kullanılacak tablet bilgisayarlar, özellikle internete bağlanma özelliği sayesinde öğrencilerin performans ödevlerini hazırlamaya ve sunumlarını projeksiyon cihazlarıyla yapmalarına olanak sağlayacak.

Tablet bilgisayar satıcıları, ders kitaplarının tablet bilgisayarlara yüklenmesi konusunda Türkiye'de çalışma yapan yayınevlerinin bulunduğunu ifade ederek, şu anda gazete ve dergi gibi yayınların tablet uygulamalarının bulunduğunu kaydettiler.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tablet bilgisayarların satış rakamlarının çok yüksel olduğunu belirten satıcılar, diğer bilgisayara karşın tablet bilgisayarların tercih edildiğini söylediler.

Bir toplantıda, derste veya bu tür bir etkinlikte kolaylıkla not almak için, ses kaydı yapmak için ve görsel kayıt yapmak için kullanılabilen tabletlerde, internet bağlantısı sayesinde her an çevrim-içi olmanın avantajı da bulunuyor.

-TERCİH NEDENİ HAFİFLİK-

Tablet bilgisayar kullanıcıları ise hafif olması ve daha az yer kaplaması dolayısıyla tercihlerini bu yönde kullandıklarını belirterek, notebook ve netbookun çantada taşınmasına karşın tabletlerin cep telefonu gibi elde taşınabilir olmasının en önemli cazibesi olduğunu ifade ettiler.

Kullanıcılar, tabletlerin sim kartın takılması durumunda cep telefonu olarak da kullanılabilme özelliğinin önemli olduğunu bildirdiler.

-TABLET ALIRKEN NERELE DİKKAT EDİLMELİ-

-İşletim sisteminin kullanılacak programlara uygun olmasına dikkat edilmeli.

-Cihazı mutlaka kullanın ve tecrübe edin.

-Çok efektif kullanacaksanız RAM'inin yüksek olmasına dikkat edin.

-Medya özellikleri öncelikli ihtiyacınız ise ekranı büyük olan modelleri tercih edin.

-Seçeceğiniz ürünün hafif olmasına özen gösterin. Ağır ürünler teknolojik olarak eskidir ve taşımada zorluk çıkarabilir.

-Güvenilir bir satıcıdan almayı tercih edin. Aksi halde bir sorun çıktığında çözemeyebilirsiniz.

-Şarj sürelerini karşılaştırın. Hem dolum süresine hem de kullanım sürelerine bakın. Sizi yarı yolda bırakacak bir model olmasın.

Anadolu Ajansı