Yeni Anneler İçin Bebek Bakımı

Bebekler, hayata özellikle anneleri tarafından korunmaya muhtaç halde gelirler. Bu yüzden bizim için ufacık bir işaret bile onların sağlığı hakkında büyük ipuçları verir. Bebeğin dünyaya geldikten sonraki ilk altı ayı onun sağlığı ve psikolojisi için en önemli zaman dilimidir, bu yüzden yapılacak eylemler büyük önem taşır.
Emzirme
Bebeğiniz ilk doğduğunda açlık durumu düzensiz olabilir. Bu yüzden, ilk etapta o her istediğinde süt verilmesi ve doyurulması önem taşır. Bebek bir günde ortalama 12 kez doyurulabilir ve anne sütü alan bir yeni doğana su verilmesi gerekmez. Anne sütü yeterli geliyorsa ek besinleri 6 aya vermeseniz de gerekli besini bebeğiniz anne sütünden alır. Unutmayın, bebek beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü verilmesi çok önemlidir.
Alt Değiştirme
Yeni doğanların ilk aylarında tuvalete çıkma sayısı günde 8 defaya kadar ulaşabilir. Bebeğiniz sadece anne sütüyle besleniyorsa dışkısı daha yumuşak ve açık renklidir. İki aydan sonra bebeğinizin 2 günde bir tuvalete çıkması da normal olacaktır. Bebeğinizin altını sık sık değiştirmeniz sağlığı ve huzuru açısından önemlidir. Bebeğin cildi çok hassas olduğundan özellikle ilk aylar ıslak mendil kullanmak yerine pamuk ve su ile silmeniz daha doğru olur. Kız bebeklerde temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır.
Bebeğinizin kirli bezi altında 3 saatten fazla kalırsa pişik oluşabilir.
Gaz Çıkarılması
Bebeğiniz tok, altı kuru olsa da bazen ufacık bir gaz sancısı bile keyfinin kaçmasına yol açabilir. Her beslenmeden sonra gazının çıkarılması önemlidir. Bunun için ona ufak bacak hareketleri yaptırabilir, ya da hafifçe sırtını sıvazlayabilirsiniz. Bebeğin gazının çok olmasında bir önemli faktör de annenin yedikleri olabilir. Bu yüzden anne de emzirirken yediklerine dikkat etmelidir.
Yatma Pozisyonu
Bebeğinizi ilk zamanlar sırt üstü yatırmanız daha sağlıklı olacaktır. Başını da uyurken sağına ya da soluna çevirebilirsiniz. Uyurken onu çok sıcak tutmak ya da etrafında çok fazla oyuncak bırakmak tehlikeli olabilir.
Göbek Bakımı
Bebeğiniz göbeği 7-14 gün içinde düşecektir. Bu süre dolana kadar bu bölgeyi temiz ve kuru tutmak önemlidir. Göbek bağı çevresini alkollü pamukla günde iki ya da üç kez silinmesi gerekir. Göbek bağının üstü kesinlikle kapatılmamalıdır.
Banyo
Göbeği düşene kadar bebeği silmek, düştükten sonra da gün aşırı banyo yaptırmak önemlidir. Bebeğin nefessiz kalmaması için bebeğinizi kolunuzun üzerinde yüz üstü tutarak daha risksiz bir şekilde banyo yapmasını sağlayabilirsiniz.
Ufak Sağlık Sorunları
Bebeğinizin hıçkırması ya da hapşırması son derece normaldir. İkisi de bebeğin kendini koruması için aynen yetişkin insanlarda olduğu gibi gereklidir.
Tırnak Bakımı
Bebeğinizin tırnakları çok ince olduğu için cildini çizmesi muhtemeldir. Bunu önlemek için özel bebek makaslarıyla tırnaklarını çok derin olmayacak şekilde kesin. Yanınızda bir yardımcı olması bebeğinizin oluşacak ters bir hareketten korunmasını sağlayacaktır.


.alıntı.