Hamilelikte Stresle Başedebilmek

Hamilelik süreci, yaşanılan psikolojik fizyolojik sorunlar sebebiyle birçok anne adayı için zorlu bir şekilde geçebilmektedir. Hamilelik sürecinde stres yaşıyorsanız bu yazı tam size göre. Bu yazıda hamilelikte stresle nasıl başedilir sorusunun cevabını bulacaksınız.
Bireyin karşılaştığı rahatsız edici durumlara bendesel ve ruhsal olarak verdiği tepkilerin tamamı stresin tanımı içerisine girer. Stres bedenin uyum içinde çalışmasını engeller ve ruhsal yapıda bozulmalara neden olur. Bedenin çalışma ahengini ve ruhsal yapıyı bozan birçok stres kaynağı vardır. Ölüm, hastalıklar, doğal afetler, işyerinde karşılaşılan sorunlar, maddi sıkıntılar vb. Stres kaynaklarından birisi de hamileliktir. Bedenin hamilelik nedeni ile strese girmesi, bedenin daha önce karşılaşmadığı bir durumla, gebe kalması ile vücut yapısının bozulduğunu algılaması ve bedenin bu değişikliğe tepki göstermesi hamilelikte stresin başlangıcıdır.
Maddi sorunlar, ilişki sorunları, cinsel sorunlar, çevre ile yaşanan problemler, çevresel problemler, eşler arasında, eş aileleri arasında yaşanan problemler, aile içi şiddet, işsizlik, bozuk aile yapısı, daha önce yaşanmış bebek ölümleri ve düşükler. Anne adayında meydana gelen kanamalar, istenmeyen gebelik, hamilelik sırasında ortaya çıkan ve gebeliği sonlandırma ihtimali bulunan hastalıklar. Maddenin kötüye kullanımı, hamilelikle ilgili beklentilerin düşük ve tatmin edici olmaması, doğum yapma ile ilgili duyulan korkular hamilelerde stresi tetikler. Bu faktörlerin ortaya çıkması ile gebede stres belirtiler ortaya çıkar. Gebelikte stres belirtilerinin ortaya çıkması ile birlikte mutlaka Hamilelikte Stresle Baş edebilmek için mutlaka tedbirlerin alınması gerekir.
Hamilelikte Stresle Baş etmek anne adayı ve bebeği için çok önemlidir. Çünkü stresle mücadele edilmediği takdirde ortaya erken doğum, düşük yapma, bebeğin gelişiminde gerileme, ilerleyen yaşlarında psikolojik sorunlara daha yatkın olma gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Hamilelikte Stresle Baş edebilmek için;
Anne adayı hamilelik dönemine girdiğini ve daha farklı bir yaşamının olacağını kabullenmelidir.
Normal zamanlarda yapmış olduğu aktiviteleri yapamayacağını bilmelidir.
Yapılacak olan aktiviteleri belirlemek ve buna göre davranmak, düzenli yemek, düzenli spor yapmak.
Kontrol etme duygusunu bir kenara bırakmalı ve olayların kendi seyri içinde gitmesine müsaade etmelidir.
Hamilelikle ilgili herkes, her şeyi söyler ve sizden de uygulamanızı ister. Söylenen her şeyin doğru olmadığı ve en doğrusunun doktor tarafından söylenenler olduğunu unutmamalıdır.
Eşi ve eşinin ailesi ile yakın çevresi ile doğrudan ve yakın bir iletişim kurmalıdır.
Anne adayının yanı sıra, erkek hamilelikle ilgili stres yaşayabilir. Anne adayı da eşine karşı anlayışlı olmalıdır.
Hamilelikle ilgili olarak kulaktan dolma bilgilere itibar etmemeli ve mutlaka sağlıklı ve doğru bilgiler edinmeli gerekiyorsa uzman yardımı almalıdır.
Rahat bir hamilelik içi nefes egzersizleri, rahatlama egzersizleri yapmalıdır.
Hamilelik duygu iniş çıkışlarının, duygu patlamalarının yaşanabildiği bir dönemdir. Bu nedenle olası duygusal değişikliklere hazırlıklı olmak.
Hamilelikte stresle bay edebilmek için bedeni rahatlatıcı hareketler ve egzersizler yapmak.
En önemlisi eğer hamilelikle ilgili aşırı bir stres yaşıyorsanız, sorunlarla baş edemeyeceğinizi düşünüyorsanız, mutlaka bir psikologdan profesyonel yardım almalısınız.


.alıntı.