Hamilelik ve Hamile Kalmadan Önce Hamileliğe Hazırlık

Hamile kalmak için psikolojik olarak hazır olmanın yanı sıra bedenen de hazır olmalısınız. Hamile kalmaya karar verdiğiniz anda psikolojik olarak hazırlık sürecine başladınız demektir. Ama bu tek başına yeterli değildir bedeninizi de hamilelik sürecine hazırlamak önemlidir. Peki, hamile kalmadan önce nelere dikkat etmeli, hangi kontrollerden geçmeli, bedeni nasıl desteklemelisiniz?

Hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren doğum kontrol haplarını ve diğer doğum kontrol yöntemlerini hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Bu yöntemlere veda eder etmez hamile kalmanız çok da mümkün değildir. Bu süreci diğer hazırlıklar için bir zaman kazanma olarak değerlendirebilirsiniz. Hamile kalmak, bir bebek sahibi olmak istediğiniz andan itibaren ilk adım bu süreçte sizin en büyük destekçi ve takipçiniz olacak iyi bir doktor seçimi olmalıdır. Hali hazırda güven duyduğunuz bir doktorunuz var ise bu düşüncenizi onunla paylaşmak ve sürece hazırlık için izlemeniz gereken yollar konusunda bilgi almanız önemlidir.

Hamile Kalmadan Önce, Hamileliğe Hazırlık Süreci

Hamile kalmadan en az 2 ay evvelinden başlayacak ve hamileliğin üçüncü ayına kadar ihtiyaç duyacağınız folik asit alımına başlamanız hamileliğe hazırlık sürecinde önerilmektedir. Her gün 0.4 mg. folik asit alımı hamileliğin gerçekleşmesi ile birlikte bebeğin sinir sistemi gelişimi için önemlidir.

Eğer adet döngünüzde bir sorun yok ise diğer bir deyişle adetleriniz düzenli ise hamile kalmak için en uygun dönem adetin ilk gününden itibaren 13. ve 18. günler arasıdır. Bu günlerde cinsel ilişkiye girmek hamile kalma şansınızı yükseltecektir.



Anne adaylarının hamile kalmadan önce mutlaka genel bir “check up”tan geçmeleri önerilir. Bu “check up” neleri kapsar? Düzenli olarak smear testinin yapılmasının önemi bilinmekte ama çoğu kadın bu uyarıyı kulak arkası etmekte. Eğer anne olmaya karar verdiyseniz hamilelik öncesi hazırlık sürecinde mutlaka bir smear testi yaptırmanız gerekiyor. Smear testine ilaveten hepatit B, C, kızamıkçık gibi enfeksiyon taramalarını da tamamlamanız lazım. Jinekolojik muayenenin ardından anemi, guatr gibi özel problemleri olanların bu noktada da gerekli testleri tamamlayarak önlem almaları gerekiyor. Hamilelik sürecinde tehlike arz eden sağlık problemlerinin başında kızamıkçık gelmektedir. Anne adayının kızamıkçık bağışıklığının olup olmadığı araştırılmalı eğer bağışıklığı yok ise hamile kalmadan önce (6 ay) kızamıkçık aşısı yapılmalıdır.

Sigara, alkol, aşırı kahve tüketimi gibi bedene zarar verebilecek etkenler hamileliğin planlanması ile birlikte sonlandırılmalıdır.

Hamilelik her ne kadar filmlerde dünyanın en kolay elde edilen şeyi gibi gösterilse de şunu aklınızdan çıkarmayın ki pek çok çift defalarca denemelerine rağmen hemen çocuk sahibi olamamakta. Genetik uygunluk, kan uyuşmazlığı gibi pek çok etken hamile kalma sürecini uzatır. Bu nedenle hiçbir belirti olmasa dahi bir yıl boyunca deneye devam edin hemen doktorun kapısını çalarak alternatif tedavi yöntemleri araştırmaya kalkmayın.


.alıntıdır.