HAMİLELİĞE HAZIRLIK

Hamilelik sürecinde sizin yaşantınız, beslenme alışkanlıklarınız, sağlığınız ve psikolojik durumunuz gibi siz etkileyen her şer artık bebeğinizi de etkileyecektir. Bu nedenle hamilelikten önce yaşantınızı düzene koymalı, sağlığınızla ilgili önlemler almalısınız.



Hamile kalmadan önce hem anne hem de bebek sağlığı için öncelikle yapılması gerekenler bir takım hazırlıklar vardır.



- Yaşamınıza düzen katın: Günlük hayatınızda sigara kullanmak, aşırı strese maruz kalmak gibi hamileliği olumsuz etkileyecek durumlar söz konusu ise rahat ve sorunsuz bir hamilelik geçirmek için yaşamınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Öncelikle kilonuzu kontrol altına almalısınız. Aşırı kilolu yada çok zayıf bayanların hamile kalması zordur. Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilecek bağımlılıklarda kurtulun. Hamilelikte bu alışkanlıklardan kurtulmaya çalışmak bir takım sıkıntılara neden olabilir.



- Beslenmenize dikkat edin: Gebe kalmadan önce beslenme düzeninize gözden geçirmelisiniz. Kafein ve çay tüketiminde aşırıya kaçmamak gereklidir. Hamile kalmayı planlayan bayanlar için önemli olan bir vitamin folik asittir. Hamile kalmadan 3 ay önce başlanarak günde 400 miu olarak yapılan folik asit takviyesi bebekte merkezi sinir sistemi anormalliklerini önemli ölçüde azaltmaktadır. Folik asitin en bol bulunduğu gıdalar ise yeşil sebzeler, baklagiller ve karaciğerdir. Dengeli beslenme hayatın her anında gerekli olmasının yanında özellikle bebek planlayanlar için kaçınılmazdır.



- Spor yapın: Bebek sahibi olmak isteyenler için ağır sporlar tabi ki tavsiye edilmez. Ancak yürüyüş yapmak gibi stresi azaltıcı rahat sporlar yapmak sağlık açısından faydalı olacaktır.



- Jinekolojik muayene olun: Özellikle daha önce sorunlu bir hamilelik geçirmiş ( düşük, dış gebeli gibi) bayanların gebe kalmadan önce mutlaka bir doktora başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalıdırlar. Ayrıca Pap-Smear (rahim ağzı kanseri araştırması) testi mutlaka yapılmalıdır.

.ALINTIDIR.