Bebek Koltuğu Arabanın Neresinde Olmalı?


Berlin Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, arabalardaki bebek koltuğunun yaygın düşüncenin aksine arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğu sonucunu ortaya koydu. Araştırma, 4 yıl boyunca yaklaşık 100 çarpışmanın test edilmesiyle gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre, arka koltuğun orta kısmı camlara ve kenarlara uzak olduğu için bebeğin kazayı, hasarsız ya da az hasarla atlatması mümkün. Ağır kazalarda dahi bebeklerin en az zarar gördükleri yer arka koltuğun tam ortası.

Arka koltuğun ortası neden güvenli?

Çünkü bu bölge tehlikelerden uzak bir bölge. Ortada oturan bebeğin çarpma anında camdan fırlayacağı yönünde yanlış bir kanı vardır. Eğer bebek koltuğu arka ortaya doğru bir teknikle monte edilir, emniyet kemeriyle doğru sabitlenirse çocuğun kaza esnasında ön camdan fırlaması söz konusu olmaz. Bu açıdan bebek koltuğunun ortada olması daha güvenlidir. Ancak koltuğun çok iyi monte edilmesi ve emniyet kemerinini doğru bağlanması gerekir. Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.


.ALINTIDIR.