SANAT ETKİNLİĞİ

Materyaller: Kraft kağıtları, resim kağıtları fon kartonları, çeşitli kağıtlar, pastel boya, guvaş boya, parmak boyası, sulu boya, renkli tebeşirler, su kapları, palet, fırça.
İpucu ve anahtar noktalar: Her çocuğun etkinliğe aktif katılımı sağlanmalı, çalışma sonunda çocukların duygu ve düşüncelerini yaratıcı yollarla açıklamalarına imkan ve destek verilmeli.

AMAÇ VE KAZANIMLAR
Sosyal Duygusal Alan
Amaç 2. Duygularını fark edebilme
Kazanımlar
4. Duygularını müzik, dans, drama vb. yollarla ifade eder.
Dil Alanı
Amaç 4. Kendini sözel olarak ifade edebilme
Kazanımlar
7. Duygu, düşünce ve hayallerini yaratıcı yollarla açıklar.

Öğrenme Süreci: Eğitmen tarafından masalar sınıfın ortasında birleştirilir, duvarların önü açılır. Sınıfın açıkta kalacak olan duvarları (çocukların boyları göz önünde bulundurularak) önceden kraft kağıtları, renkli fon kartonları, resim kağıtları, grapon kağıtları vb çeşitli kağıtlarla kaplanır. Sınıfın ortasında birleştirilen masaların üzerine çeşitli boyalar(parmak boyası, guvaş, pastel…) koyulur. Masaların etrafında ayakta çember olunur. Çocuklara ressam ne/kim olduğu, duvardaki kağıtların ne için yapıştırılmış olabileceği, masadaki malzemelerle ne yapabilecekleri vb sorular sorulur. Çocukların fikirleri alındıktan sonra eğitmen tarafından “Şimdi hepimiz çok ünlü bir ressamız. Önemli bir binanın duvarlarına resim yapmak üzere görevlendirildik (kağıtlarla kaplanmış duvarlar işaret edilir). Masamızın üzerindeki malzemeleri kullanarak bu binanın duvarlarına resimler çizeceğiz. Ancak resimleri çizebilmemizin çok önemli bir şartı var: çizmeye başladığımız zaman çeşitli müzikler çalacak. Biz de o müzikleri dinlerken neler hissettiğimizi çizeceğiz. Kalemlerimizi, boyalarımızı kağıtların üzerinde adeta dans ettireceğiz.” denir. Daha sonra uygun bir müzik açılarak resme başlanır. Çalışma bittikten sonra masalar çocukların oturmalarına imkan verecek şekilde kenara çekilir. Çember olunur, oturulur. Öğrencilerin gerçekleştirdikleri ürünleri hakkında konuşulur, neler hissederek resim yaptıkları anlaşılmaya çalışılır.