Yer değiştirme işleminin iptali Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 51.maddesinde ve ilgili yer değiştirme dönemindeki duyuru veya kılavuzlarında yer almaktadır.



06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Yer değiştirme işleminin iptali” başlıklı 51. maddesi 2. fıkrasında; “(2) İl içi ya da iller arası isteğe ya da zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme kapsamında görev yerleri değiştirilen öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri iptal edilmez. Ancak yer değiştirmeleri gerçekleştirildikten sonra bu Yönetmelikte belirtilen özür durumlarından birinin oluşması ve istemeleri hâlinde eski görev yerlerinden ayrılmamış olmaları kaydıyla yer değiştirme suretiyle atamaları iptal edilir. Bu şekilde ataması iptal edilenlerden eski görev yerlerine atama yapılanlar, il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan diğer eğitim kurumlarına atanırlar.” Hükümleri,



Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 04.07.2013 tarih ve 1637062 sayılı “İl içi yer değiştirmeler” konulu yazıları ekinde yer alan “2013 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu”nun 21. maddesindeki; “21- İl içi isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında görev yeri değiştirilen öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri iptal edilmeyecektir. Ancak, yer değiştirmeleri gerçekleştirildikten sonra, 06.05.2010 tarihli 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde belirtilen özür durumlarından birinin oluşması ve görev yerlerinden ayrılmamış olmak kaydıyla atamaları iptal edilebilecektir.



Ataması iptal edilenlerden, eski görev yerinde uygun norm bulunmayanlar, il içinde alanlarındaki diğer eğitim kurumlarındaki boş normlara Valiliklerce atanacaklardır.” hükümleri,

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 18.07.2013 tarih ve 1800357 sayılı “Yer değiştirmeler” konulu yazıları ekinde yer alan “Öğretmenlerin 2013 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusu”nun 22. maddesindeki; “22. Görev yerinden ayrılmamış olmak kaydıyla, yer değiştirmeler tamamlandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde belirtilen özür durumlarından birinin oluşması hali hariç, isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında görev yeri değiştirilen öğretmenlerin yer değişiklikleri iptal edilmeyecektir.

Ataması iptal edilenlerden görev yerine atama yapılanlar, il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan diğer eğitim kurumlarına valiliklerce atanacaklardır.” hükümleri



bulunmaktadır.



Örneğin; Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Yer değiştirme işleminin iptali” başlıklı 51. maddesi 2. fıkrasında atıfta bulunulan ve yapılan atanma işlemimden sonra;



1- Kendisi, eşi ve çocuklarının öğretmenin görev yaptığı yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağının belirtilmiş olması,



2- Anne ve babası ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşlerinden birisi için ise verilen sağlık raporunda “başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez” ibaresi bulunması halinde,

Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Sağlık durumu özrü” başlıklı 36. maddesi 1. fıkrasındaki; “(1) Öğretmenler, sağlık kurulu raporunda; kendisi, eşi ve çocuklarının öğretmenin görev yaptığı yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağının belirtilmiş olması, anne ve babası ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşlerinden birisi için ise “başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez” ibaresi bulunması durumlarında il sağlık müdürlüğünden görüş alınmadan hastalığın tedavi edilebileceği bir yere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.” hükümleri nedeniyle yapılan yer değiştirme işlemlerinin iptal edilmesi gerekmektedir.



Not.



1-Sitemize iletilen bilgilere göre bu kadar açık yönetmelik ve kılavuz hükümlerine rağmen bazı İl Milli Eğitim Müdürlükleri bu şekildeki başvuralar hakkında bakanlığa görüş sormuşlardır.



2-Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Sağlık durumu özrü” başlıklı 36. maddesi 1. fıkrasındaki hükümlere aykırı olarak “başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez” açıklaması bulunan sağlık raporları hakkında “il sağlık müdürlüğünden görüş alınmadan” hükmüne aykırı olarak il sağlık müdürlüğüne görüş sormuşlardır.



3-Hiçbir mevzuatta yer almamasına karşılık öğretmenin anne ve babası ile alakalı aile durumunun araştırılması için (anne veya babasına bakıp bakmadığı hakkında) ilgili ilçe milli eğitim müdürlüğüne görüş sormuşlardır.



Yukarıda sıraladığımız konularda mevzuat hükümlerine aykırı davranarak keyfi bir biçimde yetki aşılarak bakanlığa, il sağlık müdürlüğüne görüş soruşturulması ve öğretmenin ailesinin araştırılması görevi kötüye kullanma ve garez veya özel maksatla işlem yapma suçunun oluşmasına neden olmaktadır.



Bunun adı Bürokratik Oligarşidir. Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN 27 Mayıs 2004 tarihinde ak parti grup toplantısında; “Bürokratik Oligarşi yenilmediği sürece halka olan sıkıntı, zulüm devam edecektir. Bürokrasi kendisine çeki düzen vermelidir” şeklinde bu sorunu özetlemiştir. Evet, bunun adı vatandaşa zulümdür. 70 yaşındaki hasta anneye, babaya zulümdür. Yönetmeliklerin kendisine vermiş olduğu kısıtlı hakları kullanan öğretmenlere zulümdür. Evet her Firavun'un bir Musa'sı vardır.



Bakanlığın bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüklerini bir kez daha bilgilendirmesi yerinde olacaktır.



Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu