Kalbe Bahar Temizliği!

Bütün evi kaldırdım ayağa, dip bucak temizlik yaptım. Elim, kolum tutmuyor. Sanki üstümden tır geçti. Olsun! Ev temizlik kokuyor, bahar temizliği!


Hiçbir zaman şöyle derli toplu bir kadın olamadım. Çalışma masamın üstü hep kalabalıktır. Bir defter ve kalem, okuduğum kitap, araştırdıklarım ve daha neler.. Her yeni günde biraz daha dağıtmayı beceririm. Bu ara yoğunluktan iyice abartmıştım. Çalışma odama alıcı gözle bakınca, eşyaların, kitapların arasında boğulduğumu fark ettim.

Yatak odasını zaten sormayın. Genellikle salondaki üçlü koltukta uyuyup kaldığım için, yatak odası sadece makyaj ve giyinme için kullanılır oldu. Her hafta sonu, sahneye çıkmaya hazırlanırken, sanki ilk randevuma hazırlanıyormuş gibi oluyorum. Ne giyeceğime karar vermek için, bütün gardırop yatağın üstüne yığılıyor. Askısında bakıp karar versem olmaz sanki! Bir de giyip beğenmediklerimi sayarsanız, Pazar günü yatak odası hallaç pamuğu gibi oluyor.

Bütün hafta sonunun yorgunluğu Pazar çıkartılacak, o yüzden temizliğe ve işe kalkışmıyorum. Ertelediğim pek çok şey gibi, onu da Pazartesi gününe sallıyorum. Anlayacağınız, bende temizlik törenle yapılıyor.

Bugün baktım, artık ev aldı başını gidiyor; “kalk kızım” dedim. Zaman düzen zamanıdır. İşin garip tarafı, evim düzenli ve temiz olmazsa, hayatımdaki olayların da ters gideceğine dair kuvvetli bir inancım var. Ona rağmen, elimi kolumu yayıp oturmam şaşılacak durum!

Aslında insan ruhunu ve sıkıntılarını temizlemek derdinde, ev bahane! Ne zaman maddi sıkıntıya düşsem, kalkıp banyoyu ve mutfağı dip bucak temizlerim. Temizlik gerekmiyorsa, şeklini değiştiririm. Kavanozlar, bardaklar, tabaklar, hepsi yerinden oynar. Kilerimi kontrol ederim. Stokta makarnam var mı diye bakarım. Erzak varsa, bereket vardır!

İşle ilgili problem yaşıyorsam, çalışma odam havalanır hemen. Kütüphanem yeniden düzenlenir. Çekmeceye sıkıştırılmış kağıtlar, dosyalanmayı bekleyen evraklar halledilir. Belki batıl inanç, belki düşünce gücü, belki feng shui, adı her ne ise; bende işe yarar bu sistem!

Aşktaki sorunlar için de, elbette yatak odasına dalarım. Kazaklar, elbiseler, çarşaflar, havlular yer değişir. Yeni bir nevresim takımı alınır, odanın perdesi ve aksesuarları o renk üzerinden yenilenir. Ancak bu her zaman başarılı olamayabiliyor. Sorunlu bir ilişkide, istersen yatak odasını yıkıp tekrar inşa et, bana mısın demiyor. Bu formülü daha çok, aşkı çağırmak için kullanmakta fayda var.

Problemli bir ilişki için neyi temizlemek lazım derseniz; ona evin hiçbir odası bakmıyor. Öyle bir durumdaysanız; kalbe bahar temizliği, hayata da by-pass yapmak gerekiyor!

Candan Ünal