Beraberliklerin Amaçları Ve Çeşitleri

İnsan, erkek ve kadın olarak yaratıldı ve ikisi birbirini tamamladı. Kadın erkeksiz, erkek kadınsız her zaman eksik kalır. İkisinin de birbirine ihtiyacı, var oldukları günden itibaren var ve bu ihtiyacı gidermek için birlikte yaşamak zorundalar. Bu gereksimin günümüz şartlarında birkaç çeşit beraberliği beraberinde getirmiştir.


Umutla başlayıp aşkla devam eden beraberlikler: Kişiler birbirlerini görür, duygusal yakınlık başlar ve ilişkilerini ilerletmek için aşk yolunun iki yolcusu olurlar. Zaman aktıkça birbirlerine olan bağlılıkları artar ve yürekleri sadece birbirileri için çarpmaya başlar. Aşkla dolup taşarlar ve Zümrüt-ü Anka Kuşu’nun kanatlarında Kaf Dağı’na uçarlar. Bu ilişkilerde bir aksilik yaşanmazsa, mutlu sona ulaşılır yani evlilik olur.


Umutla başlayıp hüsranla biten beraberlikler: Her iki taraf, birbirinden hoşlandığına inanır ve arkadaşlık ilişkisini başlatır. Zaman ilerledikçe, haftalar geçtikçe aşka benzeyen duygusal bir bağlılığın oluşmadığı anlaşılır. Aşka dair beklentiler gerçekleşmez. Böyle ilişkilerin bir kısmı ayrılıkla sonuçlanırken, bir kısmı ise aşksızlığa rağmen, sevgiyle ve saygı prensipleri korunarak, evliliğe vardırılır.


Umutla başlayıp tek tarafta kalan beraberlikler. Birbirine yakınlık duyan çift, hızlı bir çıkışla yola koyulur; ancak sevgililerden biri iliklerine dek aşkı hissederken, diğeri bir şey hissetmez, sevgilisini normal bir arkadaş gibi görmeye devam eder. Kendisini çok zorlamasına rağmen âşık olamaz. Bu ilişkilerin bir kısmı ayrılıkla biter; ama âşık olan kişiye hayat zindan olur. Aşkın tek tarafta kaldığı beraberliklerin bir kısmında ise, âşık olmayan kişi, “aşk olmasa da evlilik olur,” diye düşünür. Ayrıca sevgilisi tarafından da çok sevildiğinden dolayı mutluluk duyar ve mutlu bir evlilik yapar.

Karşı cinsi kullanmak adına yapılan beraberlikler: Taraflardan biri samimidir ve aşk için yola koyulur, diğeri sadece zaman geçirmek, gönül eğlendirmek ve cinsel dürtülerini tatmin etmek veya maddi çıkar elde etmek amacıyla bu yoldadır. Zaman hızla akıp gider. Biri deliler gibi bağlanır, diğerinin umurunda olmaz. İlişkinin herhangi bir zamanında kötü amaçlı olan çekip gider ve diğerinin yaşamı kâbusa döner.
Öylesine başlayan beraberlikler: Her iki tarafın da amacı uzun soluklu bir beraberlik ve aşk değildir. İlişkileri yüzeysel devam eder ve biçimseldir, derinliklerde hissedilen duygular oluşmaz. Zaten onlar için aşk olsa da olur, olmasa da olur. Güzel bir beraberlik yaşarlar veya yaşadıklarına inanırlar, kimi âşık olur kimi olmaz, kimi evlenir kimi ayrılır. Çağımızda en sık görülen beraberlik türüdür. Büyük bir kısmı, kendini âşık sanır ve her defasında sevgilisine, “sana aşığım” der; ama hissettiği aşk değildir.


Çetin ÖZBEY

.ALINTIDIR.