Ayrılık Ve Ayrılıklar

Aşklarda ayrılığın olması alışılmış bir durumdur. Aşka rağmen ayrılığa mecbur olanlar için, ayrılık sonrası durum tam anlamıyla bir felakettir ve adeta sonsuz bir yıkımdır.Kişi yaşamdan kopar, yalnızlığa gömülür, kimselerle görüşmez, yemez, içmez, hiçbir şeyden zevk almaz. Ağır bir depresyona girer. Uykuları kâbuslarla bölünür. Sevgilisinden kalan her hatıra ona acı verir. Sevgilisini aklından, kalbinden söküp atmak ve çektiği dayanılmaz ıstıraptan kurtulmak ister; ama başaramaz.
Beraberlik süresince, arkadaşına fazla bağlı olmadığını, hatta âşık olmadığını düşünen birçok insan, ayrıldıktan sonra âşık olduğunun farkına varır. Çünkü sevmediğini sandığı kişi aklından çıkmaz, yaşama karşı neşesini yitirir ve her şeyde onu görmeye başlar, birçok kişiyi o sanır. Âşık olduğunu kabul eder.
Âşık olmadığını düşünen kişiler, ayrılıktan sonra her ne kadar âşık olduğunu düşünse de ayrılık, onu uzun süre yıpratmaz ve yoğun olarak acı vermez. Âşık olduğu kişiye dair kavuşma umudunu beslemezse ve onu göreceği ortamlardan uzak durursa, biraz da zaman geçerse, yüreğinden silinip gider.
Asıl zor olan, öldürücü olan ayrılık, yirmi yaşın üzerindeki kişilerde uzun süre yaşanan ve ihtiraslı aşklardan sonraki ayrılıklardır. Ayrılığın içinde bir de terk edilme varsa, terk edilenin yaşamını alt üst eder.
Birden çok ayrılma sebebi vardır. Kimi ayrılıklar, sevgililerden birinin âşık olmamasından kaynaklanır. Belli bir süre arkadaşlık yapılır; ama biri istediği sıcaklığı, aşkı bulamaz, artık yaşamına yeni bir yön vermek için arkadaşıyla yollarını ayırma kararı alır. Ancak bu ayrılığa arkadaşı rıza göstermez; çünkü âşıktır ve aşkını yitirmek istemez. Ayrılmamak için direnir ama istediği sonucu alamaz.
Kimi ayrılıklar, sevgililerden birinin ayrılığı gerektirecek boyutta bir hata yapmasından kaynaklanır. Sevgililerden biri ya diğerini aldatır, ya çok yalancıdır, ya da sorumsuzdur. Mağdur durumundaki sevgili, aşkına rağmen ayrılığı daha hayırlı görür ve ayrılır
Kimi ayrılıklar, her iki sevgilin ortak kararıyla gerçekleşir. Her ikisi de birbirlerinde aradıkları aşkı bulamaz. Aşksız bir birlikteliği yürütmemin anlamsızlığına inanır ve her ikisi de birbirlerinden kurtuldukları için mutluluk duyar.
Kimi ayrılıklarda ailelerin istememe kararı ağır basar. Sevgililerden birinin veya her ikisinin ailesinin istememesi üzerine sevgililer, birbirilerini çok sevdikleri halde ayrılma kararı alırlar.
Kimi ayrılıklarda ise, üçüncü bir kişinin araya girmesiyle ayrılık başlar. Her iki sevgili, birbirilerine âşık oldukları ve bu aşklarını evlilikle sonuçlandırmak istedikleri halde, genelde kızı seven biri sahneye çıkar; ya kızı kaçırır ya kızın sevgilisini tehdit eder ya da daha kötü sonuçlara yol açan girişimlerde bulunur. Böylece sevgililerin ayrılmasına neden olur.

.ALINTIDIR.