besin
grup
yonca
gıda
tahıl
şeker yağ
et süt
meyve sebze


önce besinlerden,dengeli beslenmeden bahsedip sorular sorduk. beslenme için getirdikleri yiyecekleri inceleyip gruplama yaptık. yemeğimizi yedikten sonra market kataloglarından kesip gruplara ayırdığımız yiyecekleri kocaman kalplere yapıştırdık. birleştirip besin yoncası yaptık. etkinlik planıyla birlikte paylaşıyorum.

<br></br><br></br><br></br><br></br>

(plan alıntı ama uygulayıp fotoğraflayan benim)

BESİN YONCASI

Okul / Sınıf Adı : .................................................. ..
Etkinlik Türü : Hareket, Fen, Sanat (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)
Yaş Grubu (Ay) : .................................................. ....


KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERi
ÖZBAKIM BECERİLERİ
Kazanım 8: Sağlığı ile ilgili önlemler alır.
Göstergeleri:
Sağlığını korumak için yapması gerekenleri söyler.
Sağlığına dikkat etmediğinde ortaya çıkabilecek sonuçları açıklar.
Sağlığını korumak için gerekenleri yapar.
MOTOR GELİŞİM
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri:
Isınma ve soğuma hareketlerini bir rehber eşliğinde yapar.
Belirlenen mesafede yuvarlanır.
Belirli bir mesafeyi sürünerek gider.
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri:
Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir.
Malzemeleri keser.
Malzemeleri yapıştırır.
BİLİŞSEL GELİŞİM
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri:
Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.

ÖĞRENME SÜRECİ
Öğretmen çocukların yer değiştirme hareketlerini yapma kazanımlarını desteklemek için planladığı ısınma ve soğuma hareketleri yaptırmak için uygun bir müzik hazırlar. Çocuklar tamamlanınca; “Çocuklar bugün sizlerle güne spor yaparak başlayacağız. Spor yapmak bizim sağlıklı olmamızı ve günü iyi geçirmemizi sağlayacak” der. Öğretmen komutlar vererek baştan ayak bileklerine kadar çalıştıracak jimnastik hareketlerini çocuklarla birlikte yapar. Çocukların nefeslerini burundan alıp ağızdan vermeleri sağlanır. Öğretmen çocukları birbirine çarpmayacak şekilde karşılıklı sıralar. Çocukların ikişerli gruplar halinde müzik başlayınca yuvarlanarak nesnelere ulaşmaları istenir. Müzik durduğunda, çocuklarında durmaları istenerek, çocukların birbirine mesafeleri kontrol edilir. Nesnelere ulaşan çocuklar alkışlanır ve nesnelerin yerleri değiştirilerek çocukların farklı yönlere yuvarlanmaları ve sürünmeleri istenir. Ardından öğretmen rehberliğinde soğuma hareketleri yapılarak diğer etkinliğe geçilir.
Jimnastik sonunda öğretmen çocuklarla birlikte sağlığı ile ilgili önlemleri alma becerilerini ve doğru davranışlardan sağlığını korumayı desteklemeye yönelik birlikte planladıkları etkinliğe geçmek için “Sağlıklı ve güçlü çocuklar yanıma gelsin çember olsun” der. Çocukların yanında halka olmalarını ve minderlere oturmalarını sağlar. Çocuklara “hangi yemekleri seviyorsunuz?” diye sorar. Çocukların sevdiği yemek türlerini söylemeleri beklenir. Ayrım yapmadan, her türlü yiyecekten yeme, sağlıklı yiyecekleri yeme vb. hakkında çocuklarla karşılıklı sohbet edilir. Sağlıklı olmak için öğün zamanlarının önemli olduğu vurgulanır. Her gün sabah kahvaltısı, öğlen ve akşam yemeğinde neler yedikleri sorulur ve bu yiyeceklerin sağlıklarına olan yararları hakkında konuşulur. Ara öğünlerde meyve, yoğurt vb. yemeyi unutmamaları hatırlatılır.
Öğretmen nesne/durum ve olaya dikkatini verir kazanımlarını geliştirmek için çocuklara birer elma ve bir çikolata göstererek “Bir çocuk sağlıklı olmak için, neler yemeli içmeli?” sorusunu sorar ve düşünmelerini ister.. Çocukların yeterli, dengeli ve düzenli beslenme hakkında söylediklerini dinler. Sağlıklı olabilmek için bazı besinlerin diğerlerinden daha fazla tüketilmesi, bazı besinlerden ise mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiği ile ilgili ipuçları verilerek çocukların farkındalıkları sağlanır. Önceden öğretmen tarafından hazırlanan besin yoncasında yer alan 4 besin grubu) çocuklara tanıtılır. Çocuklardan her bir besin grubuna örnekler vermeleri istenir. Öğretmen de çeşitli örnekler vererek doğru sınıflandırmaların yapılmasını sağlar. Besin yoncasında yer alan besin gruplarından günlük tüketilmesi gereken miktarlar çocuklarla birlikte belirlenerek bir aylık çizelge oluşturulur. Çizelge her gün okulda yenilenlere göre doldurmaya devam edilir. Ara ara çizelge ve yenilen besinler üzerine sohbet edilir ve önceden belirlenen tekerleme söylenerek sanat etkinliğine geçilir.
Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar kazanım grubunu destekleyici etkinlik için çocuklar 4 gruba ayrılır ve her gruba besin yoncasında yer alan bir besin grubu verilir. Gruplara çeşitli gazete ve dergiler dağıtılarak sorumlu oldukları besin grubuna ait yiyeceklerin resimlerini araştırıp bulup gazete ve dergilerden kesmeleri istenir. Sınıfın panosuna öğretmen tarafından hazırlanan farklı renkte yapraklardan oluşan besin yoncası asılır. Yonca yapraklarının her birinde ait oldukları besin grubuna ait semboller yer almaktadır. Grupların araştırmaları bittikten sonra kesilen her resimle ilgili tartışarak çocukların doğru sınıflandırmayı yapmaları sağlanır. Çocuklar uygun olan resimleri yoncanın uygun yaprağına yapıştırır ve etkinlik tamamlanır.

SÖZCÜKLER VE KAVRAMLAR
Besin yoncası, sağlıklı yiyecekler, sağlığı koruma, büyütücü-enerji veren-koruyucu-düzenleyici besinler
Besin yoncası kalıbı, yuvarlak nesneler, yapıştırıcı, makas, besin grupları resimleri bulunan eski gazete ve dergiler, çikolata, elma

DEĞERLENDİRME
“Sağlıklı insanın özelikleri nelerdir? Sağlıksız insanın özellikleri nelerdir? Sağlığını korumak ve hasta olmamak için neler yapıyorsun? Beslenme neden önemlidir? Besin grupları nelerdir? Sağlıklı beslenme ne demektir? Düzenli yemek yemenin faydaları nelerdir? Zararlı besinler hangileridir? Yiyeceklerin iyice temizlenmesi için neler yapılmalıdır? Hangi besinler bizi hastalıklardan korur? Hangi besinler büyümemizi sağlar? Hangi besinler enerji ve kan yapar? Sen en çok hangi yemeği seviyorsun? Neden? Sağlıklı insan nasıl hisseder? Sağlığı bozulmuş insanlar hangi duyguları hissedebilir?” soruları çocuklara sorularak etkinliğin değerlendirmesi yapılır.

AİLE KATILIMI
Velilere çocukları ile birlikte sağlığını koruma ve sağlığı ile ilgili önlemler alma ile ilgili sohbet etmeleri ve rol model olmaları önerilir. Ayrıca notlar aracılığı ile velilere markete ve pazara giderek yiyeceklerle ilgili çocukları ile birlikte gözlem yapmaları önerilir.