Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Hacer Rüzgar, bu tür sorunlar karşısında çocuğun yaşına göre ebeveyni yönlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Rüzgar, 0-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler ile ilgili ruhsal problemlerin günümüzde oldukça ön plana çıktığını ifade etti. Rüzgar çocuk ve ergenlerin ruhsal gelişimi, değerlendirilmesi ve ruhsal sorunların tedavisi konusunda şunları kaydetti: "Yaş aralıklarına göre farklı ruhsal bozukluklar karşımıza çıkabiliyor. Küçük çocuklarda yeme bozukluklarından, okul çağındaki çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, okul fobisi, öğrenme bozukluklarından, ergenlik döneminde depresyon, davranış bozukluklarına kadar geniş birhastalıkyelpazesi ile karşılaşabilmekteyiz. Ayrıca bizden yardım talebinde bulunan ailelerin çocuklarının belirli bir kısmında psikiyatrik bir bozukluktan çok, ebeveyn tutumları ya da aile içi problemlere bağlı uyum sorunları görülmektedir."

Ruh sağlığı hekimi olarak, öncelikle gelen çocuk ve ergenlerde psikiyatrik bir bozukluk olup olmadığını saptadıklarını kaydeden Rüzgar, çıkan sonuca göre tedavi uyguladıklarını dile getirdi. Ancak bazı durumlarda çocuğun yaşına göre, ebeveynin davranışlarını yönlendirmeye çalıştıklarını belirten Rüzgar, "Özellikle ergenlik döneminde, ebeveynin ergenlik döneminin normal özelliklerini bilmeyişi, ebeveyn-ergen arasında oluşan problemi arttırıyor ve iş içinden çıkılmaz hal alabiliyor ya da inat döneminde olan küçük bir çocuğun tüm güçlülük taslaması ebeveyni büsbütün çileden çıkartıp, ileriki dönemlerde çocukta bir ruhsal bozukluk oluşma ihtimalini arttırabiliyor. Bu tür durumlarda ebeveyne verilen bilgiler sonucunda ve tabii ebeveynin de uyum sağlaması ile çocuk ve ergenin daha uyumlu ve mutlu olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN