Bebeğinizi Yetiştirirken ve Disipline Ederken Bilmeniz Gerekenler

Bebekleri Disipline Etmek

Bebekler özellikle belli bir aya geldikleri zaman oldukça hareketli olurlar. Özellikle bir yerlerden tutunarak yürümeye başladıkları zaman ele avuca sığmazlar. Onları bu evrede kontrol etmek zor olur. Sürekli hareket halindedirler. Bir şeyleri düşürmeleri, kırmaları, hareket ederken düşmeleri olağandır. Bu birçok anneyi çileden çıkarabilecek ve korkutacak boyutlara varabilir.

Bu durumda bebekleri belli bir aydan itibaren, özellikle 9-10 aylık olduktan itibaren, bir disiplin dahilinde yetiştirmek uygun olacaktır. Bu sizin hayatınızın da daha düzenli işlemesi ve rahatlamanız için faydalı olacaktır. Bu şekilde bebeğiniz de daha sosyal bir insan olabilir, dünyanın sadece kendi etrafında dönmediğini anlayabilir ve daha paylaşımcı biri olarak yetişebilir.

Bebeğinizi disipline ederken onun kişilik özelliklerini iyi bilmeniz ve ona göre davranmanız gerekir. Kimi çocuklar ilk uyarıda yapmaması gereken şeyi yapmaz, kimisi de birçok defa uyarmanıza rağmen sizi dinlemez. Her çocuk farklıdır. Birden fazla çocuğunuz olsa bile durum değişmez. Aynı ailede yetişseler bile çocuklar birbirlerinden farklıdır. Onların farklı yönlerini bilerek ona göre kurallarınızı koymanız gerekir.

Bebeğinizi yetiştirirken onun biz yetişkinler gibi düşünmediğini aklınızdan çıkarmayın. Bebekler neyin iyi neyin kötü olduğunu bilemezler. Hangi davranışın yapılması gerektiğini hangisinin yapılmaması gerektiğini bilemezler. Henüz iyi kötü, doğru, yanlış kavramları onda oluşmamıştır. Bu tür şeyleri algılayamayabilir. Onun için onun yaptığı yanlışları eleştirirken davranışını eleştirmeniz çok önemlidir. Eleştiriyi bebeğinizin kendisine, onu kişiliğine yöneltmeyin. Sen çok yaramazsın, çok kötüsün, sen aptalsın, seni sevmiyorum v.b. ifadeleri kullanmayın. Çocuğunuza bu tür eleştiriler yöneltirseniz ilerde kendisini öyle hissedebilir. Özgüveni ciddi şekilde zedelenebilir. Onun için eleştirilerinizi yaparken davranışın kendisini eleştirin. Yaptığı kötü davranışın sakıncalarını anlatmaya çalışın. Böylelikle hem bebeğiniz olumsuz etkilenmemiş olur hem de doğru davranışların neler olduğunu öğrenmiş olur.

Bebeğinizi yetiştirirken uç noktalara kaçmayın. Ne çok fazla müsamahakar ne de çok fazla katı olun. İkisinin arasını bulun. Çünkü her iki uç noktalar bebeğinizin yetişmesi için iyi bir yol değildir. Her iki yöntemde de istenmeyen davranışlar geliştirmesi mümkündür.

Bebeğinizin yetişmesi için kuralları koyacak olan sizsiniz. Çünkü bebeğiniz bu tür şeyleri bilmeyecektir. Bunları ona siz öğreteceksinizdir. Kuralları koyarken belirli çizgileri de koymalısınız. Kurallar konusunda tutarlı ve istikrarlı olmaya özen göstermeniz gerekir. Aksi halde bebeğiniz kuralların çiğnenebileceği konusunda bir anlayış geliştirebilir ve istenen davranışı edinemeyebilir. Bebeğiniz neyin yapılıp yapılmayacağını bilmelidir. Bunları yaparken daima sevgiyle şefkatle yapmanız gerekir. Bebeğiniz bir nevi sizin eseriniz olacaktır. Tüm bunları çok katı disiplin kuralları olarak da uygulamamak gerekir. Yani bebeğinizi sürekli kontrol eden, sürekli disipline eden, davranışlarını gereksiz yere sınırlayan, onu gereksiz kurallarla resmen boğan bir yapıda da olmayın. Bu sefer hiç istemediğiniz şekilde bir çocuk yetiştirirsiniz. Eğer herhangi bir güvenlik tehlikesi yoksa ya da herhangi bir sorun oluşturacak durum yoksa bebeğinizi fazla da sıkmayın, rahat bırakın.



Bebeğinizin doğru davranışı geliştirmesi için onu yaptığı olumlu şeyleri övmeyi unutmayın. Bu bebeğinizi mutlu edecek ve sonrasında bu şekilde davranması konusunda onu motive edecektir. Bebeğinizin hata yapabileceğini, istenmeyen şeyler yapabileceğini unutmamanız gerekir. Bebeğinizin için kurallar koyarken, onu disipline ederken mantıklı hareket edin. Onun yapamayacağı şeyleri ondan beklemeyin.

Yazar Hakkında
Anneler, Babalar, Hamilelik Dönemi, Doğum, Çocuk Bebek, Anne ve Bebek Beslenmesi, Emzirme sitesinin editörlüğünü yapmaktayım. Bu sitede anne adaylarına ve annelere hamilelik öncesi, hamilelik ve sonrası, bebe bakımı, sağlığı, anne sağlığı, anne ve bebek beslenmesi ve daha bir çok konuda ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Sitenin amacı zaman içinde bu konularda bir rehber niteliği kazanmaktır.