arkadaşlar benim öğretmenim aralık ayı kazanımlarını ve göstergelerini verdi ona göre hazırlıyorum etkinliklerimi ocaktada ocaktaki ni verecek böyle iyi oluyor ya.
benim öğrencilerin yaş grubu 66 ay kazanımları öğretmenimiz verdi sağolsun ona göre etkinlik hazırlıyoruz bakalım inş bir sorun olmaz yani bilmiyorum onu da...
ben yeni sistemimizi çok beğendim bir sürü form doldurmak yerine tek bir gelişim formu var her hafta bir tane doldururuz işte valla aöf benim ilk tercihimdi yeniden girsem sınava yine yazardım örgünlere göre o kadar şanslıyız ki bence tamam yani okul öncesi sistem değişmiş bilmiyoruz ama hepimiz aynı durumdayız öğreneceğiz inş ve hayırlıca bitireceğiz inş. umutlarınızı ve hayallerinizi asla kaybetmeyin bizler çok şanslıyız yerimizde olmak isteyen onca insan var kii... GÖNLÜNÜZ HOŞ OLSUN inş.
gözde hocanın kullandığı yıllık planın ismini öğrenip netten indirebilirsin aylık kazanım ve göstergeler var ordan seçiyoruz planı yazarken.
e portfolyoda 3 tane gelişim gözlem formu istiyo. gelişim gözlem formu örnekleri inceledim orda bence 3 ayrı çocuk 3 hafta boyunca gözleyip her hafta
bi gelişim alanını doldurcaz sanırım.
Doldurulmus_gelisim_formu.doc<br></br>Doldurulmus_gelisim_gozlem_formu.doc<br></br>
arkadaşlar hoca bana yıllık planınıda günlük plan örneğinide hiçbirşey vermedi
haftaya veririm bir kesinleşsin eski sistem mi yeni sistem mi demişti
ben buldum netten kazanım ve göstergelerini
yaptım etkinlik planımıda
yalnız kafama takılan sorular var
şimdi herhangi bir yaş sınırı yok mu bu kazanım ve göstergelerde onu anlayamadım
heryerde aynıkazanım ve göstergeler yazıyor hepsi aynı demekki diye düşünüyorum
birde asıl kafama takılan şey
şimdi kazanımı yazdım
göstergeleri çok var 5-6 tane diyelim
ben bunların hepsini mi yazacağım
yoksa istediğim birkaç tanesini mi?
bilen varsa bir yazın allah rızası için iyice bunaldım valla
bir yandanda tekrarlarla uğraşıyorum inanın herşeyi unutmuşum
ben bunu çalışmışmıydım diye boş boş bakıyorum kitaplara
çok az kaldı sınava
Allah yardımcımız olsun
ben şimdi yaptığım planı ekleyeceğim buraya örnek olarak
bir inceleyin lütfen var mı bir yanlış
ETKİNLİK 1
TÜRKÇE DİLİ ETKİNLİĞİ
BİLİŞSEL GELİŞİM
KAZANIM VE GÖSTERGELERİ
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri:
1. Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.
2. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
3. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
DİL GELİŞİMİ
KAZANIM VE GÖSTERGELERİ
Kazanım 3: Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar.
Göstergeleri:
1. Düz cümle kurar.
2. Olumsuz cümle kurar.
3. Soru cümlesi kurar.
5. Cümlelerinde öğeleri doğru kullanır.
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur.
Göstergeleri:
1. Görsel materyalleri inceler.
2. Görsel materyalleri açıklar.
3. Görsel materyallerle ilgili sorular sorar.
4. Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.
5. Görsel materyalleri kullanarak olay, öykü gibi kompozisyonlar oluşturur.
SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM
KAZANIM VE GÖSTERGELERİ
Kazanım 12: Değişik ortamlardaki kurallara uyar.
Göstergeleri:
3. İstekleri ile kurallar çeliştiğinde kurallara uygun davranır.
ÖĞRENME SÜRECİ
HikayeÖncesi Etkinlikler
Sohbet
Çocuklarla mevsimler hakkında sohbet edilir. Mevsimlerin ayları, özellikleri, her mevsimin doğaya getirdiği değişiklikler hakkında konuşulur. Ardından parmak oyununa geçilir.
Parmak Oyunu
KIŞ BABA
Tık tık tık (el ile kapı çalma hareketi yapılır)
-kim o (sağ el baş parmağı konuşturulur.)
-Benim (sol el baş parmağı konuşturulur.)
-Sen kimsin (sağ el baş parmağı konuşturulur.)
-Ben kış babayım (sol el baş parmağı konuşturulur.)
-Hem yağmur hem soğuk hem de karım (sol el baş parmağı konuşturulur.)
-Kış baba bana ne getirdin (sağ el baş parmağı konuşturulur.)
-Mandalina portakal biraz da soğuk getirdim (sol el baş parmağı konuşturulur.)
-Ay üşüdüm git (sağ el baş parmağı konuşturulur, titreme hareketi yapılır.)
-Gitmem 3 ayım var benim aralık, ocak, şubat. Sıkı giyinirsen, güzel beslenirsen benden sana zarar gelmez. Hoşça kal küçük çocuk. (sol el baş parmağı konuşturulur, giyinme ve yemek yeme hareketleri yapılır, el sallanır.)
Hikaye
Parmak oyununun ardından ‘’Ailesini arayan kardan adam’’ hikayesine geçilir. Hikaye, hazırlanan hikaye kartları ile anlatılır.
1.KART: KAPAK
2. KART
O gün, yılın ilk karı yağmıştı. Çocuklar hemen toplanıp, kendilerine kömür gözlü, havuç burunlu, sevimli bir kardan adam yaptılar. Çocukların sevinçli.hali kardan adamın da çok hoşuna gitmişti. Onların çevresinde koşup oynaması bir anda kardan adamı da canlandırmış gibiydi.
3.KART
Karanlık bastırıp da gece olunca çocuklar evlerine çekilince pek hüzünlendi. Kendisini çok yalnız hissetti. Öylesine üzüldü, öylesine üzüldü ki, neredeyse buzdan kalbi Çıt! diye kırılacaktı. Sonra, Belki de onları yeniden görebilirim, diye düşündü. Yavaşça yeniden doğrulup, en yakınındaki evin penceresine yaklaştı. İçeride çıtır çıtır yanan soba, camları iyice buğulamıştı. Baba, sobanın ağzına kürek kürek kömür atıyordu. Çocukların neşesine diyecek yoktu. Bir yandan buharı tüten çorbayı içerken, bir yandan da o gün okulda olanları anlatıyorlardı.
4.KART
Kardan adam üzüntüyle içini çekti. Kendisinin hiç evi, ailesi olmamıştı. Günübirlik yaşıyordu zaten. Üstelik şu sevimli afacanlar olmasa ayaklar altında ezilen bir tutam kardan başka bir şey olmayacaktı. Hele şu Güneş yüzünü birazcık gösterse, yaşamının o anda son bulacağını biliyordu.
Birden kararını verdi. Daha önce kar tanelerinden birinin anlattığı o KUTUP denilen yere gidecekti. Böylece yıllarını birlikte geçirebileceği bir aileye de kavuşabilirdi.
5.KART
Ertesi sabah çocuklar sokağa çıktıklarında çok şaşırdılar. Her yan karlarla kaplıydı. Gece hava daha da soğuduğu için karlar erimemişti, ama bir gün önce yaptıkları kardan adam birdenbire yok olmuştu?
6.KART
Kardan adama gelince... Az gitti... Dere tepe düz gitti... Donmuş toprakların üzerinden, çatır çutur buzların arasından geçti. Sonunda Kutup bölgesine vardı. Önce buz gibi rüzgar karşıladı onu. Sonra siyah elbiseli penguenlerle, sevecen foklar sardı çevresini. Foklar küçük yüzgeçleriyle sağına soluna dokunup onunla arkadaş olmak istediklerini söylediler. Penguenlerin bir kısmı neşe içinde el çırpıp bu yeni dostu selamladılar.
7.KART
Bazıları da merakla havuç burnunu, çalı süpürgesiniçekiştirdi. Şakacı rüzgar, başındaki şapkayı kapıp kaçırdı. Kardan adam da onları pek sevmişti. Artık eriyip çamurlara karışmak yok, diye mırıldandı kendi kendine... Burada yıllarca yaşayabilirim.Ama bir süre sonra herkes kendi işine daldı gitti.
8.KART
Zavallı kardan adam yine tek başına kalmıştı. İlk kez kar ve buz onu titretti. İnanır mısınız, ağaçları, hatta güneşi bile özler oldu. Hele çocuklar... Hele o yaramaz çocuklar burnunda tüter olmuştu. Üstelik şimdi, istediği bir aileye ancak onların yardımıyla kavuşacağını da anlamıştı. Sevilmek istiyordu. Yaşamı bir gün bile sürse, birlerinin ona sarılması, onların sıcaklığını duyması gerekliydi.
9.KART
Çocuklar, ilkbaharın sevimli müjdecisi kuş cıvıltılarıyla uyandıkları bir sabah, sokakta hiç beklemedikleri bir konukla karşılaştılar. Kardan adam esrarengiz şekilde ortadan kaybolduğu gibi, yine aynı anlaşılmaz bir güçle ortaya çıkmış, onlara gülümsüyordu. Yemyeşil çimenlerle, papatyaların arasında durmuş, omuzlarına konan kuşların şarkılarını dinliyor gibiydi. Her halinden mutluluk içinde olduğu anlaşılıyordu.
10.KART
Köyün sokakları bir anda neşeli çığlıklarla doldu. Köyün her evinden bir iki çocuk koşarak çıkıp bu eski dostun çevresini sarıyordu. Bu güzel manzarayı gören güneş, bir buluta kendisini örtmesini rica etti. Biraz daha geç ısınıp, çocuklarla kardan adamın mutluluğunu elinden geldiğince uzatmaya çalıştı.
11.KART
Her geçen dakika eriyip toprağa karışan kardan adam ise mutlu gülücükler dağıtmaya devam ediyordu çevresine. Birkaç ay sonra yeniden buluşacaklarını biliyordu Artık, bu dünyada çocuklar var oldukça ve kar yağdıkça her kış yeniden doğacağına inanıyordu.
Hikaye Sonrası
Hikaye bittikten sonra çocukara kartları inceleyip incelemek istemedikleri sorulur. Çocukların istekleri doğrultusunda kartlar sırayla bakılmak için dağıtılır.
Kartlar incelenip toplandıktan sonra hikaye ile ilgili çeşitli sorular sorularak hikaye çocuklara anlattırılır. Etkinlik tamamlanır.
· Hikayemizin adı neydi?
· Hikayemizin kahramanı kimdi? Kahramanımıza birisim koyalım mı?
· Hikayenin başında neler olmuştu?
· Kardan adam neden kutuplara gitmeye karar verdi?
· Kutuplarda kardan adamı kimler karşıladı?
· Kardan adam kutuplardan neden tekrar döndü?
· Kardan adamı ilkbahar mevsiminde gören çocuklar ne yaptılar?
· Hikayenin sonunda kardan adama ne oldu?
YÖNTEM VE TEKNİKLER
Görsel anlatım, soru-cevap
MATERYALLER
Hikaye kartları
SÖZCÜKLER
Kutup, günübirlik, esrarengiz
KAVRAMLAR
DUYGU: Mutlu,Üzgün, Şaşkın
ZAMAN: Gece-gündüz,
ETKİNLİKLE İLGİLİ İPUÇLARI
- Hikaye etkinliğine geçerken çocukların rahatça görebileceği bir yere oturtulur.
- Hikaye okunurken jest ve mimik hareketleri katılır, ses tonu gerekli yerlerde değiştirilerek çocukların dikkat ve ilgisi canlı tutulur.
AİLE KATILIMI
Çocukların evlerine bir yazı gönderilerek ailelerden çocukları ile birlikte bir kardan adam sanat etkinliği ya da karlı bir günde gerçek bir kardan adam yapmaları istenebilir.
ETKİNLİĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Öğretmen Adayının Değerlendirmesi
Çocuk Açısından:
Öğretmen Açısından:
Program Açısından:
Uygulama Öğretmeninin Değerlendirmesi:
Öğretmen AdayıUygulamaÖğretmeni
arkadaşlar benim etkinlik planım böyle var mı bir eksik yada yanlışlık?