0 Kasım, bizlerin hüznü ve gururu bir arada yaşadığı gün. Her 10 Kasım’da olduğu gibi bu 10 Kasım’da da Atatürk’e olan bağlılığımızı ve sevgimizi ortak düşünce ve duygularla bir kez daha dile getiriyor, büyük önderimizi özlemle anıyoruz.
Ölüm, pek çok ismi sadece mezar taşına kazır; oysa bazı insanların sadece bedenleri toprak olur, adları ve düşünceleri yaşamaya devam eder, Mustafa Kemal gibi.
Yaşarken Mustafa Kemal de sıradan bir insandı, en büyük hayali dünya turuna çıkmaktı. Ömrü yetseydi bir dünya turuna çıkıp Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmek istiyordu.Cumhurbaşkanlığından sıkılıyordu. Hayatının çoğunu geçirdiği savaş cephelerinden sonra Cumhurbaşkanı olarak geçirdiği yıllar, ona bir tecrit yaşantısı gibi geliyor, çok sevdiği halkından ve sade vatandaş yaşamından uzaklaştığını düşünüyordu.
Başucu kitabı “Çalıkuşu” idi. Binlerce kitabı vardı. Ama Reşat Nuri Güntekin’in ünlü Çalıkuşu romanını hayatı boyunca, hatta cephede bile başucundan ayırmaz, her gün rastgele bir yerinden açar, birkaç sayfa okurdu.
Bu çok yönlü ve üstün kişilikli liderin aramızdan ayrılışının diyet üzerinden tam 78 yıl geçti. Her fani gibi o da payına düşeni yaşadı, ama o, kısacık hayatında bir ulusun kaderini değiştirdi ve dünya tarihinde benzeri görülmemiş izler bırakarak bu dünyadan göçtü.
Ünlü bir devlet adamının dediği gibi “Atatürk gibi insanlar, bir nesil için doğmadıkları gibi, belli bir devre için de doğmazlar; onlar önderlikleriyle SEO yüzyıllarca milletlerin tarihlerinde hüküm sürecek insanlardır.”
Bizler, böyle büyük bir lidere sahibiz, ancak Atatürk’ü ulaşılmaz kabul edip onun yaptıklarına bakmakla yetinmek, Atatürk‘ü anmak veya onu sevmek değildir. Onun yaptıklarının üstüne eklediklerimizle, Türkiye Cumhuriyeti’ni ekonomik anlamda bağımsız, kültürel bakımdan gelişmiş hale getirmekle anlamış oluruz onu.

Sözün özü, Atatürk’ü anmak kolay, anlamak zordur. Anlamaya çalışalım.

Bir ülkenin onur ve haysiyetini koruyarak, çağdaş ve örnek bir cumhuriyet haline getirilebileceğini bütün dünyaya gösteren ve bunu tarihe altın harflerle yazdıran büyük Atatürk! Sen milletinin gönlünde ebedi yaşayacaksın.