2009-2010 1. dönem faaliyet raporu


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

2009-2010 1. dönem faaliyet raporu

Like Tree1Likes
  • 1 Post By pfmtrs

Konu: 2009-2010 1. dönem faaliyet raporu

  • #1
    pfmtrs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24.Mart.2009
    Mesajlar
    41
    @pfmtrs



    2009-2010 1. dönem faaliyet raporu





    HOŞGELDİNİZ SINIFI (SABAHÇI)
    2009-2010 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
    1.DÖNEM FAALİYET RAPORU
    A-SERBEST ZAMAN ETKİNLİKLERİ:
     Serbest zaman etkinlikleri için çeşitli köşeler hazırlanarak, bu köşeler rahat kullanabilecek şekilde sınıf ortamında çocuklara sunulmuştur. Zaman zamanda çocuklarla beraber sınıf düzeni ve materyaller değiştirilerek köşelerin çekiciliği kalıcı kılınmıştır.

    1. KUKLA KÖŞESİ: Bu alanda büyük boy kukla sahnesi bulunmaktadır.Kuklalar çocukların ulaşması kolay bir yerde,dolapların üzerindedir,ancak ilgililerden bir adet kuklalık istenmiştir.Bu köşeye çocuklarla birlikte yapılan çomak kuklalarla birlikte parmak kuklalar da etkinliklere göre eklenmiştir.Bunların dışında geçmiş yıllarda kullanılan sağlam kuklaların kullanımına devam edilmiştir.

    2. MÜZİK KÖŞESİ: Müzik köşesine ailelerin katılımı ile yapılan davullar,basit gitarlar ve marakaslar eklendi.Müzik köşesine bu tür çalışmaların yanında sürekli kullanılabilecek müzik ve ritm aletleri konulması gerektiğini düşünmekteyim.(İstediğimiz oyuncaklar listesine bu köşeye uzun süreli kullanımı olacak ahşap müzik aletleri eklenmiştir.

    3. FEN VE DOĞA KÖŞESİ: Bu köşe Bu köşe için sınıfımızın güneş alan bir noktasına beş katlı bir raf yaptırılmıştır. Buraya deneyler ve gözlemlerde kullanılmak üzere çeşitli materyaller eklenmiştir. Köşeye konulan materyaller; dünya maketi, insan vücudu maketi, diş maketi, oyuncak dürbün, saat, büyüteç, çeşitli baklagiller, canlı çiçek konulmuştur.Canlı çiçek güneş alamadığı için diğer sınıftadır.Sınıfımızdaki en büyük eksiklik özellikle fen köşesindedir.Bu alanda gerekli materyaller ilgililere iletilmiştir.

    4. KİTAP KÖŞESİ: Bu köşeye okul kitaplığından kitaplar alınarak konulmaktadır. 15 günde bir buradaki kitaplar değiştirilmektedir. Çocukların bu köşeden çok zevk aldıkları gözlemlenmiştir.İhtiyaç duyulan konularda ve etkinliklerde kitap eklemeleri kendi kitaplığımdan yapılmıştır.Çocuklara Bilim-çocuk dergileri,Meraklı Minik dergileri,Tübitak bilim kitaplığında erken çocukluk serisi hem onlara tanıtılmış hem de incelemeleri için evlerine gönderilmiştir.

    5. EVCİLİK KÖŞESİ: Bu köşede bulunan koltuk, mutfak gibi malzemeler çocukların zevkine göre yerleştirilmiştir. Çocukların istedikleri zaman koltukların yerlerini değiştirebilmesine imkan verecek şekilde düzenlenmiştir.Buraya bir adet halı ve 8 adet minder yerleştirilmiştir.1 adet çay takımı ve yemek takımı,çeşitli boyutlarda kamyonetler,arabalar,oyuncak bebekler eklenmiştir.Dolgu oyuncakları eklenmiştir,ayrıca velilerden kullanmadıkları kıyafetler ve aksesuarlar istenmiş çocukların gerçek malzemelerle de tanışması ve oynaması sağlanmıştır.

    6. BLOK KÖŞESİ: Çeşitli büyüklükteki ve farklı malzemelerden (ahşap bloklar,plastik legolar vb.) oluşan bloklar sınıfın belirli yerlerinde toplanılarak blok köşesi sınıf içine dağıtılmıştır. Bu köşenin çocukların rahat oynayabileceği geniş bir alanda olması tercih edilmiştir.Ayrıca 3 adet noppler benzeri legolar da bu köşeye eklenmiştir.Okula alınan ahşap kale malzemeleri belirli zamanlarda sınıf ortamına getirilip çocukların oynaması sağlanmıştır.

    7. EĞİTİCİ OYUNCAK KÖŞESİ: Raflı dolaplardan 2 tanesi bu köşe için ayrılmış ve çeşitli kavramlara yönelik oyuncaklar tahta yapbozlar buraya eklenmiştir. Hazırlanan çeşitli resimli kartlarda yeri ve zamanı geldikçe köşeye geçici olarak eklenip kaldırılmıştır.Bilim çocuk ya da diğer dergilerden alınan resimli kartlar(değişik evler,memeli hayvanlar,yer altında yaşayan hayvanlar vb.) bu köşeye eklenmiş,çocuklara tanıtılmıştır Ayrıca öğretmen eşliğinde oynanan eğitici oyuncaklar (okul da ortak kullanılan) sınıf ortamına getirilerek kullanımlarına sunulmuştur.Trafik köşesi de bu bölüme eklenmiştir

    8. SANAT ETKİNLİKLERİ KÖŞESİ: Çekmeceli dolaba çocukların , pastel boya , oyun hamuru gibi malzemeleri konularak, serbest zamanda isteyen çocukların istedikleri zaman istedikleri malzemelerini alarak kullanabilecekleri belirtilmiştir. Ayrıca masa sandalyeyle bir köşe oluşturmaya sınıf ortamı müsait olmadığından ve zaten masa ve sandalyeleri sabit sınıfta bulunduğundan bu konuda sorun olmamıştır. Çocukların serbest zamanda oluşturdukları çalışmaları da dosyalarına eklenmiştir.

    Veli katılımıyla da oluşturulan köşeler olmuştur. Bu köşeler için veliler sadece malzeme gönderdiler birebir aktif katılımları istemedikleri için olmamıştır.
    Kasım ayı: Karton kutular köşesi
    Aralık: Aksesuarlar köşesi oluşturulmuştur.

     Serbest zaman çocukların en doğal olduğu yapılandırılmamış bir ortam olduğundan her çocuk en az bir kere gözlemlenmiştir. Problem davranış gösteren çocuklar 1 den fazla gözlemlenmiştir.Ayrıca çocuklar için sosyal beceri ölçeği uygulanmıştır.Çocukların dönem boyu gelişimsel ilerlemeleri ve olumsuz durumları velilere bir mektup aracılığı ile iletilmiştir.

    B- SANAT ETKİNLİKLERİ:
    1. BOYAMA ÇALIŞMALARINDA: Sulu boya, pastel boya, parmak boya, kuru boya, keçeli boya kullanılmıştır. Sulu boya çalışmalarında damlatma,baskı çalışmaları ve serbest boyama yapılmıştır.Pastel boyada kazıma,serbest ve sınırlı boyama, kuru boya ve keçeli boyada serbest ve sınırlı boyama çalışmaları yapılmıştır. Parmak boyada serbest, sınırlı, fırça ile boyama ve baskı teknikleri kullanılmıştır.
    2. KAĞIT İŞLERİ: Çeşitli nitelikteki kağıtlar kullanılarak kesme , katlama, buruşturma, origami teknikleri kullanılarak çalışmalara yer verilmiştir.Yırtma-yapıştırma,buruşturma ve mozaik çalışmaları da uygulandı. Kağıtlarla bireysel çalışmaların yanında grup çalışmalarına da yer verildi.
    3. YOĞURMA MADDELERİ:Oyun hamuru , tuz seramiği ile yoğurma çalışmaları yapılmıştır. (Tuz seramiğinde istenen kıvam yakalanamadığı için çocuklar bu etkinliklere katılamadılar.)Çalışmaları esnasında çeşitli kalıplar ,oklavalar ve artık materyaller çocuklara verilmiştir.Ayrıca yeni oklavalar ve kalıplar çocukların kullanımına sunulmuştur.
    4. KOLAJ ÇALIŞMALARI:Bu çalışmaya farklı materyallerle sıklıkla yer verilmiştir . Kullanılan malzemeler gazeteler,eski dergi ve kitaplardan resimler,kuruyemiş kabuklar,bakliyatlar, ipler,kumaş parçaları,artık kağıtlar, peçeteler,çeşitli artık materyaller…..

    C-TÜRKÇE ETKİNLİKLERİ
    1. HİKAYE ÖNCESİ ÇALIŞMALAR: Çocuklar ne yapacağımız hakkında bilgilendirildi.Kitaptan ya da sunumdan bir resim gösterilip ne yapabileceğimizi,kitabın konusu hakkında düşünmeleri istendi.Tekerlemeler, şiirler okundu. Bilmeceler soruldu. Parmak oyunları oynandı. Hikayenin içinde bilinmeyen kavramlar var ise resimler aracılığıyla veya sözel yolla açıklandı.
    2. HİKAYE : Hikaye kitapları, masal cd leri , power point sunu,tepegöz, projeksiyon, hikaye kartları,kuklalar aracılığıyla hikaye sunumları yapılmıştır.
    3. HİKAYE SONRASI ETKİNLİKLER: Hikaye bazen yarıda bırakılarak tamamlama tekniği uygulanmış,bazen hikayenin adı söylenmeden anlatılarak hikayenin adı sizce ne olabilir,kahramanları kimlerdi, siz olsaydınız ne yapardınız gibi sorularla hem farklı düşünme yollarını öğrenmeleri,hem empati becerisini fark etmeleri hem de dinlediklerini bir süre sonra tekrar ifade etmelerini sağlayacak etkinlikler yer verilmiştir.
    Parmak oyunları,tekerlemeler,bilmeceler Türkçe çalışmasında yer verilen çalışmalarındandır.
    Hikayeyi resimleme çalışması yapılmıştır.
    Hikayenin draması ve dramatizasyonu yapılmıştır.
    Ç-OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ
    Bahçe oyunları, sınıf içi oyunlar, çizgide oynanan oyunlar, araçlı-araçsız oyunlar, halkada oynanan oyunlar,grup oyunları,yapılandırılmış oyunlar ve yarışmalı oyunlar oynandı.

    D-MÜZİK ETKİNLİĞİ
    Ses açma ,nefes alma-verme,şarkı dinleme ve söyleme ,rontlar, ritm çalışmalarıyla müzik etkinliği yapılmıştır.Ayrıca sınıfa laptop getirilerek yaratıcı dans etkinlikleri de yapılmıştır.
    Arap Sam Sam,yumurtalar-kuşlar,pofuduk tavşan,ceviz adam,dik dur kardeşim,elma kurdu,Ali babanın çiftliği,köpek uçmak istemiş,kış,kardan adam,sağ elim-sol elim,bakın ellerim ne ak,Cumhuriyet,Atatürk,pinokyo,sonbahar,elbiselerim ,tavşan,sıra olalım,ellerim tombik tombik.

    E- FEN VE MATEMATİK ETKİNLİĞİ
    1. DENEYLER: Neden sabun kullanıyoruz,kemikler ne işe yarar,neden yemek yerken konuşmuyoruz,dişlerimizi neden fırçalıyoruz,ara renkler nasıl oluşuyor,neden 2 kulağım var,neden yemek yiyoruz,gece-gündüz ve mevsimler nasıl oluşur,vücudumuz.
    2. GEZİLER:Okulun bölümleri ve bahçede inceleme gezisi yapılmıştır.Cumhuriyet Tarihi Müzesi’ne gidilmiştir.Ayrıca Sihirli Patikler adlı tiyatro grubu 2 kere okulumuzda oyun sergilemiştir.
    3. GÖZLEMLER:Yapılan deneylerin ve gezilerin sonuçları gözlenmiştir,diş maketi ,insan vücudu incelenmiştir,hava grafiği için gökyüzünü inceleme çalışmaları yapılmıştır.Yapraklarda olan değişimler gözlenmiştir.Ayrıca bilim kitaplığından kaynak kitap incelemesi yapılmıştır,bu kitaplar sunu halinde gösterildiği gibi,tepegöz kullanılarak da anlatılmıştır.Çocuklar diledikleri zaman da kitapları arkadaşları ile birlikte incelemişlerdir.
    4. Aylık olarak boy- kilo ölçümleri yapılarak sağlıklı gelişimlerinin takibi düzenli olarak yapılmıştır.

    F-OKUMA YAZMA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI:
    Konular eğitimde araç olarak kullanılmıştır.Konular aracılığıyla sayı, renk, şekil, zıt kavramlar çocuklara verilmiştir.Oyunlar ve kalem-kağıtla yapılan çalışmalar aracılığıyla nesneleri gruplama,sıralama, ayırt etme, eşleştirme,çalışmaları yapılmıştır.Okuma yazma hazırlık çalışmalarında üç adet kitap kullanılmıştır.Şekiller-renkler, zıt kavramlar ve çizgilerle okuma yazmaya hazırlık kitabı. Aynı zamanda okul kütüphanesi ve kendi kaynaklarımdan da farklı çalışmalar evlere fotokopi ile çoğaltılarak gönderilmiştir. Sayılarda modele bakarak yada nokta birleştirme şeklinde yazılırken eğik sistem göz önünde bulundurulmuştur. Okuma yazma çalışmaları çocuklara hikayeleştirilerek anlatıldı,böylece çocuklar sıkılmadan çalışmalara katıldılar.Çocukların farklı düşünmelerini gerektiren çalışmalara da yer verildi.Ayrıca örüntü oluşturma ve sayı kavramları bilişsel test dışında okul ortamında bulunan oyuncaklarla da önceden çocuklara deneyim kazandırılıp,ardından kağıt kalem etkinliklerine geçilmiştir.

    G-DRAMA
    Hemen hemen tüm etkinliklerin içinde drama ve drama tekniklerine yer verilmiştir.Teknik olarak pandomim,yaratıcı drama,dramatizasyon,donuk imge,özellikle günlük hayatta karşılan sorunlar için rol oynama kullanılmıştır.

    ANNE-BABA EĞİTİMİNE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR
     Velilere öncelikler haftalık bülten gönderilmiştir,o hafta neler yapılacak,kendilerinden beklenenler ve evde çocuklarıyla nitelikli zaman geçirmeleri için neler yapabileceklerini anlatan önerilere yer verilmiştir.Sürekli olmamakla birlikte velilere günlük ve haftalık bültenler gönderildi.
     Aile eğitimi ihtiyaç formları değerlendirilmiş ve ihtiyaç duyulan konular belirlenmiştir.Aile eğitimine yönelik RAM’den gelen uzman 14 Ocak ‘ta çocuklarla iletişim ve beslenme konulu bir seminer vermiştir.Ayrıca Açev programı uygulayan hanımefendi Pazar günü Babanın eğitimdeki rolü üzerine bir seminer verecektir.
    1. Zaman zaman ailelere bilgi yaprakları gönderilmiştir.
     Davranış takip formları ve kullanımı
     Tanışma programı
     Soğuk algınlığı ve domuz gribi farkı,
     Domuz gribi ve korunma yolları,temizlik
     Okul fobisi
     Çocukların zekasını geliştirebilecek öneriler
     5-6 yaş çocuğunun özellikleri
     Rüşvet karşılığı yemek yemek
     Tv izleme,kumanda sizin elinizde olsun
     Sosyalleşme ve disiplin
     Değerler eğitimi

    2. Aynı zamanda bireysel yazı gönderilen velilerde olmuştur,ancak velilere genel olarak bireysel değil grup halinde yazı gönderilmesi tercih edilmiştir.
    3. 2 kez veli toplantısı yapılmıştır.
     14-10-2010 tarihinde…Okul tanıtıldı,okul öncesi eğitim tanıtıldı,sınıf annesi seçildi,Aile katılım çalışmaları tanıtılarak önemi vurgulandı.beslenme listelerinin hazırlanması için fikir alış verişi yapıldı.geziler hakkında bilgilendirilerek,dikkat etmeleri gereken kurallar açıklandı.Gerekli formların doldurulması sağlandı ve alındı.
     İkinci 8-1-2010 Sınıfta yapılan çalışmalar ve okuma yazma hazırlık çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı. Velilere verilen dönem değerlendirme testi sonuçları tartışıldı.Gelişim raporları,e-okul,veli memnuniyet anketi hakkında bilgi verildi.Sömestrda velilerden beklenenler çocukların çalışma programlarının nasıl olacağı hakkında bilgi verildi.Ailenin okul öncesi eğitimde önemi anlatıldı 2. dönem her velinin mutlaka 1 kere okulda eğitim öğretim sürecine katılması gerektiği vurgulandı..Beslenmede yaşanan sorunlar hakkında ortak çözümler bulundu.Kurallar tekrar anlatıldı,kuralların önemli olduğu herkesin uyması gerektiği iletildi.




    4. Bireysel görüşmeler nöbet günlerinde yapılmıştır.Görüşme yapılan veliler listedeki gibidir.(Telefon görüşmeleri ve bireysel yazılı gönderiler de eklenmiştir.)
    BURALARA ÖRNEKLERİ EKLEDİM TABLO HALİNDE
    ***Ayrıca velilere çocuklarının gelişimini anlatan okulumdan mektup var adlı bir mektup ile dönemin başlamasından bu yana öğrencide ne gibi değişiklikler olduğu yazılı olarak iletilmiştir.



    VELİ KATILIMI İLE YAPILAN ÇALIŞMALAR
    Veli toplantıları yapılmıştır.İlk yapılan tanışma toplantısında çocukların sağlıkları hakkında bilgi alınmış ve okulu ve okul öncesi eğitimi tanıtan konuşmalar yapılmıştır. Ebeveyn katılım formu doldurtularak velilerin yıl içinde gönüllü olarak katılmak istedikleri sınıf içi etkinlikler tespit edilmiştir. Aile ihtiyaç belirleme formu doldurtularak da ailelerin ihtiyaç hissettikleri rehberlik konuları önem sırasına göre belirlenerek,idare bu konuda bilgilendirilmiştir.Aile katılım bültenleri değişik zamanlarla aylık günlük haftalık şeklinde evlere gönderilmiştir.Velilerden yolladıkları etkinliklerin üzerinde küçük notlar şeklinde etkinliklere katıldıklarını belirten yazılar yer almıştır,ancak bu geri bildirimler 2 taneyle sınırlı kalmıştır.Veli, katılımları ile çocukların ödevleri tamamlanmış genel olarak bütün çocuklar ödevlerini tamamlayıp bize ulaştırdı.Bu ödevler bilişsel etkinlikler,yaratıcı ve scamper etkinlikleri,problem çözme ve okuldaki çalışmaları destekleyecek etkinliklerdir.Sınıf annemiz bizimle geziye katılmıştır.Canan’ın annesi okulda yapılan gösteriye katılmıştır.Velilerimizle birlikte sınıfımızda bir yaş büyüdük partisi kutlanmıştır.Ayrıca velilerimizin artık materyallerle 3 adet sanat çalışması üretmesini istedik.Bunlar şehrimiz,plastik bardaklardan neler yapabiliriz ve müzik aletleri yapıyorum çalışmalarıdır.Genel olarak (az-çok,özenli yada değil) bütün veliler sanat çalışmasına destek vermişlerdir.Ayrıca ihtiyaç duyulan konularda velilere gönüllü olarak görevler verilmiştir.Örneğin;Okuma kitabı tercihi,partide alınacak malzemeler vb.

    BELİRLİ GÜN VE HAFTA KUTLAMALARI
     Hayvanları Koruma Günü (Sınıf Ortamı)
     Dünya Çocuk Günü (Sınıf Ortamı)
     29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Veli Katılımı)
     Kızılay Haftası
     Atatürk Haftası
     10 Kasım Anma Töreni( Salonda 3 Sınıfın Katılımıyla Tören Gerçekleştirildi.)
     Öğretmenler Günü (Pınar Öğretmenin Sınıfında Kutlandı)
     İnsan Hakları Ve Demokrasi Haftası(Melek Öğretmenin Sınıfında)
     Yeni Yıl Partisi ( Velilerle Kendi Sınıfımızda)
     Enerji Tasarrufu Haftası (Pelin Öğretmenin Sınıfında)
    yeliz81 likes this.

  • #2
    fadime kayıkcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mayıs.2009
    Nereden
    ankara-izmir- şanlıurfa ve mersin
    Mesajlar
    3,679
    @fadime kayıkcı







    paylaşım için teşekkürler

  • #3
    kırçiçeğim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25.Ekim.2009
    Mesajlar
    5
    @kırçiçeğim







    paylaştığınız için teşekkürler
    ellerinize sağlık

  • #4
    küllük - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26.Eylül.2009
    Mesajlar
    15
    @küllük







    arkadaşlar meraba.bi sorum olacak.yıl boyu hazırladığımız dosya ve evrakları,1.dönem gelişim raporlarını vs yönetimemi teslim edicez acaba?bilgisi olan varmı?

  • #5
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    Alıntı küllük Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    arkadaşlar meraba.bi sorum olacak.yıl boyu hazırladığımız dosya ve evrakları,1.dönem gelişim raporlarını vs yönetimemi teslim edicez acaba?bilgisi olan varmı?
    evet arkadasım.
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #6
    küllük - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26.Eylül.2009
    Mesajlar
    15
    @küllük







    Gecikmeli bir teşekkür olacak ama yinede çok teşekkür ederim gamze öğretmenim

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. dönem sonunda meb.in istediği faaliyet raporu
      Konu Sahibi aysegulsanem Forum TOPLANTI RAPOR VE TUTANAKLARI
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 18.Eylül.2011, 21:15
    2. II.Dönem O.Ö.E. Faaliyet Raporu
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum TOPLANTI RAPOR VE TUTANAKLARI
      Cevap: 17
      Son Mesaj : 21.Haziran.2011, 22:08
    3. I. Dönem O.Ö.E. Faaliyet Raporu
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum TOPLANTI RAPOR VE TUTANAKLARI
      Cevap: 14
      Son Mesaj : 27.Şubat.2010, 22:29
    4. 1.dönem faaliyet raporu
      Konu Sahibi kase Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 31.Ocak.2010, 23:29
    5. 1. dönem faaliyet raporu
      Konu Sahibi sanem81 Forum GELİŞİM ve GÖZLEM FORMLARI
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 16.Ocak.2010, 19:48

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş