Sigara Hakkında Bilinmeyenler ve Sigara İçmenin Zararları

Sabahları kalkar kalkmaz kahvaltıdan önce sürekli sigara içmeye devam ediyorsanız, sigarasız kaldığınızda adeta kişilik değiştirecek düzeyde etkileniyorsanız bu durumlar sizin ileri derecede sigara hakkında tiryakisi olduğunuzun belirtileridir. Sigaraya bağımlı olmak sağlığınızı ciddi derecede tehlikeye attığınız anlamına gelmektedir. Çünkü ülkemizde ve dünya genelinde her yıl milyonlarca kişi sigaranın neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmektedir. Aslında sigara hakkında bilinmeyen çok sayıda önemli faktör bulunmaktadır.

Sigara Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir?
Yapılan araştırma ve analizlerin sonucuna göre ülkemizde toplumun %43,6'sı sigara içiyor. Bu oran hemen hemen her iki kişiden birinin sigara kullandığı anlamına geliyor. İnsanlar tütün içmeye genellikle 15 yaş ve üzerindeki dönemlerde başlıyor. Türkiye'de sadece 15 yaş ve üzeri sigara içenlerin sayısı 16 milyon civarında. Ergenlik dönemi olarak nitelendirilen bu yaşlarda arkadaş çevresine özenme, bağımlılık arayışı ve kimlik karmaşası gibi nedenlerden ötürü başlanıyor. Ayrıca sigara hakkında bilmeyen ve başlayan gençlerin bir bölümü yaşadıkları stresten dolayı sigaraya yöneliyor.

Türkiye'de sigara içenlerin sayısı yukarıda da paylaştığımız üzere inanılmaz seviyede yüksektir. Ülkemizde sigarayı daha çok erkekler kullanıyor. Türkiye'de sigara içen erkeklerin oranı %62,8 iken, bu oran bayanlarda %24,3 şeklindedir. Ülkemizde meydana gelen ölümlerin %10,6'sı sigaranın neden olduğu hastalıklardan kaynaklanmaktadır.



Örneğin; ülkemizde terör olaylarından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı yılda 2-3 bin civarındayken, trafik kazalarından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı yılda 6-7 civarındadır. Sigaranın neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 35 bin civarındadır. Bu oran günde sigara yüzünden 100 kişinin hayatını kaybettiği anlamına gelmektedir.

Sigara kullanmanın neden olduğu ölümcül hastalıklardan bazıları kronik bronşit, amfizem, akciğer kanseri, kalp enfarktüsü, beyin damar hastalıkları, kalp damar hastalıkları ve kronik tıkayıcı akciğer hastalıkları şeklindedir. Yapılan araştırmaların sonucu gösteriyor ki, 15 adet sigara içen 30 yaşındaki bir kişinin ömrü 5 yıl kısalıyor. Sigaranın içerisindeki başta nikotin olmak üzere bağımlılık yaratan 4000 binden fazla kimyasal madde bulunuyor. Bu maddelerin sürekli alınması nedeniyle ilerleyen yaşlarda bahsettiğimiz ölümcül hastalıklara yakalanma riskiniz sigara içmeyen kişilere göre çok daha fazla.

Sigaraya İçmeye Son Verin!
Sigaranın insan sağlığı üzerindeki bunca olumsuz etkisini öğrendikten sonra sigara içmeye son vermenizin zamanının geldiğini düşünmelisiniz. Aksi takdirde ciddi sağlık problemleri sizi bekliyor. Sigarayı bırakmanız için ilk yapmanız gereken bir gün belirlemek ve o günü hayatınızda temiz bir sayfanın başlangıcı olarak görmektir. Ayrıca sigarayı bırakmaya kararlı olmanız ve bu konuda son derece iyi bir motivasyon kurmanız bir hayli önemlidir. Sigarayı bırakma konusunda psikolojik etkilerine karşı hazırlıklar dışında, fiziksel etkilerine karşı da kendinizi hazırlamanız gerekmektedir.

İnsanların gündelik yaşamda sürekli olarak sigara içtiğini görüyorum. Biliyorum çoğunluğu sigarayı bırakmak istiyor ancak bunun için neler yapmaları gerektiğini bilmiyorlar. Bende sizlere elimden geldiği kadar sigarayı bırakmanın fiziksel ve psikolojik etkilerini aktarmaya çalışacağım. Herkese bol huzurlu, sağlıklı bir yaşam diliyorum. https://www.sigarayibirakmaktr.com


.alıntıdır.