Gelişim Testleri, genellikle 0-6 yaş aralığındaki çocukların, çeşitli beceri alanlarındaki gelişim
düzeylerini tespit etmek ve bu sonuçlara dayanarak muhtemel gelişimsel güçlükleri saptamak amacıyla
kullanılan testlerdir.

Denver Gelişim Tarama Testi
Toplam 116 madde ve 4 alt testten oluşmaktadır.
Bu alt testler; Kişisel-Sosyal, İnce Motor, Kaba Motor ve Dil Gelişimini ölçen sorular içerir. Denver Gelişim Tarama Testi, çocuğun genel gelişimi hakkında sistematik bilgiler verir ve muhtemel gelişim gerilikleri konusunda uyarır.

Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
Toplam 154 madde ve 4 alt testten oluşmaktadır.
Bu alt testler; Dil-Bilişsel, Sosyal Beceri-Özbakım, İnce Motor ve Kaba Motor Gelişimini ölçen sorular içerir. Denver Gelişim Tarama Testi ile paralel sonuçlar verir. Çocuğun yaşına uygun dilimden başlayarak anneye ya da çocuğa temel bakım veren kişiye soruların sırayla sorulmasıyla uygulanır. Önemli olan, çocuk hakkında en sağlıklı bilgiyi elde edebilmektir.

Zeka Testleri, çeşitli yaş aralıklarında bulunan çocukların zihinsel gelişiminin yaşına göre ne düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılan testlerdir.

WISC-R Zeka Testi
6-16 yaş arası bireylere uygulanan WISC-R Zeka Testi, bireysel olarak yaklaşık 60-90 dakika arası bir sürede uygulanır. Test, sözel ve performans becerilerini ölçen 12 alt testten oluşur. Sözel alt testlerden biri, performans testlerinin ise tümü sürelidir.

Sözel Testler; Genel Bilgi, Benzerlikler, Aritmetik, Sözcük Dağarcığı, Yargılama ve Sayı Dizisi alt testlerinden; Performans Testleri ise; Resim Tamamlama, Resim Düzenleme, Küplerle Desen, Parça Birleştirme, Şifre ve Labirentler alt testlerinden oluşur.

WISC-R Zeka Testi, çocuğun zeka gelişiminin yaşına göre ne düzeyde olduğunu belirler. Bu test ile öğrenme güçlüğü, zeka geriliği ya da üstün zekalılık durumları tespit edilebilir.

Gessell Gelişim Figürleri Testi

Okul öncesi dönem çocuklarına uygulanan bir testtir. 0-6 yaş arası, çocukların zihinsel gelişimlerinin değerlendirilmesi için çok uygun bir dönem değildir. Zira 0-6 yaş arası, çocukların zihinsel gelişimlerinin en hızlı olduğu dönemdir. Zeka tamamen ölçülemese de genel olarak çocuğun ne düzeyde bulunduğuna dair bazı tahminlerin yapılabilmesi açısından uygulanabilen bir testtir.


alıntı