Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü 26/07/2010 tarih ve 12987 sayılı “Rehber Personel ve özel izin Belgesi” konulu yazıları ile Taşımalı İlköğretimde Rehber Personel Çalıştırılmayacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğünün 26/07/2010 tarih ve 12987 sayılı “Rehber Personel ve özel izin Belgesi” konulu yazılarında; “Taşımalı İlköğretim uygulaması kapsamında yapılan taşıma işi Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği ve Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği hükümleri ile ihale mevzuatına göre hizmet satın alınma yoluyla yapılmakta ve taşıma giderleri de devlet tarafından karşılanmaktadır.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin 5. maddesinin (b) bendinde araçlarda rehber personel bulundurma ve (c) bendinde ise Otel İzin Belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır

İlköğretim okulu bulunmayan ve çeşitli nedenlerle okulları eğitim-öğretime kapalı köy ve köy altı yerleşim birimlerinde bulunan ve taşımalı ilköğretim kapsamında taşınan öğrencilerin okul servis araçlarına iniş ve binişleri köylerinde veliler, taşıma merkezi ilköğretim okullarında ise nöbetçi öğretmenler tarafından yapıldığından ve araçların kapıları şoförler tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde olması nedeniyle taşıma işi yapan araçlarda rehber personel çalıştırılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır.

Ayrıca, taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamındaki öğrencilerin büyük bir bölümü belediye sınırları dışındaki köy ve köy altı yerleşim birimlerinden alınıp merkezi durumda bulunan okullara taşındığından, bu birimlerin belediyenin görev yetki ve sorumluluk alanı dışında olduğu gerekçesiyle belediyelerce araç sahiplerine özel izin belgesi verilmediği Valiliklerce belirtilmektedir.

Açıklanan nedenlerle; Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin 5. maddesinin (b) ve (c) bentlerinin taşımalı ilköğretim kapsamında öğrenci taşımacılığı yapan servis araçları için, uygulanmaması konusunda gereğini rica ederim.” Açıklamasında bulunuldu.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu