OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN SIKINTILI KONULARI


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN SIKINTILI KONULARI

Like Tree17Likes
  • 9 Post By Okul Öncesi Etkinlikleri
  • 3 Post By pamukkale05
  • 3 Post By pamukkale05
  • 2 Post By fadime kayıkcı

Konu: OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN SIKINTILI KONULARI

  • #1
    Okul Öncesi Etkinlikleri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Haziran.2013
    Mesajlar
    119
    @Okul Öncesi Etkinlikleri



    OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN SIKINTILI KONULARI





    İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde okul öncesi eğitim konusunda sıkıntılar mevcut…




    Milli eğitime bağlı okul öncesi kurumları denince akla iki tür eğitim kurumu gelir. Birincisi bağımsız anaokulları bir diğeri ise diğer okullar bünyesinde bulunan ana sınıfları. MEB istatistik kitapçığına göre okul öncesi eğitim alan çocukların yaklaşık %80 i bağımsız anaokulu dışındaki kurumlarda eğitim alıyor. Yani sistemin tüm yükünü aslında ana sınıfları taşırken, anaokullarıise sistemin vitrinini oluşturuyor demek hiç de yanlış olmaz.


    Ana sınıfı öğretmenleri günde aralıksız 50’şer dakikalık sürelerle 6 ders saati eğitim yaparlar ve haftalık 15 saat ücret alırlar. Ana okullarındaki öğretmenler ise günde 8 saat ders yaparlar, öğle yemeği arası verirler, yemeklerini de okulda yerler ve 27 saat ücret alırlar. Yani öyle bir adil (!!) dağılım yapılmıştır ki ana okullarındaki öğretmenlerin günlük 2 saat fazla ders yapmaları onlara haftada 12 saat ek ders, yani ayda ortalama 450 TL fazla ücret olarak yansır. Daha açık ifadeyle ana sınıfı öğretmeni ayda ortalama 544 TL ek ders ücreti alırken, ana okulu öğretmeni ortalama 980 TL ücret alır. İkili eğitim yapan, sabah 7 akşam 7 okulda olmak zorunda olan bizim gibi ilkokul müdürlerinin aldığı ek ders ücreti bile anaokulu öğretmeninin aldığı ücretten çok azdır.


    Bu günlerde İnternet haber sitelerinde ve sosyal medyada çok gündeme gelen ana okullarındaki tam gün eğitimin kaldırılmış olması bu yazıyıkaleme almama sebep olmuştur.


    Bakanlık bana göre haklıgerekçelerle tüm okul öncesi eğitim kurumlarında tam gün eğitim uygulamasınıkaldırmıştır. Olaya program açısından bakarsak; ana sınıflarında da ana okullarında da aynı program kullanılmaktadır. 6 saat süreyle verilebilen hatta vatan evlatlarının yaklaşık %80’inin 6 saat süreyle alabildiği bu eğitimi 8 saat süreyle vermek neyin ifadesidir. Bu okullarda 8 saat süreyle eğitim mi bakım mı yapılmaktadır?


    İkinci konu daha fazla çocuğa ulaşmak. Bu okullarda 6 saat süreyle eğitim yapılması durumunda iki katıçocuğun bu eğitimden yararlanabileceği anlamına gelmektedir. 1200 ana okulunda ortalama 5 derslikten toplam 6.000 derslik olduğu varsayılırsa, tam gün eğitimle bu okullarda en fazla 150.000 öğrenci alınabilirken, ikili eğitimle artı150.000 çocuğa daha eğitim verilmesi anlamına gelecektir. Bugün 150.000 çocuğu daha okullaştırmak demek, toplam çağ nüfusunun okullaşma oranını da %10 artırmak demektir.


    Üçüncü konu bu okullarda verilen eğitimin kalitesi. Her nedense bu ifadeyi duyunca aklıma hep bu okul müdürlerinin KALİTELİ müdür odaları geliyor. Bu konuda en çok direnenler okul müdürlerinin olması bu savımı güçlendiriyor. Daha az öğrenci, daha zengin, daha kaliteli(!!) veli, daha çok para, daha çok personel, daha az çocuk ve daha az sorun. İşte bunlar ne yazık ki bu şekilde düşünen bazı yöneticilerimizin referansları olmuştur. Elbette ki çocuk sayısını artırırken nitelikli eğitimden ödün vermemek gerekir. Bu konuda en büyük sorumluluk yine biz yönetici ve öğretmenlerde olacaktır.


    Dördüncü konu çalışan annelerin durumu ne olacak? Aslında bu konu bizim müdür arkadaşlarımızı hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Türkiye’de her çalışan anne çocuğunu sanki bu okullara veriyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. Unutulmamalıdır ki Milli Eğitim Bakanlığının işi EĞİTİMdir, BAKIM değildir. Sırf bu yüzden adında EĞİTİMkelimesi, bağlı kurumların hepsinde OKUL kelimesi vardır. Sırf bu yüzden de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlıözel kurumların adı da Kreş ve Gündüz BAKIM Evidir. Şimdi anlaşıldı mı? Bakım işi MEB in değil, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının işidir.


    Elbette ki beklenen, çalışan annelerin de çocuklarını gönül rahatlığı içinde bırakabilecekleri eğitim ve bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasıdır. Ancak anne çalışıyor diye çocuğuna 3 yıl boyunca bakıcılık yapılıp, çalışmayan annenin çocuğunu bir yıl bile okul öncesi eğitime almadan ilkokula başlatmak ne kadar adil, ne kadar hakkaniyetli bir yaklaşımdır acaba? Çalışan annelerin çocuklarının bakımı konusunda devletin diğer kurumları özellikle de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da üstüne düşeni yapmalıdır.


    Zaten MEB 10 haziran 2014 tarihinde illere gönderdiği yazıda bu konuda gerekli uyarıları yapmış, amacın her çocuğun en az bir yıl okul öncesi eğitim almış olarak birinci sınıfa başlamasını sağlamak olduğunu açıklayarak, illerin bu konuda tedbir almasıtalimatını vermiştir.


    Şimdi yeni yönetmelikte tam gün eğitimin kaldırılmış olmasına karşı çıkan değerli meslektaşlarım bir daha düşününüz. Siz eğitimci misiniz yoksa bakıcı mı?
    Fevzi EKİNCİ
    Eğitim Yöneticisi
    Kaynak : KamuTime
    Sesini değil, sözünü yükseltmelí insan; çünkü gök gürültüleri değil, yağmurlardır yaprakları yaşatan. .

  • #2
    dcatak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17.Şubat.2011
    Mesajlar
    18
    @dcatak







    KESİNİKLE KATILIYORUM .KALDI Kİ BİZ ÖĞRETMENLER DE AYNI ZAMANDA ÇALIŞAN ANNEYİZ. 8 SAAT BOYUNCA TÜM ENERJİMİZİ OKULDA HARCADIKTAN SONRA KENDİ ÇOCUKLARIMIZLA NE KADAR KALİTELİ ZAMAN GEÇİREBİLECEĞİZ? TAM GÜN EĞİTİMİN KALDIRILMASI, NORM KADRO FAZLALIĞI DURUMU OLUŞTURABİLECEĞİ VE MAĞDURİYET YAŞANABİLECEĞİ DURUMU DIŞINDA BENCE MANTIKLI VE FAYDALI BİR KARAR OLMUŞ.

  • #3
    aslanbayan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Mesajlar
    10
    @aslanbayan







    ana okulunda çalışan bir öğretmen olarak bırakın öğle arası vermeyi,Çocuklara yedirmekten gerektiğinde servislerini yapmaktan arada iki lokma ağzıma atmak dışında kendi yemeğimi rahat yediğim bir günü hiç ama hiç hatırlamıyorum.sabah sınıfa girip ders bitiminde çıkıp günü göremediğimi saymıyorum bile

  • #4
    pamukkale05 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.Aralık.2009
    Nereden
    her yerde
    Mesajlar
    1,966
    @pamukkale05







    arkadaşlar devlet anaokullarında çalışın diye kimseyi zorlamıyordu ki bu kadar bıktıysanız zorlanıyorsanız neden anaokulunda çalışıyorsunuz? es kaza yazdınız geldi 3 sene çalışıp tayin isteyin devlet kimseyi anaokullarında zorunlu çalıştırıyor. bu kadar şikayetiniz varsa neden devletin kanun çıkarmasını bekledinizki. ana okulunda çalışma saatleri bellidir zaten yazan bu şartları biliyorda yazıyor sonradan sızlanmak haksızlık bence

  • #5
    pamukkale05 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.Aralık.2009
    Nereden
    her yerde
    Mesajlar
    1,966
    @pamukkale05







    ayrıca bu yazıyı yazan kişiye de katılmıyorum tamamen okulöncesine düşmanca kaleme almış yazısını. ben iki tür okulda da çalıştım tam gündeki eğitimin kalitesi yarım günde yok çocuklarla daha fazla zaman geçiriyor onları daha iyi tanıyorum. veli bakım istese evde bakıcıda tutabilir ama velinin istediği zaten apartman çocuğu olarak yetişen ve bazıları tek çocuk olan evlatlarının arkadaş edinmesi, evde bakıcıdan alamayacağı eğitimi öğretmenden alması ve ilk öğretime hazır hale gelmesidir. bizler anaokullarında az çalışıp fazla maaş almıyoruz. ona bakılırsa bir branş öğr ya da sınıf öğt 40 dk çalışıyor ve ek dersi bizimle aynı alıyor. bu haksızlık değilmi? emeğimizin karşılıgını alıyoruz. tutturmuşlar veli anaokulu öğrtmenini bakıcı gözüyle görüyor geçti onlar ya da çok az kaldı git gide azalıyordu. ama bahane isteyen kişilerin hala dilinde bu slogan var. kaç veli bana gelip ne güzel şeyler öğretiyorsunuz, eve gelince şu şu konudan bahsediyor anlıyorumki okulda öğrenmiş, daha paylaşımcı vs, gibi cümleler kurdu, bunları yarım gün sınıfında daha az duyuyordum.

  • #6
    fadime kayıkcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mayıs.2009
    Nereden
    ankara-izmir- şanlıurfa ve mersin
    Mesajlar
    3,679
    @fadime kayıkcı







    sıkıntılı konuları demişsiniz ben size kesinlikle katılmıyorum. anaokulunda ve anasınıflarında çalıştım anaokulu daha yorucudur. üstelik tam gün eğitim kaldırılmaması gerekirdi. çünkü anne ve baba tam gün çalışıyor yarım gün sonrası çocuklarını kim kurumdan alıp başka bir kuruma bırakabilsin. bulunduğu ilde akrabası da yoksa ortada mı kalsınlar bu insanlar tabi ki bu kararla çok yıkılacak kimse özel kurumlara çocuklarını vermek istemiyor istese de aylık 600 tl den başlıyor servisi ekstrası buna dahil değil . önceden 15 sene öncesi evet bakıcı gözüyle görülüyordu... ama şimdi herkes okulöncesinin öneminin farkında eskisi gibi değil
    minicik bir kızım oldu o yüzden uzak kalmıştım okulöncesi ailesinden

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Cevap: 50
      Son Mesaj : 08.Ağustos.2015, 12:38
    2. SEMİNER KONULARI
      Konu Sahibi nur-sa Forum SEMİNER DÖNEMİ KONULARI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 07.Eylül.2011, 01:01
    3. KONULARI FACEBOOK'TA PAYLAŞIN
      Konu Sahibi Musa BAL Forum SİTEMİZ KURALLARI ve FORUM İŞLEYİŞİ
      Cevap: 9
      Son Mesaj : 19.Ağustos.2011, 23:17
    4. ERKEN EĞİTİMİN ÇOCUĞA KAZANDIRDIKLARI
      Konu Sahibi nazan Forum KAMPANYA, PROJE, ORGANİZASYON
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 17.Temmuz.2009, 16:14

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş