Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2010-2011 öğretim yılından itibaren uygulanabilecek öğrenci kıyafetlerine görüş oluşturmak için düzenlediği iki günlük çalıştaydan, 'okul kıyafetlerinin tamamen serbest bırakılmaması, bunun yerine kıyafetlere pedagojik ve toplumsal gerçekler ışığında belli bir serbestlik getirilmesi' önerisi çıktı.

Kılık kıyafet uygulamasının 'ekonomik, sosyokültürel ve öğrencinin fiziksel gelişimi ve eğitimine etkisi' konularının tartışıldığı çalıştayda veli, öğrenci, öğretmen ve üreticiler dahil taraflar görüşlerini dile getirdi. Üreticiler yeni kıyafetlerin en az bir yıl önceden ilan edilmesi ve sonrasında değiştirilmemesini isterken, öğrenciler en rahat edecekleri, mümkünse serbest olacak kıyafetler talep etti. Erkek öğrenciler canvas tipi pantolon ve tişört, kızlar ise pantolon serbestliği istedi. 3 ayrı komisyonun hazırladığı ve birbirinden farklı görüşlerin yer aldığı çalıştay raporlarında ortak noktalar ise, "Yeni kıyafetler için pilot uygulamalar yapılması, kıyafetlerdeki genel kuralların bakanlıkça belirlenmesi, her yerde rahatlıkla bulunabilecek, veliye ekstra yük getirmeyecek ve öğrencilerin okulda en rahat edeceği kıyafetlerin seçilmesi." olarak belirlendi. İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, 2009-2010 öğretim yılında mevcut kıyafet uygulamasının devam edeceğini, çalıştay görüşlerinin ise 2010-2011 öğretim yılı için planlanan kıyafet değişiklikleri için katkı sağlayacağını söyledi.

İBRAHİM ASALIOĞLU/Zaman
--------------------
"Öğrenci Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayı" raporunda kız öğrencilerin pantolon giyebilmesi önerildi. Bakanlık kabul ederse uygulama önümüzdeki yıl başlayacak

Öğrencilerin zorunlu kıyafetlerinin masaya yatırıldığı çalıştaydan ilginç bir öneri çıktı: "Kız öğrenciler pantolon ya da pantolon etek giyebilsin." Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulacak raporlar üzerinde verilecek karara göre uygulamanın 2010-2011 eğitim-öğretim yılında başlatılması öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun önceki gün açılışına katıldığı "Öğrenci Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayı" dün sona erdi. Çalıştayda, kılık kıyafet ile ilgili "Ekonomik", "Sosyo kültürel" ve "Fiziksel gelişim ve eğitim boyutu" gibi konuları MEB bürokratları, sendika temsilcileri, veliler, okul müdürleri, öğretmen ve öğrencilerden oluşan komisyonlar tartıştı. Çarpıcı önerilerin bulunduğu "Fiziksel gelişim" komisyonu raporunda şunlar yer aldı:

Ana sınıfındaki öğrencilerin kıyafetleri serbest, fiziksel gelişimlerine uygun, rahat hareket etmelerini sağlayıcı olmalı.

Kıyafetler herhangi bir dini ideolojik ve etnik sembol ve renk içermemelidir.

Öğrencilerceseçilen renkle uyumlu olmak koşuluyla aynı okulda farklı kıyafetler giyilebilmeli.

Kız öğrenciler pantolon, pantolon etek giyebilmelidir. Etekler kadife, kanvas vb. kullanımı rahat ve sağlıklı, ütüsü kolay bozulmayan kumaşlardan seçilebilir.

Kas gelişimlerini henüz tamamlamamış olan ilköğretim 1-3 sınıf öğrencilerinin kıyafetlerinde düğme, çıtçıt, fermuar gibi ayrıntılara yer verilmemeli, pantolonlar lastikli veya büyük düğmeli olmalıdır.

"SIK KIYAFET DEĞİŞMESİN"

Okul kıyafetlerini "ekonomik boyut" açısından değerlendiren komisyon ise raporunda "okullarda sık sık kıyafet değişikliğine gidilerek velilere ekonomik bir yük getirildiği" belirtirken, "Kıyafetler, velilerin ve öğrencilerin çok rahatlıkla her yerde bulabilecekleri kıyafetler olmalıdır. 1-3. veya 1-5. sınıflar için serbest kıyafet uygulanmasına gidilmesi düşünülebilir" önerileri yer aldı.

Sabah