Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı TRT Haber Canlı Yayınında Basın Odası Programında flaş açıklamalarda bulundu.

DOĞUDAKİ ÖĞRETMENLERİN DURUMU

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı TRT Haber Canlı Yayınında Basın Odası Programında Doğu ve güneydoğudaki terör olayları ile ilgili ciddi istihbari bilgiler aldıklarını ve bu yüzden öğretmen ve öğrencilerin can güvenliği için bu kararı aldıklarını açıkladı.

Bu öğrencilerin okula gidemedikleri süre kadar telafi eğitimi alacaklarını açıkladı.

Aldıkları kararın yaşanan olaylar neticesinde ne kadar doğru olduğunu gördüklerini açıkladı.

AVCI; Can güvenliği sağlandıktan sonra öğretmenlerin görevlerinin başına geçmek için sabırsızlandıklarını açıkladı.

ABD Los Angeles' ta yaşanan bir olaydan örnek veren bakan 640 bin öğrencinin Almanya' dan atılan bir maildeki terör tehdidi nedeniyle okulların ABD de tatil edildiğini , bunun medyanın gündemine çok gelmediğini açıkladı.

Bakan Nabi AVCI okullara hatta hastanelere dahi savaşta bile saldırılmadığı bu günlerde terör örgütü tarafından nasıl talimat verildiğini ve bu yaşananların halk düşmanı bir örgütün bölge halkına bir zulmü olduğunu, halkı rehin alma girişimi olduğunu açıkladı.

AVCI, o bölgede göreve yapan güvenlik görevlilerine canları pahasına başarıyla görev yaptıkları için teşekkür etti.

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLER

Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapacaklarını açıkladı. Atama yapılacak olan kadroların kanunla ihdas edildiğini ve bu kadrolardan Meclise 12500 kadro ihdası isteyeceklerini açıkladı. 12500 rakamının kafaları karıştırmaması gerektiğini, bunun yanlış anlaşılmaması için Temmuzda 17500 emekli öğretmen için kadro ihdasına gerek olmadığı için 12500 kadro ihdası ve 17500 emekli öğretmen kadrosu olmak üzere Şubatta 30 bin atama yapacaklarını açıkladı.

Şubatta atanan öğretmenler atanır atanmaz maaşları işlemeye başlayacak, ancak onları atandıkları illere hemen göndermeyeceğiz. Onları ya bulundukları ilde ya da atandıkları ilde kendi isteklerine göre ikinci dönem sonuna kadar oryantasyon eğitimine alacaklarını açıkladı.

ŞUBATTA ATANACAK ÖĞRETMENLERİN EĞİTİM VE ORYANTASYONLARI

Yeni atanacak öğretmenlere birer danışman öğretmen vereceklerini ve bunların tecrübeli öğretmenlerden faydalanacaklarını, İl Milli Eğitim müdüründen başlayarak örneğin ilçe müdürünü yanında 5 gün, maarif müfettişlerinin yanında 5 gün, okul aile birliği toplantılarında , okul idarelerinde vs bizzat gözleyerek ve çalışarak orada tecrübe edinecekler.

Bu çalışma 2. dönem sonuna kadar devam edecek ve seminer programlarına katılacaklar. Yazın da atandıkları illerin kültürel dokusuna uygun olacak şekilde oryantasyandan geçecekler. Örneğin Kürtçe konuşulan bir köye atanmışsa ona göre temel konuşacak kadar Kürtçe öğrenecek. Artvin' e atanan ise oranın gelenek göreneklerini öğrenecek, düğün, taziye, kına gecesi, esnafla ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini öğrenmiş olacaklar.

Danışman öğretmenlerin aday öğretmenlerle ilgili olumsuz dahi olsa belirtecekleri kanaatleri şimdilik pilot uygulama olarak uygulayacakları için değerlendirmeye almayacaklarını , daha sonra performans ve adaylığın kalkması sürecinde ise değerlendirmeye alacaklarını açıkladı.

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA YÖK İLE İŞBİRLİĞİ VAR MI?

Bakan AVCI öğretmen atamalarındaki yığılmaları engellemek ve ihtiyaca göre atama yapmak için hem YÖK'ün çalıştığını Hem de MEB'İn çalıştığını açıkladı. Bu çalışmaların daha da artarak devam edeceğini açıkladı. bu kapsamda ikinci öğretimlerin kapatılması, kontenjan uygulaması gibi çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

TOPLAM ÖĞRETMEN İHTİYACIMIZ 95 BİN

Şu anda geriye doğru yığılma olduğunu ve bunu çözmek için çalışmalar yürütüklerini ifade etti.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK KÖLELİK Mİ?
Bakan Avcı yöneticileri katmazsak branşlara göre toplam öğretmen ihtiyacımız 95 bin dedi.Şubatta 30 bin atamayla birlikte bu sayıyı daha aşağı çekmiş olacaklarını ifade etti.

Doğramacı'nın kurduğu YÖK 27 üniversiteye göre planlanmıştı. Şimdi ise tablo çok farklı. YÖK ile ilgili kanuni düzenlemelerle yeni bir çerçeve belirlemiş olacağız. Bu hükümet programımızda da mevcut dedi.

TÜRKİYE'NİN EĞİTİM SİSTEMİ

Nabi AVCI; her Milli Eğitim Bakanı değiştiğinde sistemin de değiştiği gibi çok yaygın bir kanaat var. Bunun aslı astarı yok. 13 yıl boyunca Milli Eğitim Bakanları çok değişmedi.

Cumhuriyet tarihi boyunca Milli Eğitim Bakanlarının görev süresi 11 ay. Ak Parti döneminde ise bu süre çok çok fazla. Benim görev sürem 3 yıl oldu daha da devam edecek. dedi.

Bizim dönemimizde ortaya konan tüm projeler tüm bakanların birbirinin devamı şeklindedir.

EBA portalımız dünyanın en büyük eğitim iletişim portalıdır. Duvarsız okuldur. Eğitim Sisteminin yeniden yapılandırılmasıdır.

ÖĞRENCİLERİN ÖDEVLERİ

Ödevsiz öğrencilik çok iyi ve güzel olur. Biz performans ödevlerini kaldırdık. Müfredatı da sadeleştiriyoruz. Çocukların ilgi ve kabiliyetlerine göre temel şeyleri öğretip uzmanlaşacağı ilgi ve alaka duyduğu alanlara ise daha fazla ağırlık vereceğiz. dedi.

El yazısından vazgeçmeyeceğiz. Bu konuda köpürtülen bir lobi var. Eğitimde bazı şeyler ne kadar zor öğrenilirse o kadar kıymetli olur.

Bu el yazısı uygulaması Hüseyin ÇELİK döneminde başlatılmış çok doğru bir uygulamadır. Danimarka' da, Romanya'da, Almanya'da bu el yazısı mili bir karakterdir.

İlkokullarda öğrencilerimiz bu el yazısını öğreniyor ancak ortaokullarda ve lisede bu uygulama devam etmediği için çok farklı bir şey ortaya çıkıyor. Bu olmaz.dedi.

El yazısı ilk beceri ve estetik eğitimidir. Bundan vazgeçmemeliyiz. Her şeyin bir kuralı olduğunu öğrenmek için ve estetik eğitimi için önemli olduğu için çocuklarımızın ilkokul, ortaokul ve lisede de el yazısına teşvik edelim. açıklamasında bulundu.

Bu konunun önemi konusu öğretmenlerimize hizmet içi eğitimlerde anlatacağız.

Hüseyin ÇELİK Milli Eğitim Bakanı iken bu uygulamayı başlattığında ben Başbakanlıkta müşavirdim ve Hüseyin BEY'i aradım ve " Hüseyin bey Bakanlığınız döneminde bu uygulamayı hayata geçirdiniz ya başka bir şey yapmasanız da olur" diye bu konunun önemini kendine ifade ettim dedi.


VELİLERE DE KARNE VERECEĞİZ
Nabi AVCI: "Şu anda çalışmalarımız devam ediyor.

Velilerimiz okula kaç defa geldi, toplantılara kaç defa katıldınız, okul ile birliğine yardımcı oldunuz mu? Böylece velilerimiz okullara gelsinler ki okulları denetlesinler, bize de bir karne versinler, bizi de eleştirsinler. Bu karşılıklı bir etkileşim ve restleşme olacak. açıklamasında bulundu.

Ajanskamu' dan alınmıştır.