İstanbul 9. İdare Mahkemesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nün diplomalarda unvan kullanılmaması yönündeki uygulamasını iptal etti.


TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinden yapılan yazılı açıklamada, Oda tarafından İTÜ Rektörlüğü aleyhine açılan davada örnek bir karar verildiği belirtildi.

YÖK Başkanlığı talimatıyla 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren diplomalarda mühendis ve mimar unvanlarına yer verilmediğine işaret edilen açıklamada, İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü mezunu olan Serkan Özbektaş adlı öğrencinin diplomasında ''Çevre Mühendisi'' unvanı yazılmaması nedeniyle, Oda'nın İstanbul Şubesi tarafından 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun'un 3. maddesi gereğince diplomalarda unvanların yazılmasıyla ilgili İTÜ Rektörlüğü'ne itirazda bulunulduğu bildirildi.

Rektörlüğün, YÖK Başkanlığının yazısı doğrultusunda 2005-2006 eğitim ve öğretim yıllından itibaren diplomalarda unvan yazılmadığını belirterek, yapılan itirazı reddettiği ifade edilen açıklamada, bunun üzerine Oda'nın, İTÜ Rektörlüğünün bu uygulamasının iptali istemiyle İdare Mahkemesinde dava açtığı kaydedildi.

İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararda, husumetin davalı olan üniversiteye yöneltilemeyeceği, işlemin YÖK yazısına istinaden yapıldığı, bu yazı doğrultusunda üniversite tarafından tüm bölümlerden mezun olan öğrencilerin diplomalarına unvan yazılmadığı aktarıldı.

Kararda, bu doğrultuda üniversitenin, yaptığı işlemin hukuka uygun olduğunu savunduğu anlatılarak, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun'un 3. maddesinin açık hükmü gereğince mühendis ve mimar unvanlarının diplomalarda kaydedileceğinin hüküm altına alındığı vurgulandı.

Davalı olan üniversitenin bu yöndeki savunmasının yerinde görülmediği dile getirilen kararda, bir kanunun açık hükmünün idari bir kararla kaldırılamayacağına işaret edilerek, İTÜ'nün işleminin hukuka ve mevzuata uygun olmadığı vurgulandı.

Kararda, üniversitenin diplomalarda unvan yazılmaması şeklindeki işleminin iptaline hükmedildiği bildirildi.
alıntı