öss’ye hazırlanan öğrencide görülen temel bozukluklar;

1.uykusuzluk; öğrencimiz servisine atlar sabahları, ancak okula gelmeye uyuya kalmıştır ve arkadaşlarının alayları eşliğinde uyanır.

2. dengesizlik; hareketlerinde tutarsızlık görülür. saçma sapan olur olmadık yerde konuşurlar. ancak insanlar öss’ye girecekti de mi bu? o zaman hoşgörülü olmak lazım diye düşünür pek kafaya takmazlar.

3. aşırı agresiflik; ebeveynler, öğretmenler ya da arkadaşlar yararlı bir şeyler söylese dahi insanlara batar olur. sınav yaklaştıkça bu son haddelere kadar varır ki artık bu saatten sonra o kişiyi tek başına kendi haline bırakmaktan başka çare yoktur.

4. her şeyi boşlamak; bazılarına öss stresi ters tepki yapar ve çok çalışkan insan bile ders çalışmaktan vazgeçer.

5. depresyon; konuların nasıl yetişeceğini, sınav anında neler yapacağını, netlerinin nasıl olacağını ya da seneye bugün nerelerde olacağını düşünen ruh artık dayanamaz ve infilak eder ki bu kaçınılmazdır.

6. saygısızlık; okulun son zamanlarında lise soın öğrencileri almış başını gider bir duruma gelir. ne desen laftan anlamaz, forma giyme teşrifinde bulunmaz, derse katılma faaliyetini göstermez hatta ve hatta derste o dersle alakası olmayan bir konuda test çözmeye bile teşebbüs ederler. hocanın ikazlarını da duymazdan gelir hayatlarına aynı hızla devam ederler.

7. hüzün; okuldan ve arkadaşlarından ayrılacağı aklına gelir. ulan ne kadar güzel de günler yaşadık hepsi bitiyor mu şimdi ak diye düşünür hüzünlere dalarlar.

8. hayalperestlik; sık sık arkadaşlarla ulan bir bakmışsınız aynı yeri kazanmışız, işte bir ev tutmuşuz, çekmişiz en kralından sevgilileri tarzı hayallere dalarlar.

9. paranoya;
sınav anı yaklaştıkça öğrenci ya sınavda kalemim bozulursa ya karın ağrısından kıvranırsam ya çok gürültülü bir mahallede girersem sınava ya..ya.. yaa... diye ihtimalleri sıralamaya başlar ve hastalık halini alır.

10. baş ağrısı; sınav stresi bu öğrencilerde genelde başa vurmakla beraber bazı zamanlar karna vurarak da ağrı yapmaktadır. bu sınıfların %98’inin yanında mutlaka ağrı kesici bulunur. ağrı kesici bulundurmayan diğer %2’lik kısım zaten sınavı pek umursamayan kısımdır.

11. sıkılmak; sınava çalışan öğrenci her insandan çalışması yönünde söylemler alacağından artık aynı cümleleri ve aynı yüzleri görmekten sıkılır.

12. göz bozukluğu; uykusunu bile ders çalışmak uğruna kenara koyan öğrencimiz, ailesinden yatması yönünde ihtar alır ve bunun ardından gece lambasıyla dersine çalışmaya çalışır. sonuç kaçınılmazdır tabi ki göz bozulur.

13. alınganlık; kim ne derse desin bir yerlerden bir şey bulur ve üstüne alınır. aile aman sen bir yerlere gir de biz senden bir şey istemeyiz dediğinde ne yani benim kazanamayacağımı mı ima ediyorsunuz? açık konuşun! tepkisini verecek kadar ileri boyutlara gider alınganlığı.

şuan harfi harfine yaşıyorum