Biz Birbirinin Duygularını Anlayan Ailesiyiz


Ailenizdeki yaşlıların çocukluk anılarını paylaşacakları bir fırsat yaratın. Birkaç nesil bir arada çekilmiş aile resimleriniz var ise anaokuluna gönderin. Böyle bir resminiz olmayabilir ama mümkün ise mutlaka böyle bir aile resmi çektirin.

Çocuğunuza onu ne kadar güzel bulduğunuzu sık sık söyleyin. Bu, olumlu benlik algısını güçlendirmede etkili olacaktır.

Komik bir insan vücudu ve yüzü çizin bize gönderin. Bakalım ne kadar yaratıcısınız.

Arada sırada size ya da babasına ait giysileri giyip, takıları takmasına izin verin. Kişiliği gelişirken sizin gibi olmak hayallerini paylaştığınız için mutlu olacaktır. Resmini çekme fırsatınız olursa bu resmi daha sonra görmek çocuğunuzun hoşuna gidecektir.

Eşinize onu ne kadar çok sevdiğinizi söylemek istiyorsanız, bunu “bazen” çocuğunuzun aracılığıyla gerçekleştirin “Anne, babam seni çok seviyormuş.” “Baba, annem seni çok seviyormuş” gibi.

Çocuğunuzun oyunlarını çeşitlendirmek için farklı oyuncaklar alın. Böylece ilgi alanlarını genişletir ve zenginleştirirsiniz.
Beraber ayran yapın ve afiyetle için. Yoğurdun sulanarak sıvı hale dönüşmesine dikkat çekin.
Çocuğunuza en çok neyi merak ettiğini sorun ve siz de çocuğunuza merak ettiğiniz şeyleri söyleyin. Meraklarınızın cevaplarını bulmaya çalışın.

Bebekken giydiği bir giysiyi çocuğunuza gösterin ve bebeklik fotoğrafıyla beraber anaokuluna gönderin. Ne kadar büyüdüğünü anlaması için bu, somut bir deneyimdir.

Tanıdığınız birisine ziyarete giderken çocuğunuzun yolu tarif etmesini isteyin. “Ne tarafa döneceğim, nereden gideceğim vb.” Bu dikkatini yoğunlaştırmasında, yön kavramının gelişmesinde etkili bir oyundur. Ayrıca kendi yeterliliğini hissetmesi açısından da önemlidir.

Buzdolabınızda herhangi bir yiyecek çürüdüyse, küflendiyse bunu atmadan önce mutlaka çocuğunuza gösterin ve bu sonuç hakkında konuşun, neden böyle olmuş olabileceğini sorun.

Sokakta dolaşırken vitrinlere bakarak “sence bu ne dükkanı/mağazası/ olabilir, burada neler satılıyor olabilir” diye sorun. İlişki kurma, tahminde bulunma, akıl yürütme ve sınıflandırma için doğal bir fırsat sağlanmış olursunuz.

Siz Çocuğunuzun okuldaki yaşantısını, öğretmeni de evdeki yaşantısını merak eder. Anaokuluna çocuğunuzun evdeki yaşantısını anlatan bir mektup gönderin.


.ALINTIDIR.