Biz Çevresinde Olup Bitenlere Karşı Dikkatli Ve Duyarlı Olan Ailesiyiz


Evdeki, dükkanlardaki, sokaktaki kokulu şeylere dikkat çekin. Çocuğunuza “Sen …. (çocuğunuzun adını söyleyin) kokuyorsun, nerede olsan bütün kokular içinde senin kokunu tanıyabilirim” deyin.

Nikah, nişan resimlerinize bakın ve düğün videonuz var ise çocuklarınızlaberaber izleyin. O gün hakkında konuşun.

İsteklerinizi açıkça dile getirin. Sadece çocuğunuzun değil, eşinizin de buna ihtiyacı olduğunu düşünün. İma etmek dolaylı bir iletişimdir ve güvensizlik yaratır. Üstelik küçük çocuklar imalardan bir şey anlamazlar.


Hayvanlar çocukların çok ilgisini çeker, televizyonda hayvanlarla ilgili filmleri kaçırmayın. Konusu hayvanlar olan hikaye kitapları alın. Ansiklopediler ya da hayvan kitaplarını beraberce inceleyin.
Aynı anda çok sayıda hatırlatma yapıp, istek de bulunarak çocuğunuzu gerginleştirmeyin.
Işıkları kapatın. Karanlıkta birbirinizle konuşun. Sadece işitme duyusunun kullanılmasının yarattığı farklılığa dikkati çekin. Karanlıkta yerinizi değiştirin, bakalım bu değişikliği farkedince ne yapacak?
Evin genel düzeninden çoğunlukla yetişkinler sorumludur. Bir çok ailede ebeveynlerden biri evde neyin nerede olduğunu bilmez bile, her şeyi eşine sorar. Yaşadığımız evin sorumluluğu hepimize aittir. Çocuğunuz evin düzeninden haberdar olsun ve onu bu sürece dahil edin. Neyin nerede
olduğunu gösterin. “Fotoğraf makinası bu dolapta, kek için kullandığımız kabartma tozu bu şişede” gibi.

Çocuğunuzla birlikle mutlaka bir fuara gidin (bilgisayar, ev eşyaları, banyo malzemeleri, kitap, araba, tasarım, vb.) Sizin için yeni olan şeyler ne kadar ilginç ise, çocuğunuza da fuarda göreceği her şey o kadar ilginç gelecektir. Çocuğunuzun fuardan broşür vb. toplamasını sağlayın. Daha sonrafuar hakkında konuşun. Burda gördüklerini bir başkasına anlatmasına fırsat verin.
Çocukların oyunu onların özgürlüğüdür. Nasıl oynayacaklarına karışmayın ancak oynadıktan sonra oyuncaklarını mutlaka toplamaları gerektiğini öğrenmelerini sağlayın. Oyuncaklar toplanamayacak kadar dağıldı ise topIamasına yardımcı olun ancak hepsini siz toplamayın.
İçlerine farklı nesneler doldurarak ”ses kutuları, şişeleri” hazırlayın. Aynı sesleri veren kutuları bulma oyunu oynayın.

Çocuklar evden çıkarken yanlarına bir oyuncaklarını almaya çok heveslidirler. Çocukların bu isteklerini “kaybedersin, unutursun, kırarsın, çaldırırsın, vb.” olumsuz olasılıkları öne sürerek reddetmeyin. “Bunu yanına almak istiyorsan, bütün sorumluluk senin, onu iyi
koruyacaksın deyin. Ancak bunu bir alışkanlık haline getirmesini de istemiyorsanız, bu isteklerine her zaman izin vermeyin.


Bir yere giderken, her zaman kullandığınız yolun dışında bulduğunuz “kestirme yolları” deneyin ve bu yeni yolun daha kısa olduğunu söyleyin. Böylece çocuğunuzun aynı hedefe varmanın çeşitli yolları olduğunu anlamasına dikkat çekmiş olursunuz.

Kek gibi “bütün” haldeki yiyecekleri küt uçlu bıçakla kesmesine izin verin. Bu işi yaparken yakınında olun. Dilimlediği parçaları tabaklara koymasını ve saymasını sağlayın.

Çocuğunuzla ayrılırken ve karşılaştığınızda onu öpün.


.ALINTIDIR.