Biz Birbirini Önemseyen Ve Herkesin Birey Olarak Önemli Olduğunu Kabul Eden Ailesiyiz


Çocukların oyunlarını ciddiye alın. Oyun sadece boş vakitleri dolduran bir etkinlik değildir. Oyun, çocuğunuzun en önemli işidir. Oyunlarını dikkatle gözlemleyin. Çok gerekmedikçe müdahale etmeyin. Çocuklar oyun aracılığıyla öğrenirler. Çocuğunuzu oyun oynamamakla cezalandırmayın. Mümkün olduğu kadar çok oyun oynamasına zaman yaratın.

Çocuğunuzla beraber farklı şekillerde kurabiyeler yapmayı deneyin. Kendi isminin baş harflerinden yapılmış kurabiyeler hoşuna gidecektir.

Bakımından çocuğunuzun sorumlu olmasını istediğimiz bir saksı çiçeği okula gönderin. Anaokuluna geldiğinizde çiçeği gözlemleyin ve değişimi hakkında çocuğunuzla konuşun.

Hiç kimse kendisine “nasihat” edilmesinden hoşlanmaz. Çocuklar nasihatları anlayabilecek sosyal ve zihinsel olgunlukta da değillerdir. En etkili yol “doğru” modeller olabilmektedir.

Çocuğunuzun belleğini güvendiğinizi gösteren sorumluluklar verin. “Okula gidince bana “hatırlat” öğretmenine bir şey söyleyeceğim. Alışverişte, hatırlat da bal alalım, TV izlerken bana unutturma bugün … filmini beraber izleyelim.” Böylece hem belleğini geliştirirsiniz hem de kendine olan güvenini artırırsınız.

Bir torbanın ya da kutunun içine birkaç eşya koyun. Çocuğunuz görmeden sadece dokunarak onların ne olduğunu anlamaya çalışsın. Daha sonra, rol değiştirin, çocuğunuzun sakladıklarını dokunarak siz tanımaya çalışın.

Okuldan eve, evden okula giderken çevresine dikkatini yoğunlaştırmak ve ifade edici dil becerilerini geliştirmek için “Ben … gördüm” oyununu oynayın. Sırayla bir siz, bir çocuğunuz yolda gördüğünüz şeyleri birbirinize söyleyin.”Ben bir simitçi gördüm. Ben bir uyuyan köpek gördüm.” Böylece hem eğlenceli hem de etkili ve verimli bir zaman geçirmiş olursunuz.

Bir eşyanın ismini söylemeden, ona ait özellikleri, bulunduğu yeri, ya da ne işe yaradığını söyleyin. Çocuğunuzun bu ipuçlarından yararlanarak eşyanın ne olduğunu anlamasını sağlayın. Seçtiğiniz eşya, oyunu oynadığınız odada olsun ki ipuçlarını değerlendirmek ve sonuca ulaşmak kolay olsun.

Çevrenizdeki her şeyin bir şekli vardır. TV, pencere, kapı, zeytin, ekmek gibi. Birbirine benzeyen ve farklı olan şekiller hakkında konuşun. Şekiller arasındaki farklılıkları görmeden sadece dokunarak anlamasını sağlayın.

Yemek hazırlamak ciddi bir emek gerektirir. Yemek sofraya gelinceye kadar geçen zamanda hangi işlemler yapıldığını gözlemlemek çocuğunuz için ilgi çekici bir deneyim olabilir Satın alma, çeşitli malzemeleri belli oranlarda birleştirme, temizleme, ayıklama ve servis yapma süreçlerini izleme ile çocuğunuzparça bütün ilişkilerini kurmayı öğrenir. Yemek yemeğe ilgisini artırır. Ama en önemlisi yedikleri hakkında anlamlı bir bilgi edinir.


Bugün okulda ne yaptın?” sorusunun cevabı, çocuk için uzun ve bazen de karışık olabilir. Bu nedenle “oyun saatinde ne yaptın? Yemek yedikten sonra ne yaptın? Uyumadan önce ne oldu?” vb. gibi tanımladığınız zamana ait sorular sormayı deneyin.


Eğer bulaşık makineniz var ise ön temizliği yapılmış malzemelerinizi çocuğunuzun, makineye
yerleştirmesine fırsat verin. Bu deneyim hem malzemelerin gruplanması, özelliklerinin fark edilmesi açısından yararlıdır, hem de sorumluluk geliştirmesi ve beceri kazanması açısından önemlidir. Makineniz yok ise elde yıkanan bulaşıkları yerine yerleştirmesine fırsat verin.


Yaşamımızda beklemediğimiz bir anda çeşitli sorunlar yaşayabiliriz. Bu kaçınılmazdır. Ancak bazen sorundan çok, sorunu çözmek için yaptıklarımız, daha ciddi “başka sorunların” doğmasına neden olur. Çözülemeyecek bir sorun yoktur, ancak yanlış çözümler vardır.


.ALINTIDIR.