Biz Sadece Kendi Çocuklarına Değil Tüm Çocuklara Değer Veren Ailesiyiz




Bir çoğumuz, sahip olduğumuz özelliklerimizi kabullenmek ve onlarla övünmek yerine, sahip olmadıklarımızı düşünüp, zaman zaman kendimizi ve çevremizi gerginleştirmekteyiz. Çocuğumuzdaki, eşimizdeki ve kendimizdeki olumlu özellikleri görmeye çalışaşlım. Değişim için her zaman olumlu desteklere ihtiyaç vardır. Çocuk demişki: " Hergün süt içiyorum kimse farkına varmıyor, ama bir gün sütü döksem, hemen herkes farkedip kızıyo."
Çocuğunuza bilmediğinizi düşündüğünüz yeni bir "sözcük" öğretin. Öğrendiği bu sözcüğü öğretmenine sorması için yönlendirin. Öğretirken de, soru sorarken de öğreniriz. Çocuklar bildiklerini paylaşırken kendileriyle gurur duyarlar, ayrıca bu öğrenmeye karşı ilgiyi de artırır.
Çocuğunuzla beraber bir haycan dükkanını ziyaret edin. Bu gezide herhangi bir hayvanla ilgili öğrendiği bilgiyi, ya da anısını arkadaşlarıyla paylaşması için, çocuğunuzu yüreklendirin.
Yan yana oturduğunuzda çocuğunuzun/ eşinizin elini tutun, o anda bunu istememiş bile olsa, bu dokunuşların göreve daha fazla ihtiyaç olduğu zamanlarda kullanılmak üzere depolanacağını unutmayın.
"Evde ne bitti? "Çocuklarımız evimizin ihtiyaçlarına duyarlı olmasını öğretmek için şimdi tam zamanı. Bak bakalım yumurta var mı? Tuvalet kağıdı bitmiş mi? vb. yönlendirmelerle evdeki ihtiyaçları farketmesini sağlayın. Evin bir üyesi olduğunu hissetmesi için evle ilgili sorumluluklar işe yarayacaktır.
Babalar ve çocuklar iş başına 1; çocuklar söylesin siz yazın "Anneme mektup" Anneler günü için en güzel hediye çocuğun annesiyle ilgili hissettiklerini yazdığı bir mektup olacaktır.
Babalar ve çocuklar iş başına 2; beraberce bir çerçeve hazırlayın ve çocuğunuzun annesiyle beraber çekilmiş bir fotoğrafını ya da sadece annesinin fotoğrafını "Anneciğim köşemize yollayın.
Ellerinizi, parmaklarınızı açarak yere koyun ve çocuğunuzun, kendinizin ve eşinizin elleri arasındaki benzerliklere ve farlılıklara dikkati çekin.
Yemekten sonra kendine ait tabak, bardak vb. mutfak tezgahına taşımasına yardımcı olun. Bu, çocuğu aile içinde dayanışma fikrine alıştırı.
Her zaman kullandığınız yolda yürürken, daha önce geçmediğiniz ara sokaklara girin ve bu sokağın sizi nereye çıkaracağını çocuğunuzun tahmin etmesini isteyin.
"Hangisi kayboldu? " oyununu oynayın. Bir kaç nesneyi masanın üstüne, yere koyun. Daha sonra içlerinden birini saklayın ve çocuğunuzun onu farketmesini isteyin. Rol değiştirin , çocuğunuz saklasın siz bulun. Bu rol değişimi çocuğa liderlik cesareti verir. Oyunun ileri aşamasında aynı anda bir kaç nesneyi birden saklayabilirsiniz. 3-4 yaş için 3 nesneden, 5-6 yaş için 5-6 nesneden başlamanızı öneriyoruz.
Evinizin yakın çevresinde neler olduğunu konuşun. Nelere yakınsınız/uzaksınız ; banka, okul, park, eczane vb. evinizin neresinde vb. Bu şekilde çocuğunuzun hem kişisel güvenliği için bilgi edinmesine hem de yön ve mekan ilişkilerini algılamasına yardımcı olursunuz.
Bayrak nedir? Ne zaman bayrak asıyoruz. Nerede bayrak görüyoruz? vb. bayrak soruları sorun. Türk bayrağı ve diğer bayrakları inceleyin.
Sigara böreğini çocuğunuzla beraber sarın. Bazı böreklerin içine farklı malzemeler koyun, bakalım hangisi kime gelecek? Yufkanın bütününe ve kesilen parçaların sayısına, şekline dikkati çekin.
Değişik boyut ve şekillerdeki kaplara su doldurun ve bunları dondurtun. Çocuğunuzun sudaki değişimi görmesi için suyu tekrar eritin. Bu değişim hakkında çocuğunuzla sohbet edin.
Çocuğunuza kendi ismi dışında bir isim takmayın veya ismini değiştirerek hitap etmeyin.
Biz ebeveynler, çocuklarımızın fiziksel emniyetini sağlama konusunda çok hassas davranırız, onu tehlikelerden korumak için kendimizi sorumlu hissederiz. Ancak bir o kadar duygusal emniyetlerini sağlamaktan da sorumluyuz. "Dayak," "tehdit," "korkutma" çocuğun duygusal emniyetini tehlikeye sokar. Ayrıca, hedefine ulaşmak için şiddet kullanabilceği fikrini geliştirir. Çocuğunuzu dövmeyin.
"Soyadının" özelliğine dikkati çekin.
Eğer yok ise! Aile kumbarası edinin ya da yapın. Çocuğunuzu para biriktirmye özendirin. Bunun için önce, biriktirilecek para ile alınabilecek bir hedef belirleyin. Parayı kumbaraya çocuğunuzun gözü önünde atın. Tasarruf fikri, sorumluluk bilicini de geliştirir.
Bazen "çılgınca" olduğunu düşündüğünüz şeyleri yapın, hayal edin, bu düşüncelerinizi eşinizle ve çocuğunuzla paylaşın. Hayaller yargılanmaz, unutmayın.




.ALINTIDIR.