Kız Meslek lisesi mezunları okullara usta öğretici olarak atanamayacak


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Kız Meslek lisesi mezunları okullara usta öğretici olarak atanamayacak

Sayfa 1 Toplam 4 Sayfadan 123 ... Sonuncu
  • #1
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE



    Kız Meslek lisesi mezunları okullara usta öğretici olarak atanamayacak





    Danıştay, Eğitim Sen tarafından açılan davada, 17.7.2008 gün ve 1983 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün genel yazısının 7.maddesinde yer alan “öğretmen görev, yetki ve sorumluluğu çerçevesinde bağımsız sınıf verilecek şekilde planlama yapılması” ibaresinin ve anılan Yönetmeliğin 25.maddesinin 2.fıkrasındaki “öğretmen görev ve sorumluğu içinde” ibaresinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

    Bakanlık, 2008 yılında yürürlüğe koyduğu uygulamada, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim fakültesinde öğrenim görenler ile Kız Meslek Liselerinin çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarını, İl Milli Eğitim müdürlüklerinde 60 saatlik mesleki bir eğitime tabi tuttuktan sonra başarı sırasına göre öğretmenliğe görevlendirebilmekteydi.

    Danıştay verdiği kararda, ortaöğretim kurumlarından mezun oları da kapsayacak şekilde yapılmış olan düzenlemenin hukuka uygun olmadığını belirtti.

    Bu karar sonrasında; Kız Meslek Liselerinin çocuk gelişimi, çocuk gelişimi ve eğitimi ile çocuk gelişimi ve bakımı bölümlerinden mezun olanlar, 60 saatlik mesleki eğitim sonrasında okullara usta öğretici olarak görevlendirilemeyecek.

    işte karar metni:

    https://onceokuloncesi.com/dosya/upl...adba33d1d1.rar
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #2
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)







    arkadaşlar bugün bir gazetede çıkan haber alttadır...

    120 bin anaokulu öğrencisi eğitmensiz kaldı


    Danıştay, kız meslek lisesi mezunu usta öğreticilere anaokullarında bağımsız sınıf verilemeyeceğine hükmetti. Danıştay'ın 8 yıllık uygulamayı kaldırması üzerine halen 6 bine yakın kız meslek lisesi mezunu mağdur oldu. Yaklaşık 120 bin anaokulu öğrencisi, öğretmensiz kaldı.




    Anaokullarındaki 36 bin dersliğin 6 bininde sınıfa girecek kimse kalmayınca Milli Eğitim Bakanlığı ne yapacağını şaşırdı. Mahkeme kararı önceki gün tebliğ edilirken, bakanlık soruna en kısa zamanda bir mevzuat değişikliği ile çözüm bulmaya hazırlanıyor.

    Dönemin Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun okul öncesinin geliştirilmesi amacıyla 2000 yılında başlattığı proje ile açıköğretim fakültesinin okulöncesi bölümü öğrencileri ile kız meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümü mezunlarından usta öğreticiler anaokullarında istihdam ediliyordu. Okulöncesinde öğretmen kaynağının yetersiz olması ve okulöncesi öğretmenliğine atamalarda verilen kontenjanın yetersiz olması nedeniyle her yıl 17 bin civarında usta öğretici, anaokullarında görevlendiriliyordu. 6 bine yakını kız meslek lisesi mezunu, kalanı önlisans ve lisans mezunu halen 17 bin usta öğretici, okulöncesinde görev yapıyor. Her bir usta öğreticiye ise bağımsız bir sınıf veriliyor. Eğitim Sen'in 'öğretmenin görevinin usta öğreticiler tarafından yapılamayacağı' gerekçesiyle açtığı dava hem küçük öğrencileri hem de eğiticileri mağdur etti. Davayı 16 Şubat 2009'da karara bağlayan Danıştay 2. Dairesi, mevcut uygulamanın kanuna aykırı olduğuna hükmetti. Oyçokluğu ile alınan kararda, "Usta öğreticilere bağımsız sınıf verilmesiyle bu kişilere öğretmenlik görevi yaptırılacağı açıktır. Öğretmen olmayan kişilere öğretmenlik görev ve sorumluluğu verilemeyeceği gibi, öğretmen olarak görevlendirilme koşullarını taşımayan kişilerin bağımsız sınıflarda öğretmenlik görevi yapması yasal olarak mümkün değildir." denildi. Danıştay ayrıca, usta öğreticilerin 'öğretmen görev ve sorumluluğu içinde bağımsız sınıf verilerek değil, ancak bir öğretmen yanında ve onun gözetiminde sınıflarda görevlendirileceğini' de belirtti.

    Okulöncesinde 805 bin öğrenciye, 25 bini kadrolu 41 bin öğretmen ve usta öğretici hizmet veriyor. Usta öğreticilere tam gün ve görev yaptıkları yere göre 600 ile 900 lira arasında ücret ödeniyor. Yüzde 11 seviyesindeki okullaşma oranını 5 yılda yüzde 33'e çıkaran bakanlık, önümüzdeki yıl 30 ilde okulöncesi eğitimi zorunlu kılmayı planlıyor.

    Üniversite mezunları, usta öğreticilik istemiyor

    Yeterli sayıda lisans ve önlisans mezunu başvurmadığı için kız meslek lisesi mezunlarının usta öğretici yapıldığını vurgulayan bakanlık yetkilileri, "Lisans mezunları usta öğreticilik yapmak istemiyor. Çocukları eğitimsiz bırakmayalım diye kız meslek lisesi mezunlarını alıyorduk. Ayrıca usta öğreticinin yanında çalışabileceği öğretmen olsa zaten usta öğreticiye gerek kalmaz." diyerek karara tepki gösteriyor. Üniversitelerin okul öncesi eğitim alanında yüksek lisans, lisans ve önlisans mezunları doğrudan, açıköğretim fakültesinde öğrenim görenler ile kız meslek liselerinin çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunları ise il milli eğitim müdürlüklerine başvurup 60 saatlik mesleki eğitime tabi tutulduktan sonra başarılı olmaları halinde okullarda usta öğretici olarak görevlendiriliyor.

    İbrahim Asalıoğlu

  • #3
    Musa BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Şubat.2009
    Nereden
    İstanbul-Osmaniye
    Mesajlar
    5,843
    @Musa BAL







    arkadaşlar konuya ait mesajların tamamı silinmiştir. mesajı silinen arkadaşlardan özür diliyoruz. ancak konu artık tartışma halini almıştı. gereğini yapmak durumundaydık. sadece resmi açıklamalar kaldı üstte.

    konu kötü tartışmalara neden olduğu için lütfen yorum yazmayalım sadece resmi bir bilgimiz veya duyumumuz varsa onları paylaşalım.

  • #4
    Musa BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Şubat.2009
    Nereden
    İstanbul-Osmaniye
    Mesajlar
    5,843
    @Musa BAL







    konu güncel bilgileri paylaşmak için açılmıştır.

  • #5
    Çamdağı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    Uşak
    Mesajlar
    47
    @Çamdağı







    Bugün okula müfettiş geldi, bu durumu sordum " kız meslek lisesi mezunu olupta usta öğretici olanları kapsıyor" dedi.

  • #6
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    Sorun usta öğreticilerden kaynaklanmamakta, çözüm yeteri kadar okul öncesi öğretmen atamaktan geçmektedir - 2009-04-10

    Bilindiği gibi sendikamız usta öğreticilere öğretmen görevi, yetki ve sorumluluğu ile bağımsız sınıf verilmesini öngören 17.7.2008 gün ve 1983 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün genel yazısının ve bu yazının dayanağı olan Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin “Usta Öğretici” başlıklı 25/2 maddesindeki “öğretmen görev ve sorumluğu içinde” ibaresinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle dava açmış ve bu dava da Danıştay 2.Dairesi 16.2.2009 gün ve E: 2009/377 sayılı kararıyla anılan yazının 7.maddesinde yer alan “öğretmen görev, yetki ve sorumluluğu çerçevesinde bağımsız sınıf verilecek şekilde planlama yapılması” ibaresinin ve anılan Yönetmeliğin 25.maddesinin 2.fıkrasındaki “öğretmen görev ve sorumluğu içinde” ibaresinin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu kararı Web sayfamızda “OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MEZUNU ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SENDİKAMIZIN ÖNEMLİ BİR HUKUK ZAFERİ” başlığıyla yayımlamış ve bu karardan sonra artık okul öncesi eğitim kurumlarında usta öğreticilere bağımsız sınıf verilemeyeceği, usta öğreticilerin ancak öğretmenle birlikte görev yapabileceğini belirtmiştik. Bu haberin ardından gündeme gelen kimi yanlış yorumlara cevap vermek ve kararın uygulanmasına ilişkin önerlerde bulunmak zorunluluğu doğmuştur.

    Öncelikle belirtmek isteriz ki, karar kimlerin usta öğretici olarak atanacağına ilişkin bir karar değildir, usta öğreticilerin hangi görev ve sorumluluk içinde çalışacağına ilişkin bir karardır. Bu nedenle kız meslek lisesi mezunlarının usta öğretici olarak atanmasının engellenmesi söz konusu değildir. Yine bu karardan sonra kız meslek lisesi mezunu usta öğreticiler değil hiçbir usta öğreticiye sınıfta öğretmen olmaksızın bağımsız sınıf verilemeyecektir. Bu bakımdan bazı internet sitelerinin “kız meslek lisesi mezunlarına bağımsız sınıf verilemeyecek” açıklaması dayanaksız ve yanlış bir yorumdur.

    Usta öğreticilik mesleki eğitimde ve özel olarak da okul öncesi eğitim kurumlarında yararlı ve işlevli bir kurumdur. Ancak usta öğreticiye öğretmenle birlikte görev yapacak ve öğretmene yardımcı bir bileşen olması gerekirken öğretmen görevi ve sorumluğu verilmesi hem eğitim bilim gereklerine, hem de yasalara açıkça aykırıdır.

    Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı esnek çalışmayla yıllardır okul öncesi öğretmenlik mezunu onbinlerce öğretmen adayı işsiz iken bu alandaki öğretmen açığını hukuka aykırı biçimde usta öğreticilerle karşılamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının güvencesiz, ucuz, sömürüye ve baskıya açık bu istihdam biçimini okul öncesi kurumlarında anılan Danıştay kararından sonra sürdüremeyecektir. Bu nedenle tek çözüm okul öncesi eğitim kurumlarına yeteri kadar okul öncesi öğretmenlik mezunu öğretmen atamaktır. Hükümet olmak çaresizlik ya da çözümsüzlük yeri değildir, çözüm yeridir.


    www.egitimsen.org.tr
    Konu Gülşah MUTLU tarafından (16.Nisan.2009 Saat 22:43 ) değiştirilmiştir.
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #7
    carlislee - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Nisan.2009
    Nereden
    afyon
    Mesajlar
    22
    @carlislee







    bu konu ne olur bılmıyrm ama gercekten cok kotu oldu ..sonucta bızde 3 yılı geckındır suredır meslek lısesınde egıtım gormekteyız ve ınanın hıc bır dersımı calısmadan emeksız vermedım ..bazen gece uyumadım bazende cok sevdıgım seylerden feragat ederek cocuk gelısımı bolumune emek verdım...bu dal cok zevklı guzel lakın herkesın yerı ayrıdır usta ogretıcınınde atamalı ogretmenınde...ve lıse mezunu olarak usta oğretıcı olarak gorev yapan arkadslarımdan pek coguda bos degıller ..yeter kı kendısını bu dala adamıs gonul vermıs olsun....herkesın emegıne saygı duyulmalı bence herkes hak ettıgını almalı dıye dusunyrm ...unıversıtelıde hak ederek lıselıde hak ederek bır yere gelmelı kımse kımseden ustun degıldır su an ozel ana okulunda stajdayım son yılım ve ınanın o kadarda kolay degıl ....herkes hak ettıgını alsın bence ..

  • #8
    hilal710 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    Elazığ-merkez
    Mesajlar
    247
    @hilal710







    arkadaslar peki 25 nisanda işten cıkarılma konusu kesinmi?????

  • #9
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    pek sanmıyorum..
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #10
    duygu.guclu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Nisan.2009
    Nereden
    Ankara
    Mesajlar
    81
    @duygu.guclu







    Arkadaşlar meraba;ben danıştayın kararını okudum.Evet kalkmış kesin.zannetmiyorumki şuan herkezi çıkarsınlar.Sonra yerine hemen öğretmen nerden bulucaklar.Bu yıl kimseyi almazlar.ama yeni ders yılı için bişey diyemiyorum.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. usta öğretici olarak iş arıyorum.
      Konu Sahibi melek.123 Forum İŞ ARAYANLAR
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 17.Eylül.2012, 22:35
    2. ankarara kalaba anadolu kız meslek ve kız meslek lisesi mezunları
      Konu Sahibi @su@ Forum KIZ MESLEK LİSELİLER
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 07.Haziran.2012, 17:16
    3. İstanbul-Fındıkzade -Selçuk kız meslek lisesi mezunları
      Konu Sahibi d kara Forum KIZ MESLEK LİSELİLER
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 17.Ekim.2011, 22:33
    4. Meslek lisesi mezunları, mühendislik için ek puan istiyor
      Konu Sahibi Zerrin KORKMAZ Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 20.Ağustos.2011, 04:51
    5. Ankara atatürk kız meslek lisesi mezunları nerelerdesiniz...
      Konu Sahibi BÜŞRA06 Forum KIZ MESLEK LİSELİLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 03.Mart.2010, 00:31

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş