Villarreal CF Nasıl Bir Kulüptür?

Villarreal Club de Futbol, İspanya’nın en eski ve en popüler kulüplerinden biridir. Villarreal, İspanya La Liga’da mücadele everen ve bu ligin en güçlük 10 ekibinden biridir. Uzun yıllar Avrupa kupalarında mücadele etmiş olan İspanyol temsilcisinin herhangi bir kupa zaferi bulunmasa da yarı final görmüşlüğü vardır. Villarreal, 1923 yılında, İspanya’nın Castellon bölgesinde kurulmuştur. 90 yılı aşkın bir futbol tarihine sahip olan Villarreal, maçlarını 24,890 koltuk kapasiteli El Madrigal Stadı’nda oynamaktadır. Kulübün başkanı Fernando Roig Alfoso iken teknik direktörlük görevini Marcelino Garcia Toral yapmaktadır. Villarreal, en büyük mücadelesini, İspanya’nın en büyük kulüpleri olan Real Madrid, Barcelona ve Valencia ile yapmktadır. Uzun yıllar La Liga’da mücadele etmiş olan Villarreal, yaklaşık olarak her 15 yılda bir küme düşme hadisesiyle karşı karşıya kalmaktadır. İkinci Ligde mücadele ettiği dönemlerde tekrar La Liga’ya yükselme başarısı gösteren Villarreal, La Liga’da en büyük başarısını 2008 yılında elde etmiştir.

2007/08 sezonunda 38 hafta sonunda La Liga’yı Real Madrid’in ardından 2. Sırada tamamlayan Villarreal, bu başarının ardından ciddi bir düşüş sürecine girmiş ve kulüp küme düşmüştür. Elde edilen La Liga ikinciliğinde Villarreal’in en golcü ismi eski Türk milli oyuncusu Nihat Kahveci’dir. Nihat 2008’de elde edilen ikincilik zaferine attığı 18 golle ciddi bir katkı sağlamıştır. Ancak sonrasında Nihat performans düşüklüğü yaşamış ve formsuzluğunun da etkisiyle sonraki sezonda çıktığı 18 maçta hiç gol atamamıştır. Bu durumdan etkilenen Villarreal şampiyonluk mücadelesi verememiştir. La Liga, şampiyon olamayan Villarreal, tarihinde sadece 1 kez kupa kazanma başarısı göstermiştir. 90 yılı aşkın bir futbol geçmişi olmasına karşın ulusal bazda hiçbir büyük kayda değer kupası bulunmayan Villarreal, bu anlamda en başarısız kulüpler sıralamasında da kendisine yer bulmuştur.

el-madrigal-fans-750x500Ulusal bazda, İspanya Kupası, İspanya Kral Kupası, La Liga gibi hiçbir turnuvada şampiyonluk elde edemeyen ve hatta final dahi oynama başarısı gösteremeyen Villarreal tek kupasını Tercera Division’da elde etmiştir ki bu amatör branşa tekabül etmektedir. UEFA organizasyonlarında ise, 2000’li yıllarında başında 3 kez finalin eşiğinden dönen Villarreal’in kupa hasreti bu anlamda dinememiştir. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2005/06 sezonunda yarıfinale kadar yükselen Villarreal, yarı finalde dramatik bir şekilde evinde 1-0 yendiği Barcelona’ya NouCamp’da yenilmiş ve final göremeden evine geri dönmek zorunda kalmıştır. UEFA Kupası’nda 2003/04 yarıfinale kadar yükselen Villarreal yine kupaya veda etmiştir. 2010/11 sezonunda da UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele etmiş olan Villarreal, yarıfinale kadar yükselse de yarıfinalde elenmiş ve final göremeden üçüncü kez bir UEFA organizasyonuna yarıfinalde veda etmiştir. Ancak Villarreal, hiç kupa kaldırmasa da dünya futboluna birçok yıldız futbolcu yetiştirmiş ve kazandırmıştır.

Yazar: R. Emir Karasu