Dundee United FC Nasıl Bir Kulüptür?

Dundee United Football Club, Avrupa Birliği üyesi olan Birleşik Krallık’a bağlı İskoçya’nın 1. Futbol Ligi olan Premier Lig’de mücadele eden bir kulüptür. İskoçya’nın en eski ve en gözde kulüplerinden biri olan Dundee United aynı zamanda da UEFA Fair Play Kuralları çerçevesinde hareket etmiş olması sebebiyle UEFA Lisansı almaya hak kazanmıştır. Bu UEFA Lisansı sayesinde, İskoçya Ligi’ni ilk 5’te bitirir ya da İskoçya Kupası’nda final oynarsa UEFA organizasyonlarında ülkesi İskoçya’yı temsil edebilecektir. 1909 yılında kurulmuş olan Dundee United’ın orijinal adı o zamanlar Dundee Hibernian’dı. Ancak kulüp, 1923 yılında isim değişikliğine giderek Dundee United adını almıştır. Kulübün lakabı ‘’The Terrors’’dur. 100 yılı aşkın bir futbol mazisine sahip olan Dundee United maçlarını, 14,229 koltuk kapasiteli Tannadice Park’ta oynamaktadır. Kulüp, adını temsil ettiği Dundee şehrinden almaktadır. Kulübün başkanı Stephen Thompson iken, teknik adamlık görevini Jackie McNamara yapmaktadır.

İskoçya Premier Ligi’nde mücadele eden Dundee United, geçtiğimiz sezonu 4. Sırada tamamlamıştır. Bu sayede Avrupa kupalarında mücadele etme fırsatı yakalayan Dundee United, UEFA Avrupa Ligi’nde erken elenen kulüpler arasındaki yerini almıştır. Kulübün renkleri turuncu siyahtır. İç sahada bu renkleri kullanan Dundee United dış sahada ise siyah beyaz renklere sahiptir. Uzun yıllar Premier Lig’de mücadele etmiş olan Dundee United sadece 1 kez şampiyonluk sevinci yaşayabilmiştir. Bu başarı 1982/83 sezonunda gelmiştir ve aynı zamanda da en büyük derece olarak da kayıtlara geçmiştir. Birinci Lig olan Premier Lig’de uzun yıllar mücadele etmiş olan Dundee United aynı zamanda da İkinci Lig’de de yer almıştır. İkinci Lig’de yer aldığı dönemlerde 2 kez şampiyonluk sevinci yaşayan Dundee, bu başarıları 1925 ve 1929 yıllarında elde etmiştir.

East_Stand_TannadiceElde edilen tek Premier Lig şampiyonluğunun yanı sıra İskoçya Kupası’nda da başarıları bulunan Dundee United, 1994 ve 2010 yıllarında iki kez şampiyonluk yaşamıştır. Kupada gelen 2 şampiyonluğun haricinde 8 kez de final kaybeden Dundee United bu alanda 10 kez final oynama başarısı göstermiş ve İskoçya’nın en çok final oynayan 5. Kulübü olarak kayıtlara geçmiştir. İskoçya Lig Kupası’nı da 2 kez kazanan Dundee bu organizasyonda ise, 5 kez final kaybetmiştir. Avrupa kupalarında özellikle 1980’li yıllarda fırtına gibi esen Dundee United, 1983/84 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarıfinal görmüş ancak finale yükselememiştir. 1986/87 sezonunda da UEFA Kupası’nda ciddi işlere imza atmış olan İskoç temsilcisi, finale kadar yükselmiştir. Ancak finalde kupaya uzanmayı başaramayan Dundee United, turnuvayı 2. Sırada tamamlamış ve aynı zamanda da tarihinin en büyük Avrupa kupası derecesini elde etmiştir. Sonraki yıllarda Avrupa kupalarında nadiren mücadele etmeye başlayan Dundee United endüstriyelleşen futboldan fazlasıyla zarar gören kulüplerinden biri olmuştur.

Yazar: R. Emir Karasu