FC Red Bull Salzburg Nasıl Bir Kulüptür?

FC Red Bull Salzburg, Avusturya Futbol Federasyonu’ndan lisans almış ve aynı zamanda da UEFA Lisansı sahibi olan bir futbol kulübüdür. ‘’Red Bull’’ Salzburg takımına sonradan ilave edilmiş olan bir ön addır. Bunun nedeni kulübün Red Bull Şirketi tarafından satın alınmış olmasıdır. Kulüp Red Bull tarafından satın alındıktan sonra oldukça değişik bir profile bürünmüş ve Avusturya futboluna son zamanlarda damga vurmuştur. Red Bull’un satın aldığı Salzburg, ciddi bir ekonomik güce ulaştığından Austria ve Rapid Wien gibi takımlar ciddi anlamda mücadele etmekte zorluk çekmektedirler. Kulübün başkanı Georgios Esplandatkoulos iken teknik direktör ise Adolf Hütter’dir. Avusturya Bundesliga’ya damgasını vuran Salzburg geçtiğimiz sezonu ilk sırada tamamlama başarısı göstermiş ve bu sayede UEFA Şampiyonlar Ligi’nde PlayOff’larda mücadele etme fırsatı elde etmiştir. Tarihinde daha önce hiç UEFA Şampiyonlar Ligi tecrübesi bulunmayan Salzburg, 2014’te grup aşamasına kalma fırsatını değerlendirememiştir.

Red Bull’un satın aldığı Salzburg, maçlarını 31,000 seyirci kapasiteli Red Bull Arena’da oynamaktadır. Red Bull Şirketi stadın yapımına ciddi bir kaynak aktarmış ve stat UEFA standartlarına ulaşmış bir tesis haline gelmiştir. 1933 yılında kurulmuş olan Salzburg özellikle son yıllarda büyük başarılar elde etse de bu başarıların geçmişi çok daha önceki yıllara da dayanmaktadır. 2005 kulübün Red Bull tarafından satın alınması sadece Salzburg’un değil bütün Avusturya futbolunun kaderini değiştirmiştir. Bu işlem ile Avusturya futbolunun marka değeri artmış ve birçok genç isim kendilerini Avusturya kulüplerinde geliştirme imkanı bulmuştur. Bu sayede Avusturya kulüpleri de bu oyuncuların satışı ile hatırı sayılır bir geliri de kazanmayı planlamaktadırlar. 1933’te kurulmuş bir kulüp olan Salzburg ilk şampiyonluğunu kurulduğu tarihten 61 yıl sonra elde etmiştir. Bu şampiyonluk sonrası ciddi bir sıçrama yapmış olan Salzburg, Avrupa kupalarında da başarılı sonuçlar almıştır.

red-bull-arena-for-salzburg-v-fenerbahceAvusturya Bundesliga’da 1994, 1995, 1997, 2007, 2009, 2010, 2012, 2014 ve 2015 yıllarında 9 kez şampiyonluk sevinci yaşamış olan Salzburg, 1990’lı yıllardan sonra ciddi bir sıçrama yapmış ve Bundesliga’yı istikrarlı bir biçimde ilk 3’te bitirmeyi başarmıştır. Bu dönemde 9 kez de Bundesliga şampiyonluğu kazanmış olan Salzburg, Avusturya Kupası’nda da ciddi başarılara ulaşmıştır. Avusturya Kupası’nda 6 kez final oynamış olan Salzburg, 2012 ve 2014 yıllarında kupaya uzansa da 1974, 1980, 1981 ve 2000 yıllarında rakiplerine finalde boyun eğmiş ve kupayı ikinci sırada tamamlamıştır. Salzburg ayrıca 1994, 1995 ve 1997 yıllarında 3 kez de Avusturya Süper Kupası’nı kazanma başarısı göstermiştir. Avrupa kupalarında ise en büyük başarı 1990’lı yıllarda gelmiştir. UEFA Kupası’nı kazanma fırsatını 1994 yılında yakalayan Salzburg, çıktığı finali kaybedince turnuvayı 2. Sırada tamamlamıştır. Bu dönemde Salzburg’un adı ‘’Casino Salzburg’’ idi.

Yazar: R. Emir Karasu