PAOK Nasıl Bir Kulüptür?

PAOK FC, Yunanistan’ın 1. Klasman Ligi olarak tescillenmiş olan Yunan Süper Ligi’nde mücadele etmektedir. Yunanistan’ın en önemli futbol kulüplerinin başında gelen PAOK’un geçmişi Osmanlı İmparatorluğu zamanına kadar uzanmaktadır. PAOK, Yunanistan’ın Selanik şehrini temsil etmekte ve kulüp yine bu şehirde ikinci kez kurulma özelliğine sahiptir. PAOK ilk olarak İstanbul’da Osmanlı İmparatorluğu zamanında Yunan göçmenler tarafından kurulmuştur. Ancak 1. Dünya Savaşı’nda savaşı kaybeden Osmanlı’dan ayrılmış olan Yunanistan, kulübün merkezini de İstanbul’dan Selanik’e taşımıştır. PAOK, maçlarını 28,703 koltuk kapasitesine sahip Selanik Toumba Stadı’nda oynamaktadır. Kulübün başkanlığını, Iakovos Angelides yapmakta iken teknik adamlık görevi Giorgios Georgiadis’e verilmiştir. Kulüp Rus işadamı Ivan Savvidis tarafınfan satın alınmış ve Avrupa kupalarında istikrarlı bir biçimde mücadele eden bir ekip haline gelmiştir.

Uzun yıllar Yunanistan Süper Ligi’nde mücadele eden PAOK, genel olarak Olympiacos ve Panathinaikos’un gölgesinde kalmıştır. Ancak son zamanlarda iflas ile karşı karşıya kalmış ve ciddi bir şekilde kan kaybetmiş Panathinaikos’la mücadele etmeye başlayan PAOK, Olympiacos ile beraber Yunanistan’ın en iyi ekiplerinden birine dönüşmüştür. Geçtiğimiz yıl AEK ve Olympiacos ile mücadele etmiş olan PAOK, Yunan Süper Ligi’ni 3. Sırada tamamlamıştır. PAOK, köklü bir geçmişe sahip olsa da ilk şampiyonluğunu 1976 yılında elde etmiştir. Bunun yanı sıra PAOK ikinci şampiyonluğunu da 1985 yılında elde etmiş ve sonrasında şampiyonluk mücadelesi içinde birçok kez yer alsa da sezonu şampiyon olarak bitirme sevincini yaşayamamıştır. PAOK iki kez elde ettiği Süper Lig şampiyonluğu dışında 6 kez de ikincilik sevinci yaşamıştır. 2 kez Yunanistan Süper Ligi’ni kazanan PAOK, 1972, 1974, 2001 ve 2003 yıllarında toplam 4 kez de Yunanistan Kupası’nı müzesine götürmeyi başarmıştır.

50130PAOK, 4 kez Yunanistan Kupası’nı kazanmış olsa da 17 kez final oynadığı bu turnuvada 13 kez final kaybetmiştir. PAOK, sırasıyla, 1939, 1951, 1955, 1970, 1971, 1973, 1977, 1978, 1981, 1983, 1985, 1992 ve 2014’te 13 kez final oynasa da ağırlıklı olarak Olympiacos ve Panathinaikos’a yenilmekten kurtulamamıştır. UEFA organizasyonlarında son yıllarda istikrarlı bir biçimde yer alma başarısı gösteren PAOK, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etme fırsatını defalarca elinden kaçırmıştır. PAOK, en başarılı sonuçlarını UEFA Kupa Galipleri Kupası, UEFA Kupası ve 2010 yılından sonra isim değişikliği ile UEFA Avrupa Ligi’nde elde etmiştir. Bu organizasyonlarda elde edilen en büyük başarı UEFA Avrupa Ligi Gurup Aşaması’dır. Bu süreçte mücadele etmiş olan PAOK, bir üst tura yükselme başarısı gösterememiştir.

.alıntıdır.