TRİATLON FEDERASYONU YÖNETİM KURULU ÜYESİ ÖMER BAL ANLATIYOR;

TRİATLON NEDİR?



Triatlon eski Yunanlıca bir kelime kökenlidir.3 branş bir arada yapılan bir spor demektir.Bu branşlar sırasıyla yüzme,bisiklet ve koşudur ve birlikte yapılır. Sporcu her bir branşa ait mesafeyi bitirir bitirmez kurallara uygun kıyafetlerini giymek için,belirli kurallara uymak şartı ile, değişim alanına girer ve diğer branşa başlar.Sporcu sadece bir branşta değil,her üç branşa ait antrenman ve kas gruplarını çalıştırmak zorundadır.Ayrıca taktik ve teknik seviyesini en üst düzeyde tutarak hem enerjisini hem de dayanıklılığını korumak zorundadır.

Aşağıda Triatlonun standart mesafe bilgileri bulunmaktadır.Federasyonumuzun tüm müsabakaları bu kurallara uygun yapılmaktadır



Birazda teknik bilgiler vermek istiyorum.
Triatlon her ne kadar 3 branşın peş peşe yapıldığı bir spor olsada, teknik açıdan farklı kas grupları sürekli çalışacağı için, münferit yapılan branşlara göre de farklıdır.

Mesela;Yüzme sırasında sporcular genelde açık deniz veya göllerde yüzdükleri ve belirli bir şamandıra ile işaretli parkuru takip ettikleri için, normal havuz yüzmesinden daha farklı bir teknik kullanırlar.Yüzdükleri deniz/gölün akıntısı, dalga boyu ve en önemlisi ise, yanındaki ve arkasındaki veya önündeki sporcunun dalgası veya vücudu hem engel olmakta hem de avantaj yada dezavantaj yaratmaktadır.Yüzücüler “Yunus Vuruşu” denilen teknikle sudan kafalarını çıkarmak ve dubalarla işaretli parkuru takip etmektedirler.Sporcu belli bir yüzme stili ile değil her stilde yüzebilir.

Ayrıca suyun sıcaklığına bağlı olarak, eğer su sıcaklığı 25.5 Santigrad derecenin altında ise, mayo giyebilir.Bu mayo vücudu daha sıcak tutarak daha hızlı bir yüzmeyi sağlamak açısından bir avantajdır.Bazı yarışlarda bu kural uygulanmayabilir. Ama Masterler bu kuralın dışındadır.

Birazda bisikletten bahsetmek isterim.Triatlon bisikleti, kurallar açısından profesyonel bisikletten tam bir farklılık gösterir.Çünkü darfta müsaade etmez.Daha çok tekli zaman koşuları kuralları gibidir.Bisikletleri en aero dinamik tarzda ve tutma kolları “3lü Kol” veya “Havalı Kol” dur.Lastikleri ve sele duruşu sporcunun bir sonraki branşı olan koşuda kullanacağı kasları serbest bırakan şekle ayarlıdır.Sporcu en son turda en yüksek süratle sürmesi onun koşuda kullanacağı kaslardaki oksijeni maksimumaçıkarmasını sağlar.

Son olarak koşudan kısaca bahsedelim.Sporcu artık iki branşın ardından iyice yorulmuş halde koşuya geçer. Bu aşamada eğer bacak kaslarında ağrı ve acı olursa bu sporcunun alıştığı antrenman programından daha hızlı bir tempo yaptığını gösterir.Koşunun ilk turundaki durum sporcunun sonraki turlardaki temposunu ayarlaması ve yarışı sürdürmesi demektir.

Kısaca bu izahlardan da anlaşılacağı gibi triatlon aslında yapılması kadar yarışın bitirilmesi de büyük bir başarı olan yegane spor branşıdır.


Kaynak:triatlon.org.tr