Middlesbrough FC Nasıl Bir Kulüptür?


Middlesbrough Football Club, ya da kısaca ‘’Boro’’ İngiltere’nin en önemli futbol kulüplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Middlesbrough FC, 1876 yılında, İngiltere Middlesbrough şehrinde kurulmuştur. ‘’The Boro’’, ‘’Smoggies’’ lakaplı kulüp, uzun yıllar İngiltere Premier Ligi ve Championship’te mücadele etmiştir. 139 yıllık bir futbol mazisine sahip olan Middlesbrough, maçlarını 34,742 koltuk kapasiteli Riverside Stadyumu’nda oynamaktadır. Kulübün sahibi Steve Gibson aynı zamanda da başkanlık görevini üstlenmiştir. Bunun yanı sıra Middlesbrough’un teknik direktörlüğünü ise eski bir Real Madridli futbolcu olan Aitor Karanka yapmaktadır. Middlesbrough, 2014/15 sezonunu İngiltere İkinci Ligi olarak kabul edilen Championship’te tamamlamış ve kulüp 4. Sırada kalarak İngiltere Premier Ligi’nde mücadele edebilme fırsatını kaçırmıştır. 1992 yılında kurulan Premier Lig’in kurucu üyeleri arasında yer alan Middlesbrough, Newcastle United ve Sunderland ile doğrudan rakip konumundadır.

Newcastle United ve Sunderland dışında da Leeds United ve Yorkshire gibi 2 rakibi daha bulunan Middlesbrough, uzun yıllar mücadele ettiği Premier Lig’den düşünce bu rakiplerden Newcastle United ile pek fazla karşılaşma fırsatı elde edememiştir. 1980’lerin sonunda ciddi finansal sorunlarla karşı karşıya kalmış olan Middlesbrough, Steve Gibson tarafından satın alınınca Premier Lig’de başarılı sonuçlar elde etmeye başlamıştır. Ancak yükselişi kısa süren Middlesbrough, 1986 tarihinden sonra iki kez küme düşme ile karşı karşıya kalmıştır ve kulüp 2010 yılında küme düştükten sonra bir daha toparlanma fırsatını yakalayamamış ve halen de İngiltere Premier Ligi’nde tekrar mücadele edebilmek için çabalamaktadır. 2000’li yıllarda ciddi bir sıçrama yapan Middlesbrough bu dönemde kulüp tarihinin en başarılı sonuçlarını elde etmeyi başarmıştır.

middlesbrough-fc140 yıla yakın bir futbol geçmişi bulunan Middlesbrough uzun yıllar İngiltere Premier Ligi’nde mücadele verse de herhangi bir başarı elde edememiştir. Bu anlamda kulüp şampiyonluk mücadelesi verememiş ve dolayısıyla da şampiyonluk elde edememiştir. Ancak uzun yıllar İngiltere 2. Futbol Ligi’nde de mücadele etmiş olan Middlesbrough, 1927, 1929, 1974 ve 1995 yıllarında 2. Ligi zirvede tamamlamış ve Premier Lig’de mücadele edebilme fırsatı elde etmiştir. Bu 4 şampiyonluğun yanı sıra 3 kez de Ligi ikinci sırada tamamlamış olan Middlesbrough’un 1 kez de üçüncülüğü bulunmaktadır. Premier Lig şampiyonluğu bulunmayan Middlesbrough’nun en büyük başarısı 2004 yılında gelmiştir. Kulüp 2004’de İngiltere Lig Kupası’nda finale kadar yükselmiş ve finali de kazanarak kupaya uzanmıştır. Avrupa kupalarında ise 2000’li yıllarda boy göstermeye başlayan İngiliz temsilcisi en büyük başarısını 2006 yılında UEFA Kupası’nda final oynayarak elde etmiştir. 2006 yılında UEFA Kupası’nda birçok ekibi eleyerek finale kadar yükselmeyi başaran Middlesbrough, final sürecine kadar birçok maçı çevirse de finalde Sevilla’ya 4-0 yenilerek kupayı 2. Sırada tamamlamıştır.