İHH İnsani Yardım Vakfı’nın geçen sene başlatmış olduğu “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” Projesi bu eğitim döneminde de Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen ortaklığında kaldığı yerden devam ediyor.

Türkiye ve dünyanın bir başka ülkesinde annesini, babasını kaybetmiş olan çocukların eğitim, sağlık, gıda, kıyafet, barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için başlatılan “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” Projesine geçen yıl ülkemizde yaklaşık 2 bin 100 okul ve 7 bin sınıf katıldı. Böylelikle öğrenciler Türkiye’den veya dünyanın bir başka ülkesinden bir yetim kardeş edindiler.

“KAMPANYAYA KATILMAK İSTEYEN SINIFLARA BİRER KOLİ GİDECEK”
İHH Yetim Birimi Başkanı Murat Yılmaz, projenin detaylarına ilişkin şu bilgiyi verdi:
“Geçen sene ülkemizde yaklaşık 2 bin 100 okulumuz ve 7 bin sınıfımız bu kardeşlik köprüsüne, iyilik köprüsüne katılmış oldular. Türkiye’den veya dünyanın bir başka ülkesinden bir yetim kardeş edindiler. Bu çalışmaya sınıflar gönüllülük esasıyla katılacaklar. Hiçbir sınıf ve okul katılmaya zorunlu değil. Kampanyaya göre ister 1 sınıf, ister 10 sınıf bir araya gelerek bir yetim kardeşlerini destekleyebilecekler. Bunun için kampanyaya katılmak isteyen sınıflara birer koli gidecek. Kolinin içerisinde kumbaralar olacak. Bu kumbaralar her ay için doldurularak kardeşlerine göndermek üzere hesap numaralarına yatırılacak. Çocuklar bu kampanyayı en az 1 sene yürütecekler. Önümüzdeki sene bir üst sınıftan arzu ederlerse devam edebilecekler.”

“KAMPANYAYLA İLGİLİ SAAT SINIFLARDA ASILACAK”

Kolinin içerisinde yer alanları anlatan Yılmaz, “Kampanyamızı gösteren afişimiz var. Kampanyayla ilgili duvar saatimiz sınıflarda asılacak. Bir iyilik haritamız var. Çocuklarımız sınırları aşacaklar dünyanın her tarafına ulaşmış olacaklar. Yetim kardeşlerinin fotoğrafının, doğum tarihi ve kişisel bilgilerinin olduğu Yetim Özet Bilgi Formu sınıf panolarına asarak da takip etmiş olacaklar. Aynı zamanda kampanya Milli Eğitim Bakanlığı’nın uhdesinde bulunan Fatih Projesi içerisinde de örnek proje olarak yer alacak. Bunun için özel bir yazılım hazırlanmaktadır. Ellerinde bulunan tabletlerde kampanyaya özel yazılımı kullanabilecekler. Yetim kardeşlerini bu programdan takip edebilecek, mektup yazabilecekler. Bu şekilde paylaşımlar artacak, tanışıklıklar kadim dostluklara dönecek” ifadelerini kullandı. Yılmaz, projeye ilişkin “Kelebek Etkisi” isimli bir film hazırladıklarını da anlattı.

PROJE HAKKINDA
Proje savaş, doğal afet, yoksulluk, hastalık vb. sebeplerle hem Türkiye’de hem de dünyanın başka ülke ve bölgelerinde babasını veya anne/babasını kaybetmiş olan yetim çocukların günlük ihtiyaçlarının Türkiyeli arkadaşları/öğrencilerimiz tarafından karşılanmasını ve bu yolla dostluk ve kardeşliğin kıtalar arasındaki yegâne köprü hâline gelmesini hedefliyor.
“Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyasına katılan sınıflar bir yetimi desteklemeye karar verdikten sonra en az bir yıl boyunca (birden fazla yetim kardeş edinmek de mümkün) her ay düzenli olarak 90 TL toplayacak. Çocuklar/gençler kardeşlerini İHH’nın Sponsorluk Destek Sistemi kapsamında yetim çalışmalarını yürüttüğü ülke ve bölgelerden seçecek. Sponsorluk süreci başlatıldıktan sonra sınıflar adına eşleştirilen yetimlerin ülkesi, adı, yaşı ve fotoğrafını içeren “Yetim Özet Bilgi Formu” posta veya e-posta yoluyla her sınıfa ayrı ayrı gönderilecek. (Gönderilen yetim bilgi formları sınıf panolarına asılabilir, böylece çocuklar destekledikleri yetim kardeşlerini her an hatırlama imkânı bulabilirler.) Sınıflar dilerse yetim kardeşlerine mektup yazabilir ve destek verdikleri yetim kardeşlerinden mektup alabilirler. Böylece Türkiye’den dünyaya uzanan yetim kardeşliği, mektup arkadaşlığı ile de pekiştirilebilir. Bir yılın sonunda dileyen sınıflar sponsorluklarına aynı yetim kardeşleri ile devam edebilirler.

KAMPANYA NASIL YÜRÜYOR?
En az bir yıl boyunca bir ya da birden fazla yetim kardeşini desteklemeye karar veren sınıflarımız/okullarımız sırasıyla şu işlemleri takip edecek:

1. Her sınıf okul idarecilerinin bilgisi dahilinde öğretmenleriyle birlikte “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyasına katılım kararı aldıktan sonra öğretmenleri aracılığıyla İHH’ya yetim sponsorluğu başvurusunda bulunur.

2. Standart başvuru sürecinde olduğu gibi Yetim Sponsorluk Formu elden ya da www.yetim.ihh.org.tr adresi üzerinden doldurulur. Elden doldurulan formlar 0(212) 621 70 51 numaralı faksa ya da Büyük Karaman Cad. Taylasan Sok. No:3 PK:34230 Fatih/İstanbul adresine posta ile gönderilir. 0(212) 631 21 21 numaralı telefondan İHH Yetim Koordinatörlüğü ile irtibata geçilir. Her sınıf destekleyeceği yetimin ülkesini İHH’nın Yetim Sponsorluk Destek Sistemi kapsamındaki 46 ülke ve bölgeden birini seçerek kendisi tayin edebilir.

3. Sınıf içerisinde 90 TL’lik bağış toplanır. (Eğitim dönemi 8 ay olduğu için bir miktar fazla bağış toplamak ve yaz tatili gelmeden miktarı toparlamak uygun olacaktır.)

4. Toplanan bağış İHH İnsani Yardım Vakfı’nın posta çeki hesabına veya banka hesaplarına veya vakıf merkezine gelerek elden “Yetim Sponsorluk Bağışıdır” kaydı düşülerek ilgili öğretmen ya da öğrenci adı ile yatırılır.

5. Sponsorluk başlatıldıktan sonra sınıf ile eşleştirilen yetimin/yetimlerin ülkesi, adı, yaşı, aile durumu gibi bilgileri ve fotoğrafını içeren “Yetim Özet Bilgi Formu” başvuru formunda belirtilen e-posta adresine gönderilir.

6. Yetim Özet Bilgi Formu sınıfınıza ulaştıktan sonra yetim bilgilerinize www.ihh.org.tr/yetimlerim üzerinden ulaşabilirsiniz. Sayfaya giriş yapabilmek için Yetim Sponsorluk Başvuru Formu’nu dolduran kişinin siteye üye olması yeterlidir.