Sokağa Çıkabilir Miyim?


Çocukken sokağa çıkıp arkadaşlarımla oynamaktan inanılmaz keyif alırdım. Herhalde bir çoğunuz da benimle aynı fikirdedir. Ancak maalesef bugün birçok çocuk yanlış kentleşmenin bir sonucu olarak istediği gibi sokağa çıkma imkanına sahip değil. Çoğu mahalle bir oyun parkından , bir bahçeden yoksun. Bu nedenle çocuklar sokağa çıkma ihtiyaçlarını ancak aileleri ve okulları yardımıyla karşılıyorlar. Uzmanlar aileleri konunun hassasiyeti hakkında uyarıyor ve “eğer ailesi olarak çocuğunuzun bu ihtiyacını yeterince karşılamazsanız çocuğunuzda çeşitli gelişimsel bozukluklara rastlanabilir” diyorlar.

Belki bir çoğunuz bu yazının gecikmiş bir yazı olduğunu düşünüyor olabilir ancak ben kesinlikle doğru zamanlama yaptığıma inanıyorum. Çünkü bir çok aile yaz tatillerinin bitmesi veya okulların açılmasıyla açık havada yapılabilecek çoğu aktiviteye son veriyor. Nasıl olsa yaz boyunca yeterince açık hava aktivitesi yaptık diyor ve bu kararın doğru olduğuna inanıyorlar. Halbuki bu düşünce oldukça yanlış olmasının yanısıra çocukların gelişimi ve sağlığı açısından da oldukça sakıncalıdır. Yaz boyunca açık havanın tadına varmış olan çocuklar okulların açılmasıyla bu aktivitelerden aniden uzak kaldıklarında okula karşı adaptasyon problemleri yaşayacak ve okula karşı yargılı olmaya başlayacaklardır.

Bu tip problemleri azaltabilmek için okullar başladıktan ya da siz işinize geri döndükten sonra bile çeşitli fırsatlar yaratıp çocuğunuzla açık havada vakit geçirebilirsiniz.

Neler Yapabilirsiniz?

? Çocuğunuzla beraber her fırsatta dışarı çıkın ve yazdan kalma son sıcak havaları kendiniz ile çocuğunuz için en iyi şekilde değerlendirin. Yaşadığınız çevreyi çocuğunuzla keşfetmek için güzel bir fırsat olabilir, unutmayın!

? Eğer bahçeli bir eviniz varsa çocuğunuzla bahçede olabildiğince vakit geçirmeye çalışın. Bahçeli eviniz yoksa balkonlar iyi bir çözüm olabilir. Çeşitli aktivitelerinizi bahçenizi ya da balkonunuzu kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Nasıl mı?

a. Bütün yaz boyunca çocuğunuzla beraber gökyüzüne hiç bakmamışsanız en kısa zamanda bunun için fırsatlar yaratabilirsiniz.
b. Resim malzemelerini bu mekanlara (bahçe, balkon...) taşıyarak çocuğunuzun hem daha eğlenceli vakit geçirmesini hem de kendini daha özgür hissetmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca evin içinde oluşabilecek temizlik problemlerini de minimum hale getirebilirsiniz.
c. Yine bu mekanları kullanrak farklı malzemeler kullanarak çocuğunuz için farklı oyun ortamları oluşturabilirsiniz.Örneğin bir çadırdan ya da kartondan oyun evi kurabilirsiniz.
d. Bitki yetiştirmeye çalışabilirsiniz, böylece çocuğunuz bir bitkinin yetişmesi ve mevsimlerin bitkiler üzerindeki etkisi hakkında fikir sahibi olabilir.

? Çocuğunuz dışarı çıkarken yanına malzeme almak isterse buna izin verin.Biliyorum bir çoğunuz bitmek tükenmek bilmeyen malzemelerden yakınıyorsunuz ama çocuğunuzla konuşarak ve bir plan yaparak bu sorunla baş edebilirsiniz.

? Yaşadığınız çevrede çocuğunuzun sokakta diğer çocuklarla oynamak gibi bir fırsatı varsa bu fırsatı değerlendirebilmesi için ona izin verin. Çocuğunuz arkadaş edinerek hem sosyalleşecek hem kendine olan güveni artacaktır. Bunlara ek olarak da daha fazla eğlenecektir.

? Dışarıda olduğunuz her anı çocuğunuza doğayı öğretmek için bir fırsatmış gibi görün ve ona bu süreç içerisinde doğa hakkında çeşitli bilgiler verin. Örneğin, çocuğunuza havaların soğuduğunda kuşların göç ettiğini, balıklar daha derinlerde yüzmeye başladığını anlatabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar:

? Çocuğunuzla beraber açık havada zaman geçirirken mutluluğunuzu hiç bir şeyin bozmaması için ortamın güvenliğinden emin olun. (Lütfen trafiğin yoğun olmadığı yerleri tercih edin!!!)

? Çocuğunuzu dışarı çıkarırken giyimini gideceğiniz ortama göre belirlemeye çalışın. Örneğin parka götürdüğünüz bir çocuğa dar giysiler giydirmek onun hareketlerini sınırlayarak oyununun keyfini azaltacaktır.

alıntı