Çocuklarınız Ve Onların Arkadaşları


Arkadaşlık kurmak ve bu arkadaşlığı uzun süreler devam ettirmek bir birey için önemli bir sosyal belirti olduğu kadar aynı zamanda sağlıklı duygusal gelişimin en belirgin ip ucu. Bir çocuğun akranları ile anlaşamamasının ve arkadaşlık kuramamasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenleri incelemek ve çocuğunuz için gerekli yardımı sağlamak siz anne ve babalara düşen en önemli görevlerden biri.

Ancak uzmanlar, çocuklarında arkadaş edinememe ya da arkadaşlığını uzun süre sürdürememe problemleri bulunan ebeveynlerin, çocuklarına yardım ederken çok dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Çünkü yapılan incelemeler anne- babaların, çocuklarına yardım ederken onların üzerinde çok korumacı tavırlar sergilediklerini ve farkına varmadan onları baskı altına aldıklarına işaret ediyor. Böyle bir durumun oluşması çocuklar için çok daha negatif sonuçlara sebep olabiliyor ve onların kendilerine olan güveninin zedelenmesine yol açabiliyor.

Neler Yapabilirsiniz?

? Eğer çocuğunuz arkadaş edinememe problemi ile karşı karşıya ise onun için özel oyun saatleri ve oyun arkadaşları ayarlamaya çalışabilirsiniz. Okulların sahip olduğu oyun gruplarına çocuğunuzun katılmasını sağlayabilirsiniz veya tanıdıklarınızdan, akrabalarınızdan ya da komşularınızdan bu konuda yardım alarak onların çocukları ile kendi çocuğunuzun oynaması için fırsatlar yaratabilirsiniz.

? Bazen çocuğunuz çok rahat arkadaş edinebilmesine rağmen edindiği bu arkadaşlığı uzun süre devam ettiremeyebilir. Böyle bir durumda yapılması gereken ilk şey çocuğunuzun ne tür anlaşmazlıklardan dolayı kendini rahatsız hissettiğini ve bu arkadaşlığı neden uzun süre sürdüremediğini iyi bir şekilde anlamak gerekli. Sorunu net olarak anladığınızda ona yardım etmek ve yol göstermeniz gerekli, çocuğunuza arkadaşlık konusunda vereceğiniz en önemli mesaj paylaşmak üzerine olmalı, unutmayın!

? Eğer çocuğunuz okul ortamında arkadaşları ile problem yaşıyorsa ve bu problemlerin sonucunda arkadaşlarının oyunundan dışlanıyorsa bu problemi çözmek konusunda sınıf öğretmeni ile mutlaka konuşun ve sorunun çözümü için işbirliği yapma yoluna gidin. Öğretmen size yardımcı olmaya çalışacak ve size yapmanız gerekenler hakkında bilgi verecektir, rahat olun!

? Akranlarından kabul görmeyen çocuklar için bazen “farklılık yaratma metodu” işe yarayabilir. Bu metoda göre çocuğun sınıfa farklı ve ilgi çekici bir nesne ile gelmesi onun diğer arkadaşları tarafından kabul görmesine ve kendini onlara tanıtmasına fırsat verir. (Örneğin çocuğun sınıfa evde beslediği balıkları getirmesi diğer çocuklar için ilgi çekici olabilir) Ama unutmamalısınız ki böyle bir davranış sürekli yapıldığında çocuk kendi varlığını nesne ile sınırlandıracak ve o nesne olmadan kendi başına arkadaş edinme konusunda problemler yaşayacak.

? Çocuğunuzu grup çalışmalarına yönlendirebilirsiniz. Takım sporları ya da dans grupları çocuğunuz için gerekli sosyal ortamı ona sağladığı gibi çocuğunuza grup çalışmasının nasıl yapılması gerektiği hakkında da bilgi verir.

? Çocuğunuzun akranlarıyla arkadaşlık kuramamasının bir nedeni de kendine yeteri kadar güvenememesi olabilir. Bunun için yapmanız gereken ilk şey çocuğunuza kendine güvenmesini sağlayabileceği aktiviteler yaptırmak. Ev ortamında ona vereceğiniz küçük sorumluluklar onun kendine güvenmesini sağlamak için iyi bir başlangıç olabilir. Verdiğiniz bu görevlerde başarılı olduğunda onu onure eden sözler söyleyin ve başarısı kendisinin de hissetmesini sağlayın.

? Çocuğunuzun uzun saatler süresince televizyon seyretmesini ya da bilgisayar oyunu oynamasını engellemelisiniz. Çünkü bu tip aktiviteler çocukları sosyal ortamlardan soyutladıkları gibi onların sosyal/duygusal gelişimlerini de olumsuz etkileyebilmekte. Onları sosyal etkileşimin çok daha fazla olduğu aktivitelere yönlendirmek yapılacak en etkili çözüm!!!
alıntı