Çocuklarda Yaş Gruplarına Göre Psikolojik Değişimler

Bunu herkes bilir. Çocuklar yetişkinler gibi düşünemezler. Herkes bilir fakat davranışlardaki durum bambaşkadır. Bir çok anne-baba çocuklarının tıpkı kendileri gibi davranmalarını, düşünmelerini ister. Ancak öyle olmuyor. Olgun görünen çocuk bile aslında hala bir çocuktur. Çocuklar fiziksel açıdan olgunlaştıktan çok sonra bile duygusal olgunluğa ulaşamazlar. Çocukları yetişkinlerden ayıran dört düşünme aşaması bulunmaktadır.

Birinci aşama sensorimotor ( 0-2 yaş arası): Bu süslü psikolojik kavram, çocuğun düşüncelerinin büyük bir bölümünün algılarına ve hareketlerinin gelişimine odaklandığı anlamına gelir. Bu aşamadaki bir çocuğu etkilemek istiyorsanız, çocuğunuzun algılarını harekete geçirin.

İkinci aşama kullanım öncesi ( 2-7 yaş arası): 2 yaşın yaramazlığından okula başlama paniğine kadar olan zamanda çocuğun düşünceleri ben-merkezcidir. Siz onun düşüncelerinin basit bir ayrıntısısınız sadece. Olaylara sadece kendi açısından bakar. Kendi mantığınızı zorla kabul ettirmeye çalışmayın kaybedersiniz.

Üçüncü aşama somut kullanım (7-12 yaş): Çocuk mantıklı olduğu halde hala bir çocuk gibi düşünür. Bu aşama anne-babaları aldatabilir. Ana babalar çocuğunun artık büyümeye başladığını düşünebilirler. Ancak yanılırlar.

Bu aşamada davranışlarınız, çocuğunuza sözlerinizden daha çok şey ifade eder. Aslında birçok ana baba çocuğuna bu süreçte,”söylediklerim bir kulağından girip ötekinden çıkıyor” cümlesini kurar. Çocuk 11-12 yaşına geliyor olsa bile gerçek olanla olmayanı ayıramamasına şaşırmayın. Onların bir yetişkin gibi düşünmediklerini unutmayın.

Dördünce aşama kurallı kullanım( 12 yaş ve yukarısı): Çocuk mantıklı düşünmeye ve gençliğe adım atmaya bu dönemde başlayacaktır. Çocuk, bu dönemde aşk, arkadaşlık, sadakat gibi soyut kavramlarla tanışmaya başlıyor. Ancak sorun şu ki, bir çok çocuk temel kavramlar dışında soyut düşüncelerde ustalaşmayı beceremiyor. Bunun sonucunda; araştırmalara göre nüfusun yüzde 50’si üçüncü aşamada takılıp kalıyor.

Buradaki psikolojik taktik, çocuğunuzun gelişiminin hangi aşamasında olduğunu bilmek ve onunla anlayacağı dilde konuşmaktır. Çocuğunuzun zihinsel açıdan gelişmesini istiyorsanız, bulunduğu aşamada iletişim kurmak gerekmektedir.

Yazar: Duygu Zafar