Birlikte Yaşamayı Öğrenmek


İnsan ilişkilerinde hoşgörünün önemini yadsımak mümkün değildir. Ancak hoşgörü sahibiysek farklılıklara açık olabilir ve bu farklılıklarla yaşamayı başarabiliriz. Aksi takdirde ön yargılarımızın kurbanı olur ve kendi benzerlerimiz dışında kimseyle ilişki kuramayız. Çocuklarda küçük yaşlarında diğer insanlarla ilişkiler kurmayı öğrenirler ve bu insanları tanımak için kafalarında fikirler geliştirirler. Çocukların farklılıklara alışık olarak yetişmesini sağlamak için onları ön yargılardan uzuak tutmalı ve hoşgörüye açık olmalarını sağlamalıyız.

Ailenin Rolü...

Çocukların gelişiminde en önemli rol modeli anne ve babalar oluştururlar. Çocuklar özenme ve tanık oldukları örnekler yoluyla yetişkinlerden bir şeyler öğrenirler. Yetişkinlerin ifade ve tepkilerini taklit ederler. Bu nedenle düşüncesizce yapılan yorumlar, diğer kültürlere veya yaşama biçimlerine olan ilgisizlik, sadece tek bir din veya ırktan insanlarla bir arada olmak çocukların olumsuz etkilenmesine yol açabilir.

İyi örnek olmak için...

Farklı arkadaşlıklar: Çocukların farklı kültür ve yetişme ortamlarından gelen insanlarla tanışmalarını sağlamak önemli.

Yaşlılarla bir arada olmak: Çocuklar kendilerinden farklı bir kuşağın temsilcilerinden olan büyükanne ve büyükbabaları ile vakit geçirmeyi ve onlara saygı duymayı öğrenmelidirler.

Engelli çocuklarla tanışma: Sağlam ve engelli çocukların bir arada oynamaları özendirilmelidir. Bu çocukların yaşamlarının ileriki dönemlerinde benzer durumlarla karşılaştıklarında daha anlayışlı, duyarlı ve deneyimli olmalarını sağlayacaktır.

Hoşgörünün geliştirilmesi...

Bazı farklılıkları bulunan insanları, çocukların kabul edebilmeleri için ailelerin yapmaları gereken şeyler...

• Çocuğunuzla beraber diğer kültürlere ait yiyecekleri deneyebilirsiniz. Yeni deneyimlere açık olmalısınız. Çeşitli kültürlere ait yemek kitapları alıp içindekileri deneyebilirsiniz.

• Değişik kültürlere ait müzikler dinyebilir, o kültüre ait enstrümanları çocuklarınıza tanıtabilirsiniz.

• Küçük çocuklar genellikle diğer kültürlerde yaşayan çocukların hayatını merak ederler. Bu konuları içeren kitaplar alın.

• Davranışların şekillenmesinde oyuncakların önemli bir rolü vardır. oyuncak seçimi yaparken tek tip oyuncaklar seçmek yerine değişik kültürlerden gelen ve özellikleri farklı olan oyuncaklar seçmeye özen gösterin.

• Ailenizdeki herkesin bu konuda sizin kadar tutarlı olmasını beklemek kolay olmayacaktır. Bu gibi durumlarda öfkenizi kontrol etmeyi başarmalısınız.
alıntı